Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Kommunens utgångspunkt är att all placering i fritidsverksamhet ska ske på ett sådant sätt att den innebär största möjliga kontinuitet och trygghet för barn och familj.
  Läs regler och riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg.

 2. Rätt till fritids

  En elev har rätt till plats i fritidshem till och med vårterminen han eller hon fyller 13 år. 

  Barn får vara på fritids i den omfattning som behövs för att föräldrarna ska kunna arbeta eller studera. Barnet kan också ha ett eget behov av fritids på grund av familjens situation i övrigt eller om det av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling. Barn vars föräldrar arbetar eller studerar får vara på fritids på skollov.

  Från 1 januari 2020 har barn till föräldrar som är föräldralediga eller arbetssökande rätt till plats på fritidshem efter skoldagens slut fram till 15.30. Barnet har inte rätt till plats på fritidshem innan skoldagen börjar eller under skollov.

  Vårdnadshavare har rätt att behålla platsen i den omfattning de tidigare beviljats, i en månad efter syskonets födelse eller arbetslöshetens början.

  Om du arbetar kvällar, nätter eller helger

  Om du arbetar kvällar, nätter eller helger och saknar barnomsorg under den tiden, kan ditt barn ha rätt till omsorg utanför ordinarie öppettider. Det är antagningen för förskola som beslutar om ditt barn har rätt till barnomsorg utanför ordinarie öppettid.

  För att kunna ha barnomsorg på tid då fritidshem inte erbjuds behöver man vara inskriven på fritidshem.

  Ansök om barnomsorg på tid då fritidshem inte erbjuds (PDF, 228 KB)

 3. Att söka och bli erbjuden plats

  Om du ansöker om plats på ett fritids som ligger på en annan skola än den som barnet går på, kan kommunen inte garantera att du får en plats där.

  Båda du och barnets andra vårdnadshavare måste acceptera erbjudandet om plats på fritids för att det ska gälla. Ni måste också göra en inkomstanmälan i eBarnUngdom. Om ni inte tackat ja till erbjudandet inom sju dagar betyder det att ni avsäger er platsen.

  Avgift för fritidshem

  Läs mer och sök plats

 4. Uppsägning av plats

  Uppsägningstiden är en månad. Du betalar avgift under uppsägningstiden.

  Läs mer och säg upp plats.

 5. Kontakt

  Kontakta antagning för förskola och fritids

  I Kontaktcenter på Stationsgatan 12 kan du få hjälp med enklare ärenden som gäller antagning till förskola och skola. Du kan till exempel få information om hur man gör en ansökan till förskola eller grundskola, hjälp med att göra ett byte av förskola eller skola, lägga in och ändra inkomst. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

  Med anledning av covid-19 är inte handläggare på plats i kontaktcenter. Handläggare svarar på dina frågor via telefon och e-post. 

  Antagning förskolas telefontid är stängd vecka 29 och 30.

  Om du har ett ärende som du behöver hjälp med går det bra att maila till antagning.forskola@uppsala.se

  Information om placeringar inom förskola finns på uppsala.se

  Telefon:
  0771-727 001

Nyheter om grundskola och fritidshem

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Matteklubben

  Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.