Från och med 30 juli råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Kommunen planerar sin skolskjuts utifrån så kallade skolskjutsområden. När du söker skolskjutsområden i kartan, tänk då på att först av allt markera det läsår din ansökan gäller eftersom det till exempel kan tillkomma skolor mot ett tidigare år.

För att få rätt till skolskjuts behöver ditt barn gå på en kommunal skola som ligger inom skolskjutsområdet för barnets folkbokföringsadress. Villkoren för skolskjuts behöver också vara uppfyllda, till exempel avståndet till skolan.

Om ditt barn går på en fristående skola eller en kommunal skola utanför skolskjutsområdet och uppfyller avståndsvillkoret har ditt barn rätt till elevresa, det vill säga att skolbusskort för resa med ordinarie linjetrafik.

Läs mer om rätten till skolskjuts och elevresa.

Se Skolkarta grundskola, där du kan se skolskjutsområden

Så här gör du för att se vilken/vilka kommunala skolor som finns inom ditt barns skolskjutsområde i kommunens kartsystem:

 1. Klicka på länken till kartan.
 2. Sök i kartan genom att skriva in ditt barns hemadress eller en grundskola i sökfältet. Stavningen måste vara korrekt för att få träff, till exempel ska husnummer och trappuppgång skrivas samman (17A).
 3. Klicka på knappen Lager, sedan i rutan Grundskoleval och därefter på den lilla pilen bredvid Grundskoleval för att få fram läsår. 
 4. Klicka i rutan för det läsår som din ansökan gäller, om fler än ett läsår är angivet.
 5. Klicka på den lilla pilen bredvid läsåret för att få fram olika alternativ. 
 6. Klicka i rutan Grundskolor för att få upp dessa på kartan. Du kan se vad de olika symbolerna för skolorna betyder genom att klicka på den lilla pilen bredvid knappen Grundskolor.
 7. Klicka därefter i rutan för vilken årskurs som skolan du söker bör ha, till exempel ”skolskjutsområden läsåret 2020/2021 Åk 6”.
 8. För att se vilken färg som linjerna för skolskjutsområdet har behöver du klicka på den lilla pilen bredvid rutan för det skolskjutsområde som du kryssat i. De olika skolskjutsområdena har olika färg på linjerna beroende på vilken årskurs du söker.
 9. För att se linjerna för skolskjutsområdet behöver du kanske ändra kartans storlek, med hjälp av plus- eller minustecknet nedtill i vänstra hörnet. Du kan även dra i kartan för att justera vad du ser.
 10. När du kan se skolskjutsområdet för den sökta årskursen kan du också se vilken kommunal skola med rätt årskurs som finns i ditt barns skolskjutsområde.
 11. Uppe till höger på kartan finns en informationsknapp där du kan läsa förklaringar till alla symboler i kartan och hur du till exempel kan skriva ut eller spara kartbilden som pdf.

Observera att vissa områden är uppdelade trots att de tillhör samma skolskjutsområde och skolor samt att det i vissa områden endast går en skolbuss till en viss skola:

 • Jumkil tillhör skolskjutsområdet för Tunabergsskolan i årskurs 6-9.
 • Vreta och Bodarna tillhör skolskjutsområdet Växthuset för årskurserna F och 7-9.
 • Skolbussarna i skolskjutsområdet Årsta/Ångelsta går endast till Årstaskolan i årskurs F-5.
 • Skolbussarna i Storvreta går endast till Storvretaskolan (årskurs F-6) och Ärentunaskolan (årskurs 7-9).
 • Skolbussarna i skolskjutsområdet runt Gamla Uppsala skola (årskurs F-5) går endast till Gamla Uppsala skola.

Hur vi mäter avstånd

Vid beräkning av rätten till skolskjuts eller elevresa mäts avståndet mellan hemmet och skolan i kommunens skolskjutssystem. Avståndet som mäts är den kortast farbara vägen mellan hemmet och skolans huvudingång. Vi tar inte hänsyn till att undervisning ibland kan ske i lokaler på annan adress.

Om ditt barn har rätt till skolskjuts mäts avståndet mellan ditt hem och barnets skola med hänsyn till trafikförhållandena utifrån barnets ålder. Om barnet inte har rätt till skolskjuts, men utifrån avstånd har rätt till elevresa, mäter vi endast avståndet till skolan, utan hänsyn till trafikförhållanden.

Kartunderlaget för vägarna hämtas från nationella vägdatabasen (NVDB) och kommunens egna kartor. Om du gör en egen mätning i exempelvis Eniro eller Google kan du få andra avstånd än kommunen. Det är det beräknade avståndet i kommunens skolskjutssystem som gäller. Det justeras inte utifrån vårdnadshavares egna mätningar. Beräkningen görs på samma sätt för alla elever vilket säkerställer att alla behandlas lika.

Nyheter om grundskola och fritidshem

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Matteklubben

  Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.