Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Kommunen planerar skolskjuts utifrån skolskjutsområden. När du söker skolskjutsområden i kartan, markera då först det läsår din ansökan gäller. Det kan ha kommit nya skolor sen tidigare år.

För att ha rätt till skolskjuts behöver ditt barn gå på en kommunal skola som ligger inom skolskjutsområdet för barnets folkbokföringsadress. Villkoren för skolskjuts behöver också vara uppfyllda, till exempel avståndet till skolan.

Om ditt barn går på en fristående skola eller en kommunal skola utanför skolskjutsområdet och uppfyller avståndsvillkoret har ditt barn rätt till elevresa, det vill säga skolbusskort för resa med ordinarie linjetrafik.

Läs mer om rätten till skolskjuts och elevresa.

Se skolkarta grundskola 2021/2022, där du kan se skolskjutsområden

Se skolkarta grundskola 2022/23, där du kan se skolskjutsområden

Observera att vissa områden är uppdelade trots att de tillhör samma skolskjutsområde och skolor. Och att det i några områden bara går en skolbuss till en viss skola:

 • Jumkil tillhör skolskjutsområdet för Tunabergsskolan i årskurs 6-9.
 • Vreta och Bodarna tillhör skolskjutsområdet Växthuset för årskurserna F-1 och årskurserna 7-9 till Valsätraskolan. 
 • Skolbussarna i skolskjutsområdet Årsta/Ångelsta går endast till Årstaskolan i årskurs F-5.
 • Skolbussarna i Storvreta går endast till Storvretaskolan (årskurs F-6) och Ärentunaskolan (årskurs 7-9).
 • Skolbussarna i skolskjutsområdet runt Gamla Uppsala skola (årskurs F-5) går endast till Gamla Uppsala skola.
 • Elever som bor i Lindbacken tillhör skolskjutsområde Gränbyskolan (årskurs 6-7).

Hur vi mäter avstånd

Vid beräkning av rätten till skolskjuts eller elevresa mäts avståndet mellan hemmet och skolan i kommunens skolskjutssystem. Avståndet som mäts är den kortast farbara vägen mellan hemmet och skolans huvudingång. Vi tar inte hänsyn till att undervisning ibland kan ske i lokaler på annan adress.

Om ditt barn har rätt till skolskjuts mäts avståndet mellan ditt hem och barnets skola med hänsyn till trafikförhållandena utifrån barnets ålder. Om barnet inte har rätt till skolskjuts, men utifrån avstånd har rätt till elevresa, mäter vi endast avståndet till skolan, utan hänsyn till trafikförhållanden.

Kartunderlaget för vägarna hämtas från nationella vägdatabasen (NVDB) och kommunens egna kartor. Om du gör en egen mätning i exempelvis Eniro eller Google kan du få andra avstånd än kommunen. Det är det beräknade avståndet i kommunens skolskjutssystem som gäller. Det justeras inte utifrån vårdnadshavares egna mätningar. Beräkningen görs på samma sätt för alla elever vilket säkerställer att alla behandlas lika.

Nyheter om grundskola och fritidshem

 • Gymnasievalet 2022 är igång

  För dig som går i årskurs nio eller på ett introduktionsprogram är det nu dags att söka till gymnasiet. Ansökningsperioden pågår 21 januari–15 februari och det finns många yrkes- och högskoleförberedande program att välja på.

 • Skolor hjälper till vid vaccinering

  För att få fler 12–15-åringar att vaccinera sig mot covid-19 i Gränby och Gottsunda kom Region Uppsala ut till högstadieskolorna i områdena i december. Skolsköterskorna Marie Larssons och Matilda Wallins arbete bidrog till att 70 elever vaccinerade sig när regionen var på skolorna.

 • Kommunen vädjar: Håll barnen hemma från förskola och fritids om du kan

  Den accelererande smittan av covid-19 gör att sjukfrånvaron bland personalen inom förskola och fritidshem i Uppsala kommun börjar närma sig kritiska nivåer. Därför går Uppsala kommun nu ut med en allmän vädjan till alla vårdnadshavare som har möjlighet att ha sina barn hemma från förskola och fritids åtminstone under denna och nästa vecka.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Matteklubben

  Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.