Från och med 30 juli råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Hur påverkas förskolor och skolor av coronapandemin

 2. Inskrivning vid skola eller förskola

  Du som är nyanländ, som har varit i Sverige i mindre än fyra år, och ska söka plats på förskola eller skola kan skriva in dig genom att besöka mottagningen för nyanlända eller skicka en ifylld inskrivningsblankett.

  Blankett för inskrivning (PDF, 244 KB)

  Vår mottagning

  Vår mottagning finns på Stationsgatan 12, receptionen plan 4. När du kommer till oss första gången registrerar vi dig för att gå i skola eller förskola. Vi bokar också tid för att ta reda på dina behov och förkunskaper. Det görs vid ett senare tillfälle och kallas kartläggning. Om du behöver tolk vid kartläggningen bokar vi det. Om du har ett LMA-kort eller uppehållstillståndskort är det bra om du tar med dig det. Om du inte är folkbokförd i Uppsala kommun ännu, kan du behöva visa upp ett bostadskontrakt.

  Skicka inskrivningsblanketten

  Du kan skicka den ifyllda blanketten med e-post eller skriva ut den och skicka med vanlig post. Var noga med att fylla i alla uppgifter. Det är viktigt att du fyller i den adress och telefonnummer som du kan nås på. Om du är asylsökande måste du ange det dossiernummer eller beteckningsnummer som finns på LMA-kortet från Migrationsverket. Tänk på att alla uppgifter måste finnas med för att vi ska kunna ta reda på dina behov och förkunskaper.

 3. Kartläggning och ansökan

  Vi tar reda på vad du kan och behöver lära dig för att se till att du får rätt skolgång. Du får också möjlighet att välja skola. En tolk kan vara med om det behövs.

  • Om du ska gå i grundskola till och med årskurs 3 hjälper handläggaren till med ansökan i samband med kartläggningen. I dessa åldrar placeras du i ordinarie undervisningsgrupp.
  • Om du ska gå i grundskolans årskurs 4–9 hjälper handläggaren dig att ansöka till skola som har förberedelseklass i samband med kartläggningen. I en förberedelseklass läggs fokus bland annat på språkinlärning.
  • Om du ska gå i gymnasiet berättar handläggaren om dina olika alternativ under kartläggningen. Du placeras sedan i språkintroduktionsklass (SPRINT) eller får veta vilka andra alternativ som finns, till exempel nationellt program eller vuxenutbildning.
 4. Ungdom som fyllt 18 år

  Har du uppehållstillstånd och är på väg att fylla 20 år? Fram till höstterminen det år du fyller 20 år har du möjlighet att påbörja en Språkintroduktionsutbildning. Efter det hänvisas du till vuxenutbildningen. Läs om vuxenutbildningen.

  Du som är asylsökande och äldre än 18 år har inte möjlighet att söka plats på språkintroduktion (SPRINT). Har du börjat på SPRINT innan du fyllt 18 år har du möjlighet att fortsätta på programmet.

  För dig som inte kan börja på SPRINT finns det kurser på studieförbund och andra organisationer där vuxna asylsökande kan lära sig svenska.

  Se kurser för asylsökande på Folkuniversitetets webbplats.

  Läs om språkcafé på Röda korsets webbplats.

  Ungdomar som är behöriga kan söka till ett nationellt gymnasieprogram.

  Sök till ett nationellt program.

  Vill du läsa SFI, yrkes- eller vuxenutbildning, kontakta vuxenutbildningen

  Mer information om vuxenutbildningen hittar du här.

 5. Kontakt

  Med anledning av Coronaviruset Covid-19

  Information till elever och vårdnadshavare för besök på Mottagningen för nyanlända förskola och skola.

  Vid besök på mottagningen för inskrivning eller i bokat besök för kartläggning gäller följande:

  • Personer som är utan symtom är välkomna.
  • För personer med symtom kommer tiden att ombokas till annat tillfälle.

  Due to the Coronavirus Covid-19

  Information prior to visits to the Reception for new arrivals - preschool and school.

  When visiting the reception, the following applies:

  • People without symptoms are welcome.
  • For people showing symptoms, meetings will be rescheduled.

  Arabiska
  نرحب بالأشخاص الذين ليس لديهم أعراض.
  بالنسبة للأشخاص الذين يعانون من الأعراض ، سيتم إعادة حجز الوقت لمناسبة أخرى.

  Persiska
  افرادی که علایم بیماری ندارند خوش آمدند افرادی که علایم بیماری دارند وقت ملاقات خودراکنسل کرده وزمان مناسب دیگری برای آنها رزو خواهدشد.

 6. Kontakta mottagningen för nyanlända

  Ordinarie öppettider i receptionen:

  Måndag och onsdag 9.00–11.30
  Torsdag 13.00–16.00

  Telefon:
  0771-727 001, menyval 6, måndag och onsdag 9.30–11.30
  Besöksadress:
  Stationsgatan 12, receptionen plan 4. 

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Handel på engelska – ett av årets fyra utvecklingsprojekt

  Lärare och förskollärare har möjlighet att driva ett utvecklingsprojekt under ett läsår. Tre lärare på Celsiusskolan har tagit chansen. Tillsammans ska de studera om elevers resultat i engelska förbättras när de integrerar undervisningen med andra ämnen.

 • Förslaget: Fler socialarbetare och sommarjobb i Gottsunda

  Ytterligare socialarbetare i skolorna och projekt som utforskar hur lågstadiet och socialtjänsten kan samarbeta närmare. Det är några av förslagen på hur det nya statsbidraget från Socialstyrelsen ska fördelas.

 • Nominera till pedagogiska priset 2021

  Vem är den bästa förskolläraren, läraren och skolledaren? Nominera nu och senast den 30 september till årets pris.

Se fler nyheter