Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nicole och Hugo diktade hem två poesivinster till Tiundaskolan

Den 21 mars var det Världspoesidagen. På Tiundaskolan blev två elever extra glada – Nicole Saavedra och Hugo Björke i årskurs 8 respektive 9, som överraskades som vinnare i Sustainable Poetrys årliga nationella poesiutmaning.

Hugo Björke och Nicole Saavedra är vinnare i Sustainable Poetry 2024. De går i årskurs  9 och 8 på Tiundaskolan.
Hugo Björke och Nicole Saavedra är vinnare i Sustainable Poetry 2024. De går i årskurs 9 och 8 på Tiundaskolan i Uppsala.

Eleverna ger utryck för egna känslor i poesi om klimatet

Elever från alla årskurser i hela landet har kunnat delta i Sustainable Poetrys poesitävling som hade Klimathopp som tema. En jury utser 17 vinnare. Hugo tar hem utmärkelsen för andra året i rad. För Nicole är det första gången hon får priset. Extra roligt var det att P4 Uppland var på plats och intervjuade de glada vinnarna.

- Poesi är nästa steg i hopp om hållbar utveckling och Klimathopp var ett bra ämne att uttrycka sig i genom en dikt, säger Nicole.

Hugo berättar för P4 Upplands reporter att segern i år var oväntad. Hans bidrag var en reservdikt som blev över från förra året. Men han är jätteglad att det gick hela vägen även i år. Han tycker att poesi är roligt, här kan man  formulera sig på ett annat sätt med orden och han är personligen intresserad av den konsten.

– På Tiundaskolan har elever i årskurs 6, 8 och 9 skickat in bidrag till tävlingen. De tycker att det här är jätteroligt. Det är ett väldigt fint sätt att göra sin egen röst hörd i en viktig fråga. Eleverna blir insatta i de globala klimat- och miljömålen och uppmanas att uttrycka sina egna tankar, känslor och idéer i sin poesi. Vi är jättestolta över alla våra elevers bidrag och särskilt grattis till Nicole och Hugo, säger Maria Åkerblom som är förstelärare och undervisar eleverna i svenska.


Sustainable Poetrys poesiutmaning

I tävlingen har barn och unga i olika delar av landet skapat dikter som berör, inspirerar och ger hopp. Sustainable Poetrys jury väljer ut vinnarbidragen till poesiantologin Klimathopp – Poesi av barn och unga. De utvalda dikterna presenterades genom Pop Up Poetry under Världspoesidagen den 21 mars i projektets Facebook-grupp. Youtube-kanal och på Instagram.

Sustainable Poetrys webbplats