Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Prao (praktisk arbetslivsorientering) är sammanlagt tio dagar i årskurs 8 och 9 i grundskolan. Det är din skola som ansvarar för att du som elev kan ha prao.

Med prao kan du prova olika yrken

Med prao (praktisk arbetslivsorientering) kan du prova olika yrken och se vad som passar för dig. Det kan vara bra för dig när du ska välja till gymnasiet och senare när du ska jobba eller studera vidare.

Prao ger dig:

  • kunskaper om arbetsmarknaden
  • en första kontakt med arbetslivet
  • större chans att påverka din framtid
  • erfarenhet av olika yrkesområden
  • chansen att upptäcka ett drömjobb.

Ordna egen eller sök praoplats

Du som elev ska i första hand ordna med egen praoplats. Du kan också söka om en plats i e-tjänsten Samverka.nu. Systemet är nytt för oss så än så länge finns det inte så många praoplatser att välja på. 

Om du inte kan ordna med egen praoplats eller hittar en praoplats i Samverka.nu ska du kontakta den som är ansvarig för prao på din skola i så god tid som möjligt.

Registrera din praoplats

När du har en egen praoplats ska du registrera den. Du registrerar din praoplats genom att logga in i systemet via skolportalen. 

Är du vårdnadshavare eller annan anhörig som kan erbjuda en praoplats, kan du också registrera den i Samverka.nu.

Registrera praoplats i e-tjänsten samverka.nu

Företagare registrerar plats i Samverka.nu

Du som företagare och arbetsgivare kan ta emot praoelever från grundskolan. Du registrerar ditt företag, din arbetsplats och erbjuder praoplats enkelt i en e-tjänst.

Läs om vad som gäller när du erbjuder praoplats

Prao kommunal grundskola

Nyheter om grundskola och fritidshem

  • Nicole och Hugo diktade hem två poesivinster till Tiundaskolan

    Den 21 mars var det Världspoesidagen. På Tiundaskolan blev två elever extra glada – Nicole Saavedra och Hugo Björke i årskurs 8 respektive 9, som överraskades som vinnare i Sustainable Poetrys årliga nationella poesiutmaning.

  • Sagobok i julgåva till lågstadieelever

    Lagom till jul får lågstadieelever i Uppsala kommun en fin överraskning. Kommunala grundskolan har tagit emot ett stort antal sagoböcker att ge som julklapp till elever från förskoleklass upp till årskurs 3.

  • Agneta Bäckgren får pedagogiska lärarpriset grundskola

    Det pedagogiska lärarpriset för grundskolan 2023 går till Agneta Bäckgren, lärare på Lindbackens skola. Hon har gjort underverk när det handlar om elevernas respekt för varandra och hur man är som kompis och klasskamrat.

Se fler nyheter
Kampanjer
  • Matteklubben

    Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.

Så arbetar vi med grundskola och fritidshem

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

  • Så arbetar vi med:

    Höjda kunskapsresultat och likvärdig skola

    Ett av skolans viktigaste uppdrag är att kompensera för barns och ungas skillnader i uppväxtvillkor. Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn och elever få en likvärdig chans att lyckas i skolan och få med sig en god utbildning ut i livet. Många verksamheter behöver fungera och samverka för att nå målet om en likvärdig skola.