Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Räkna ut hur mycket du får betala för förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb.

Räkna ut avgift
 • Hur mycket du som vårdnadshavare får betala i avgift för förskola, familjedaghem och fritidshem beror på hushållets månadsinkomst före skatt, oavsett barnets omsorgstid. För barn i fritidsklubb betalar du en fast avgift per barn.

  Förskola, familjedaghem och fritidshem

  För förskola och familjedaghem är avgiften 3 procent av hushållets inkomster. För fritidshem är avgiften 2 procent, men den blir aldrig högre än maxavgiften som anges nedan.  Inkomsttaket för maxtaxan är 49 280 kronor år 2020.

  Du betalar avgiften tolv månader per år, även om ditt barn är sjukt eller ledigt. Avgiften är densamma oavsett hur mycket ditt barn vistas i verksamheten.

  Rabatt och reduktion

  Har du flera barn i förskola, familjedaghem eller fritidshem får du syskonrabatt om barnen är folkbokförda på samma adress. Du betalar för högst tre barn i förskoleverksamhet och fritidshem. 

  Från och med det år barnet fyller tre år betalar du hel förskoleavgift under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Perioden september till maj betalar du 25 procent lägre avgift.

  Maxavgift

  Maxavgift för barn i förskola och familjedaghem 2020.
  Yngsta barnet är barn 1

  Barn 1: 3% – högst 1 478 kr
  Barn 2: 2% – högst 986 kr
  Barn 3: 1% – högst 493 kr

  Maxavgift för barn i fritidshem 2020

  Barn 1: 2% – högst 986 kr
  Barn 2: 1% – högst 493 kr
  Barn 3: 1% – högst 493 kr

  Fritidsklubb

  För barn i fritidsklubb betalar du en fast avgift per barn. Har du flera barn i fritidsklubb får du syskonrabatt.

  Avgift för barn i fritidsklubb 2020

  Avgiften är 200 kronor per månad för första barnet, 150 kronor per månad för nästa. Avgiften påverkas inte av din inkomst och ger ingen rabatt på andra avgifter för pedagogisk omsorg.

  Allmän förskola, barn 3 – 5 år

  Från höstterminen det år barnet fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola tre timmar per dag. För allmän förskola betalar du ingen avgift.

  Om ditt barn är på förskolan mer än tre timmar per dag betalar du hel avgift under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Perioden september till maj betalar du 25 procent lägre avgift.

  Om vårdnadshavarna bor på olika adresser

  Om barnets vårdnadshavare har gemensam vårdnad men bor på olika adresser skickas fakturan till adressen där barnet är folkbokfört. Avgiften beräknas då på den familjens inkomster.

Kontakta antagning för förskola och fritids

I Kontaktcenter på Stationsgatan 12 kan du få hjälp med enklare ärenden som gäller antagning till förskola och skola. Du kan till exempel få information om hur man gör en ansökan till förskola eller grundskola, hjälp med att göra ett byte av förskola eller skola, lägga in och ändra inkomst. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

Med anledning av covid-19 är inte handläggare på plats i kontaktcenter. Handläggare svarar på dina frågor via telefon och e-post. 

Om du har ett ärende som du behöver hjälp med går det bra att maila till antagning.forskola@uppsala.se

Information om placeringar inom förskola finns på uppsala.se

Telefon:
0771-727 001, menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem och menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb, telefontid: måndag–torsdag 9.30–11.30

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • färgkodning

  Vill du att ditt barn ska börja på förskolan till våren 2021? Då är det dags att söka nu. Fram till 31 oktober kan du ta hjälp av kommunens färgkodning när du söker.

 • Införandet av direktplaceringar skjuts upp

  Vi har tidigare informerat om att Uppsala kommun ska införa direktplaceringar vid byte av förskola från 1 oktober. Det kommer nu att skjutas upp.

 • Lust till mycket på Lustigkullens förskola

  Mycket tid utomhus, små barngrupper och upptäckarglädje kännetecknar Lustigkullens förskola. Förskolan ligger i Knutby och har nära till naturen.

Se fler nyheter

Kampanjer