Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Du kan ansöka om byte till en grundskola under terminerna. Du kan byta till en kommunal grundskola eller till en fristående grundskola.

Ansöker du om byte av skola under skolvalsperioden tillämpar kommunen direktplacering. Det innebär att du inte får ett erbjudande att besvara. Eleven får i stället beslut om en ny skolplacering och mister sin nuvarade skolplats.  

Till kommunal grundskola

Du kan ansöka om byte av skola vid fyra tillfällen per år. Du kan göra ett skolbyte inom kommunen eller om du flyttar till kommunen. Du kan söka och rangordna obegränsat antal skolor i e-tjänsten Mitt Skolval .

Bytesperiod 1 för vårterminen 2022

Ansökan öppnar 4 oktober 8.00 och stänger 22 november. Skolstart 11 januari.

Bytesperiod 2 för vårterminen 2022.

Ansökan öppnar 1 februari 8.00 och stänger 25 februari. Skolstart 28 mars.

Besked om placering

Vårdnadshavare får besked om placering en till två veckor efter att bytesperioden stängt. Får du ett erbjudande ska du tacka ja eller nej till platsen i e-tjänsten Mitt skolval . Om du tackar nej till erbjudandet behåller eleven sin tidigare placering.

Till fristående grundskola

Om du vill söka om byte till en fristående skola ska du kontakta skolan för att ställa dig i kö. Kontakta också skolan om du vill fråga om deras antagningsregler. Lämna in din ansökan i e-tjänsten Mitt Skolval .

Några fristående skolor är inte valbara i Mitt Skolval. Om du vill ansöka om plats hos dem måste du ta kontakt med skolan.

Kontakta antagning för grundskola

Vänd dig till antagning grundskola om du har frågor om att söka skola och förskoleklass.

Du kan också få hjälp av Kontaktcenter i Stadshuset på Stadshusgatan 2. Till exempel hjälp med att hitta skola, ansöka om skola och fritidshem och ändra inkomstuppgift.

Telefon:
0771-727 001, menyval 3 för grundskola, menyval 2 för fritidshem, telefontid: måndag–torsdag 9.30–11.30.
Postadress:
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen, antagning grundskola
753 75 Uppsala

Nyheter om grundskola och fritidshem

 • Jenny Stenius får pedagogiska lärarpriset grundskola

  Hon anpassar undervisningen på ett sätt så att eleverna känner sig sedda och kompetenta. Jenny ser till att de utvecklas till sin fulla potential. Så lyder delar av nomineringarna som gör att Jenny Stenius, lärare på Tiundaskolan, får det pedagogiska lärarpriset grundskola 2021.

 • Evakueringen av Kvarngärdesskolan ställs in

  Den planerade evakuering av Kvarngärdesskolan 1 januari 2022 ställs in efter ett beslut från Mark- och miljödomstolen. Uppsala kommun har bestämt att verksamheten kommer stanna kvar tills de nuvarande lokalerna ska utrymmas och rivas efter vårterminen slut.

 • Höjda ersättningar till Uppsalas skolor och förskolor nästa år

  Uppsala kommun har beslutat om de ersättningar som fristående och kommunala skolor och förskolor får för att bedriva pedagogisk verksamhet under år 2022. Grundbeloppet som betalas ut per barn och elev höjs med över två procent, beroende på skolform. Extra resurser tillförs för att kompensera för pandemins effekter och strukturersättning införs för fritidshem.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Matteklubben

  Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.