Innehåll
-
Varför har vi en översiktsplan?
Översiktsplanen är kommunens samlade strategi för hur mark- och vattenområden och den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras – i staden, på landsbygden och i tätorterna. Planen ska visa vägen för beslut om dagens och framtidens Uppsala.
Översiktsplanen är inte bindande, enbart vägledande. Den ger inga rättigheter eller skyldigheter till vare sig myndigheter eller enskilda. I planen vägs och prioriteras olika allmänna intressen mot varandra. Däremot väger vi inte in enskilda intressen. Det gör vi först i detaljplaneringen eller direkt i bygglovsprövningen.
Översiktsplanen ger bland annat vägledning i
- var det är lämpligt med nya bostäder och arbetsplatser
- vilka grönområden som kommunen ska bevara eller utveckla
- hur och var transportsystemet ska utvecklas.
-
Översiktsplan 2016 för Uppsala kommun
Översiktsplan 2016 är ett av de viktigaste styrdokumenten för kommunen. Den visar hur kommunen planerar att utveckla bebyggelse, trafik och grönområden i hela kommunen fram till 2050. Planen antogs i december 2016.
Aktualitetsförklaring av Översiktsplan 2016
Översiktsplanen ska alltid läsas tillsammans med den senaste aktualitetsförklaringen. En aktualitetsförklaring är ett dokument där kommunfullmäktige varje mandatperiod gör en bedömning och tar ställning till översiktsplanen. I detta dokument kan kommunfullmäktige förklara i vilken utsträckning och hur de vill att översiktsplanen ska styra. Aktualitetsförklaring av Översiktsplan 2016 antogs av kommunfullmäktige 3 november 2020.
I länken nedan kan du ta del av aktualitetsförklaringen av Översiktsplan 2016 som webbsidor (huvudhandlingen) och som pdf.
Läs aktualitetsförklaring av översiktsplan 2016
Läs Översiktsplan 2016 på flera sätt
Du kan ta del av översiktsplanen som en interaktiv kartmodul, på webbsidor, som ett dokument i en pdf-fil och i en kortversion i ett dokument i en pdf-fil.
Öppna den interaktiva översiktsplanen (iÖP) för Uppsala kommun
Läs översiktsplanen på mindre skärm eller som utskrift
Vill du läsa översiktsplanen på mobil eller surfplatta bör du välja dokument märkta med WEBBSIDA. Vill du ladda ned och spara på din dator eller skriva ut översiktsplanen bör du välja dokument märkta med PDF.
-
Fördjupade översiktsplaner och områdesprogram
Kommunen tar också fram fördjupade översiktsplaner och områdesprogram för att vägleda utvecklingen i vissa områden mer i detalj.
Fördjupad översiktsplan för de sydöstra stadsdelarna
Fördjupad översiktsplan Rörken-Hovgården
Fördjupad översiktsplan Storvreta
Fördjupad översiktsplan Södra staden
-
Landsbygdsprogram och innerstadsstrategi
Landsbygdsprogrammet
I samband med arbetet med översiktsplanen har kommunen tagit fram sitt första landsbygdsprogram. Programmet beskriver hur Uppsala kan utvecklas till en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. I programmet prioriteras fyra delområden:
- bostadsbyggande
- näringslivsutveckling
- service och infrastruktur
- lokalt engagemang.
Innerstadsstrategin
Fler människor ska rymmas och fler ska röra sig i Uppsalas innerstad i framtiden. Därför har kommunen tagit fram en strategi för hur innerstaden ska utvecklas fram till 2050. Stadsliv i mänsklig skala står i fokus.
Strategin kan sammanfattas i sex punkter. Den presenteras även på kartor som bland annat redovisar rörelse, plats och park samt bebyggelse.
Kort sammanfattat går strategin ut på att
- utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla
- prioritera centrala staden för gående och vistelse
- sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt nät
- förstärka kollektivtrafikens attraktivitet med tydliga stråk och strategiskt lokaliserade knutpunkter
- utvidga och utveckla centrala stadens yta för handel och stadsliv
- utveckla Uppsalas identitet som en dynamisk och växande universitets- och kulturstad.
-
Översiktsplanen - processens olika steg
Att arbeta fram en översiktsplan är en process i flera steg. Under arbetets gång kan allmänheten, myndigheter, föreningar och näringsliv lämna synpunkter på planens innehåll.
Ny översiktsplan - en process i fem huvudsakliga steg
Startskottet för att ta fram en ny översiktsplan är en aktualitetsförklaring som konstaterar att den gällande planen behöver uppdateras.
Steg 1 – Analysera den tidigare översiktsplanen
I aktualitetsförklaringen ingår att analysera förutsättningarna för utveckling i kommunen. Resultatet sammanfattas i ett program som anger mål och inriktning för arbetet med att ta fram en ny översiktsplan.
Steg 2 – Dialog med berörda
Detta steg är ett av de viktigaste stegen. Här hämtar vi in idéer och åsikter från invånare, företag, föreningar, myndigheter och andra samhällsaktörer.
Steg 3 – Samråd där alla får tycka till
I detta steg kan alla som vill lämna synpunkter på ett första planförslag. perioden där alla kan tycka till kallas samråd. Då skickas förslaget ut på remiss till intresseorganisationer, myndigheter och andra kommuner. Kommunen bjuder in allmänheten och andra till möten där förslaget diskuteras.
Steg 4 – Ett reviderat förslag tas fram
Synpunkter från samrådet sammanfattas i en samrådsredogörelse. Vi tar sedan fram ett reviderat förslag på översiktsplanen som skickas ut på remiss igen. Det innebär att allmänheten, myndigheter med flera nu har en sista möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Steg 5 – Översiktsplanen antas av kommunfullmäktige
Synpunkter från utställningen sammanfattas och behandlas i ett utlåtande. Planen kan därefter revideras lite innan kommunfullmäktige beslutar om att anta översiktsplanen. Efter tre veckor gäller den nya översiktsplanen. Det kallas att den får laga kraft.
Arbetet med översiktsplanen fortsätter
Även efter att planen antagits fortsätter arbetet med översiktsplaneringen. Varje år går ansvariga i kommunen igenom översiktsplanen och följer upp hur den fungerar som vägledning.
Aktualitetsförklaringen hålls aktuell
Minst en gång varje mandatperiod tar kommunfullmäktige ställning till om översiktsplanen är aktuell eller inte. Det kallas för en aktualitetsförklaring. I praktiken innebär det att de förtroendevalda talar om vilka delar i planen som inte är aktuell. Det handlar också om att tolka planen för att ge mer precisa riktlinjer för den närmaste tiden. På det sättet hjälper förklaringen olika aktörer att använda och följa översiktsplanen.
När kommunfullmäktige beslutat om en aktualitetsförklaring fungerar den som en del av översiktsplanen. Därför bör du alltid läsa översiktsplanen tillsammans med aktualitetsförklaringen.
När översiktsplanen inte längre är tillräckligt aktuell för att ge vägledning som beslutsunderlag beslutar kommunfullmäktige att den ska revideras. Då kan aktualitetsförklaringen fungera som ett underlag för revideringen.
-
Kontakt
Kontakta ansvariga för översiktsplanearbetetTelefon:Kontaktcenter 018-727 00 00