Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Arkitekturpriset

Uppsala kommun kommer varje år att dela ut pris för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Alla kan nominera sin favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

Uppsala kommuns arkitekturpris ska sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det ska engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

Alla kan nominera till arkitekturpriset 2021

Från 1 februari kan såväl allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet som anställda i Uppsala kommun nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till priset. Sista dag att nominera är 31 mars 2021.

Så bedömer vi de nominerade projekten

Nominerade projekt får inte vara äldre än fem år.

Projekten ska ha hög arkitektonisk kvalitet och utgå från Uppsalas arkitekturpolicy.  De nominerade projekten bedöms utifrån följande kriterier: 

  • god helhetsverkan
  • god komposition
  • god volymhantering
  • vackra proportioner
  • god tolkning av platsen
  • god anpassning till platsen
  • bidrar till hållbar utveckling
  • vara intresseväckande
  • kombinerar prisvärdhet med god arkitektur.

En jury utser vinnaren

Kommunstyrelsen utser en blandad jury bestående av personer från exempelvis akademin, Uppsala kommun och stadsutvecklare inom näringslivet. Uppsala kommuns representanter i juryn är kommunstyrelsens ordförande, andre vice ordförande och stadsarkitekten.

Vinnare av Uppsala kommuns arkitekturpris 2020

Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 tilldelas kvarteret Botanikern i Rosendal. Arkitekt är Axeloth arkitekter genom Maria Axelsson och byggherre är Genova Property Group.

De nominerade till arkitekturpriset 2020. (PDF, 5 MB)

Film från utdelningen av Uppsala kommuns arkitekturpris 2020

Juryns motivering

Ett mycket väl genomfört bostadshus helt i trä med fin inplacering i stadsdelen Rosendal och med inspiration från Kronparkens tallar.

Byggnaden är väl proportionerad med en harmonisk och vacker, levande detaljering. Fasadens olika delar är konsekvent utförda med en fin variation i en mänsklig skala.

Innergården är lugn och behaglig och samspelar med grannhusen till en ljus helhet. Fint samband med intilliggande gård och omgivande stadslandskap utan nivåskillnad som ger tillgänglighet för alla.

Takterrassen med biotoplandskap och utsikt över Uppsala har gemensam samlingsplats för husets invånare och ger stora boendekvaliteter. De genomsiktliga lägenheterna är ljusa, ofta med dubbla balkonger i olika väderstreck. Botanikern följer fullt ut sin första vision till ett genomfört, långsiktigt hållbart, arkitektoniskt stilfullt projekt väl förankrat i samtiden.