Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Arkitekturpriset

Uppsala kommun delar varje år ut pris för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Priset delas ut sedan 2020 för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet och att väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

2024 års vinnare av Uppsala kommuns Arkitekturpris blev Paviljong Linnéträdgården, ritad av arkitekt Jacob Hidemark på Hidemark & Stintzing. I motiveringen står bland annat att Linnéträdgården har fått en ny entré som ger en rikare upplevelse av den unika 1600-talsmiljön samtidigt som viktiga funktioner för besökarna löses på ett elegant sätt.

 

Entrépaviljong Linnéträdgården
Arkitekt: Jacob Hidemark
Byggherre: Statens fastighetsverk
Hyresgäst: Uppsala universitet

Juryns motivering

”Linnéträdgården har fått en ny entré som ger en rikare upplevelse av den unika 1600-talsmiljön samtidigt som viktiga funktioner för besökarna löses på ett elegant sätt. 

En öppning i planket mot Svartbäcksgatan leder besökaren via en förgård med café genom entrépaviljongen in till själva trädgården. Det ger en sekvens av nya rum som skapar ett värdigt sätt att röra sig mellan den omgivande stadens liv och lugnet i Linnés trädgård. 

Med en karaktär lånad från historiska trädgårdspaviljonger öppnar entrébyggnadens elegant svängda tak vyn mot Linnés bostadshus. De enkelt formade trädgårdsspaljéerna av sågat grönmålat virke ger den nya förgården väggar som med tiden kommer att kläs med växtgrönska och blomsterprakt. Med samma gestaltningsuttryck skapas även en pergola och en mindre kioskbyggnad på förgården. Ett gott samarbete har gett ett mycket elegant resultat utan större utsvävningar och där detaljering och utförande är av högsta kvalitet. 

Linnéträdgårdens entrépaviljong visar att ny arkitektur kan tillföra positiva värden till känsliga historiska miljöer om uppgiften hanteras med stor omsorg. 

Hänförande, självklart och med hög precision!”

Fem finalister valdes ut

Fram till 15 april 2024 kunde allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet och anställda i Uppsala kommun nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till Arkitekturpriset 2024. I år valde juryn ut fem finalister:

Stora torget och södra gågatan

Arkitekt: Karavan landskap

Byggherre: Uppsala kommun

Färdigställt 2021-2023

Elsa Eschelssons park

Arkitekt: Karavan

Byggherre: Uppsala kommun

Färdigställd 2022

Dagvattendammen på Exercisfältet

Arkitekt: White arkitekter

Byggherre: Uppsala vatten och Uppsala kommun

Färdigställd 2022

Hospitalsträdgården Ulleråker

Arkitekt: White, Sweco, Uppsala kommun

Byggherre: Uppsala kommun 2024

Paviljong Linnéträdgården

Arkitekt: Jacob Hidemark (Hidemark & Stintzing)

Byggherre: Statens Fastighetsverk 2023

Så har vi bedömt de nominerade projekten

Nominerade projekt får inte vara äldre än fem år.

Projekten ska ha hög arkitektonisk kvalitet och utgå från Uppsalas arkitekturpolicy. De nominerade projekten bedöms utifrån följande kriterier: 

  • god helhetsverkan
  • god komposition
  • god volymhantering
  • vackra proportioner
  • god tolkning av platsen
  • god anpassning till platsen
  • bidrar till hållbar utveckling
  • vara intresseväckande
  • kombinerar prisvärdhet med god arkitektur.

En jury utser vinnaren

Varje år utser kommunstyrelsen en blandad jury bestående av personer från exempelvis akademin, Uppsala kommun och stadsutvecklare inom näringslivet. Uppsala kommuns representanter i juryn är kommunstyrelsens ordförande, andre vice ordförande och stadsarkitekten.

Juryn för Arkitekturpriset 2024 

  • Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande
  • Therez Almerfors, kommunstyrelsens andre vice ordförande
  • Martin Edfelt, stadsarkitekt
  • Anna Maria Ejdeholm, arkitekt och strategisk fastighetsutvecklare,
    Akademiska Hus
  • Mattias Nordström, landskapsarkitekt med mångårig erfarenhet av stadsutveckling i Uppsala
  • Ulla-Britt Wickström, arkitekt, tidigare plan- och byggchef Uppsala kommun.

Tidigare vinnare

2023 vann Uppsala stadshus Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekt är Henning Larsen Architects för Uppsala kommun Förvaltningsfastigheter AB. Inredningen är gjord av Indicum inredningsarkitekter.

1 av 5
Stadshusets atrie i glas med gångbro mellan huskropparna.
Gångbroar förbinder Stadshusets olika delar.

Juryns motivering

Nytt möter gammalt. Projektet utgår från 1960-talets Stadshus med dess stora arkitektoniska kvaliteter. Ett återbruk i den stora skalan.

Gamla och nya delar flätas skickligt samman till en ny helhet. Tillbyggnaden är distinkt utformad med en egen karaktär samtidigt som det äldre huset lyfts fram och den ursprungligen planerade kringbyggda gården fullföljs.

Atriet är ett nytt offentligt rum för alla Uppsalabor, där glastaket skapar ett tempererat rum med dämpat ljud och vackert ljusspel. I en vit, lätt volym uppglasad mot det öppna atriet samlas kommunens förtroendevalda.

Kontors- och arbetsytor för ett modernt arbetssätt är smakfullt och hållbart inredda.

Med sin nya form och storlek är Stadshuset en självklar del i stadsrummet. Tydliga entréplatser, planteringar och sittplatser gör det offentliga rummet komplett tillsammans med ny konst som har demokrati som tema.

2022 vann Magasin X- Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekt är White Arkitekter och byggherre är Vasakronan. Magasin X byggdes 2019–2022.

Magasin-X_arkitekturpriset-2022.jpg

Magasin X, ett kontorshus i trä vid Uppsala C. Foto: Måns Berg

Juryns motivering

En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.

2021 vann Tryffelvägen i Norby Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekter är Kirsh + Dereka arkitekter och Sveafastigheter Bostad är byggaktör.

Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 tilldelades kvarteret Botanikern i Rosendal. Mottagaren av priset var Axeloth arkitekter genom Maria Axelsson. Byggherre var Genova Property Group.

bild1_webb.jpg

Nyhet om vinnaren av arkitekturpriset 2020