Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Arkitekturpriset

Sedan 2020 delar Uppsala kommun ut pris varje år för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Här kan du nominera din favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

Uppsala kommuns arkitekturpris ska sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det ska engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

 

Alla kan nominera till priset

Senast 30 april 2023 kan allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet och anställda i Uppsala kommun nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till priset. 

Nominera här

Så bedömer vi de nominerade projekten

Nominerade projekt får inte vara äldre än fem år.

Projekten ska ha hög arkitektonisk kvalitet och utgå från Uppsalas arkitekturpolicy.  De nominerade projekten bedöms utifrån följande kriterier: 

  • god helhetsverkan
  • god komposition
  • god volymhantering
  • vackra proportioner
  • god tolkning av platsen
  • god anpassning till platsen
  • bidrar till hållbar utveckling
  • vara intresseväckande
  • kombinerar prisvärdhet med god arkitektur.

En jury utser vinnaren

Kommunstyrelsen utser en blandad jury bestående av personer från exempelvis akademin, Uppsala kommun och stadsutvecklare inom näringslivet. Uppsala kommuns representanter i juryn är kommunstyrelsens ordförande, andre vice ordförande och stadsarkitekten.

Juryn 2023 består av:

  • Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande
  • Therez Almerfors, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
  • Claes Larsson, stadsarkitekt
  • Anna Maria Ejdeholm, arkitekt och strategisk fastighetsutvecklare, Akademiska Hus
  • Mattias Nordström, landskapsarkitekt med mångårig erfarenhet av stadsutveckling i Uppsala
  • Ulla-Britt Wickström, arkitekt, fd plan- och byggchef Uppsala kommun.

Vinnare av arkitekturpriset 2022

2022 vann Magasin X- Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekt är White Arkitekter och byggherre är Vasakronan. Magasin X byggdes 2019–2022.

Magasin-X_arkitekturpriset-2022.jpg

Magasin X, ett kontorshus i trä vid Uppsala C. Foto: Måns Berg

Juryns motivering

En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.

Tidigare vinnare

2021 vann Tryffelvägen i Norby Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekter är Kirsh + Dereka arkitekter och Sveafastigheter Bostad är byggaktör.

Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 tilldelades kvarteret Botanikern i Rosendal. Mottagaren av priset var Axeloth arkitekter genom Maria Axelsson. Byggherre var Genova Property Group.

bild1_webb.jpg

Nyhet om vinnaren av arkitekturpriset 2020