Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Arkitekturpriset

Sedan 2020 delar Uppsala kommun ut pris varje år för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Här kan du nominera din favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

Uppsala kommuns arkitekturpris ska sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det ska engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

Nu är det dags att nominera

Alla kan nominera till årets Arkitekturpris 2024. Fram till 15 april 2024 kan allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet och anställda i Uppsala kommun nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till priset. 

Fyll i formuläret och berätta varför du tycker att just detta ska vinna årets pris. 

Nominera till Uppsala kommuns arkitekturpris 2024

Så bedömer vi de nominerade projekten

Nominerade projekt får inte vara äldre än fem år.

Projekten ska ha hög arkitektonisk kvalitet och utgå från Uppsalas arkitekturpolicy.  De nominerade projekten bedöms utifrån följande kriterier: 

 • god helhetsverkan
 • god komposition
 • god volymhantering
 • vackra proportioner
 • god tolkning av platsen
 • god anpassning till platsen
 • bidrar till hållbar utveckling
 • vara intresseväckande
 • kombinerar prisvärdhet med god arkitektur.

En jury utser vinnaren

Kommunstyrelsen utser en blandad jury bestående av personer från exempelvis akademin, Uppsala kommun och stadsutvecklare inom näringslivet. Uppsala kommuns representanter i juryn är kommunstyrelsens ordförande, andre vice ordförande och stadsarkitekten.

Juryn för Arkitekturpriset 2024 

 • Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande
 • Therez Almerfors, kommunstyrelsens andre vice ordförande
 • Claes Larsson, stadsarkitekt
 • Anna Maria Ejdeholm, arkitekt och strategisk fastighetsutvecklare,
  Akademiska Hus
 • Mattias Nordström, landskapsarkitekt med mångårig erfarenhet av stadsutveckling i Uppsala
 • Ulla-Britt Wickström, arkitekt, tidigare plan- och byggchef Uppsala kommun.

Tidigare vinnare

2023 vann Uppsala stadshus Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekt är Henning Larsen Architects för Uppsala kommun Förvaltningsfastigheter AB. Inredningen är gjord av Indicum inredningsarkitekter.

1 av 5
Stadshusets atrie i glas med gångbro mellan huskropparna.
Gångbroar förbinder Stadshusets olika delar.

Juryns motivering

Nytt möter gammalt. Projektet utgår från 1960-talets Stadshus med dess stora arkitektoniska kvaliteter. Ett återbruk i den stora skalan.

Gamla och nya delar flätas skickligt samman till en ny helhet. Tillbyggnaden är distinkt utformad med en egen karaktär samtidigt som det äldre huset lyfts fram och den ursprungligen planerade kringbyggda gården fullföljs.

Atriet är ett nytt offentligt rum för alla Uppsalabor, där glastaket skapar ett tempererat rum med dämpat ljud och vackert ljusspel. I en vit, lätt volym uppglasad mot det öppna atriet samlas kommunens förtroendevalda.

Kontors- och arbetsytor för ett modernt arbetssätt är smakfullt och hållbart inredda.

Med sin nya form och storlek är Stadshuset en självklar del i stadsrummet. Tydliga entréplatser, planteringar och sittplatser gör det offentliga rummet komplett tillsammans med ny konst som har demokrati som tema.

2022 vann Magasin X- Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekt är White Arkitekter och byggherre är Vasakronan. Magasin X byggdes 2019–2022.

Magasin-X_arkitekturpriset-2022.jpg

Magasin X, ett kontorshus i trä vid Uppsala C. Foto: Måns Berg

Juryns motivering

En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.

2021 vann Tryffelvägen i Norby Uppsala kommuns arkitekturpris. Arkitekter är Kirsh + Dereka arkitekter och Sveafastigheter Bostad är byggaktör.

Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 tilldelades kvarteret Botanikern i Rosendal. Mottagaren av priset var Axeloth arkitekter genom Maria Axelsson. Byggherre var Genova Property Group.

bild1_webb.jpg

Nyhet om vinnaren av arkitekturpriset 2020