Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Välkommen att besöka Uppsalarummet

Uppsalarummet ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2 (korsningen Kungsgatan/Vaksalagatan). Här kan du se en stor stadsmodell som ger en överblick över Uppsala. Du kan också ta del av pågående byggprojekt och lära dig mer om hur vi arbetar med arkitektur, stadsplanering och hållbar utveckling.

Är du nyfiken på ett specifikt område eller ett projekt? Eller vill du veta mer om stadsutveckling rent allmänt? Kom och prata med vår kunniga personal i Uppsalarummet som gärna hjälper till att svara på dina frågor.

stadsmodell-i-Uppsalarummet_webb.jpg
Bild ovan: I stadsmodellen kan du se både befintlig och planerad bebyggelse. De röda klossarna på modellen symboliserar byggnader som ingår i olika stadsbyggnadsprojekt och de träfärgade klossarna är befintliga byggnader. 

Förutom att besöka Uppsalarummet kan du se planerade områden på webbplatsen bygg.uppsala.se

Studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen

Organisationer och företag kan boka studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer om studiebesök och skicka en förfrågan.

Lär dig mer om fasadfärger i Uppsala

Uppsala kommuns stadsarkitekt, Claes Larsson, bjuder på en digital guidetur i centrala Uppsala för att berätta om betydelsen av färgsättning på våra fasader. Vilken fasadfärg är trendig just nu och hur kommer det sig att Uppsala är en så färgglad stad?
Titta på föreläsningen om Uppsalas fasadfärger (youtube.com).

Råd vid bygglovsansökan

Du kan kontakta oss på telefon eller mejl och även boka ett digitalt möte för att prata med en bygglovshandläggare eller inspektör. 
Läs mer och se rådgivningens öppettider

Besök Uppsalarummet

Öppettider

Onsdag 12–16
Torsdag 13–16
Övriga dagar stängt.

Observera att andra öppettider än ovan kan förekomma då Uppsalarummet används för att ta emot studiebesök.

Vid tillfälliga avvikelser i öppettider kommuniceras den informationen på dörren till Uppsalarummet.

Kontakta sbf-studiebesok@uppsala.se för att höra om ditt planerade besök hos oss påverkas av avvikande öppettider.

Tillgänglighet

 • Huvudentrén och lokalen har inga trösklar.
 • Du kan låna en vikpall.
 • Uppsalarummet är bemannat av våra besöksvärdar.
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Nyheter om samhällsbyggnad och planering

 • Stort intresse för Uppsala kommuns obligationer länkade till klimatmål

  I början av april lanserade Uppsala kommun ett ramverk för hållbarhetslänkade obligationer. Redan samma dag uttryckte ledande nordiska investerare sitt intresse för att investera. Två dygn senare kunde Uppsala kommun ställa ut sina första hållbarhetslänkade obligationer till ett värde av 600 miljoner kronor.

 • Nytt ramverk för hållbar finansiering

  Det nya ramverket för hållbarhetslänkade obligationer kopplar ihop klimatmål med kommunens finansiering. Det skapar ytterligare incitament att nå kommunens klimatmål. Samtidigt får kommunen tillgång till en större och växande hållbar del av kapitalmarknaden och ytterligare ett finansieringsalternativ.

 • Ny beredning för extra fokus på miljö- och klimatfrågor

  Från och med 1 maj inrättas en särskild miljö- och klimatberedning under kommunstyrelsen för att stärka och ytterligare utveckla arbetet med miljö- och klimatfrågor. Beredningen kommer fokusera sitt arbete på de frågor som är strategiskt viktiga för miljö- och klimatomställningen. Samtidigt inleder kommunen en utredning om att tillsätta ett lokalt klimatvetenskapligt råd.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Uppsnack

  Uppsnack är ett samtal där du har chansen att berätta om hur du vill ha det i framtidens Uppsala, där de goda liven får ta plats.

 • Arkitekturpriset

  Sedan 2020 delar Uppsala kommun ut pris varje år för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Här kan du nominera din favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med samhällsbyggnad och planering

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Spårväg i Uppsala

  I Uppsala planerar vi att bygga spårväg för att fler ska kunna arbetspendla genom att åka kollektivt. Spårvägen kommer att passera stora arbetsplatser och gå genom flera bostadsområden från Bergsbrunna, över Fyrisån och in till Uppsala C. En modern spårväg rymmer många resenärer, är miljövänlig och erbjuder ett bekvämt resande. En spårvagn tar ungefär lika många passagerare som tre stadsbussar.  Läs mer nedan hur vi planerar för att spårvägen ska bli klar till år 2029.

 • Så arbetar vi med:

  Stadsplanering

  Stadsplaneringen i Uppsala syftar till att utveckla vårt samhälle med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden för alla. Den ska trygga en god och hållbar livsmiljö för människorna i dag och för kommande generationer.

 • Så arbetar vi med:

  Översiktsplan

  Varje kommun ska ha en översiktsplan. En strategi för hur bebyggelse och mark- och vattenanvändning ska vidareutvecklas i staden, i tätorterna och på landsbygderna. Uppsala kommuns översiktsplan visar vägen för framtida beslut om vår hållbara samhällsutveckling – ekologiskt, ekonomisk och socialt. I en växande kommun med plats för alla.

 • Så arbetar vi med:

  Landsbygderna

  Uppsala kommun är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna. En dryg fjärdedel, över 55 000 personer, bor utanför Uppsala stad. Eftersom Uppsala är en stor kommun omfattas inte allt arbete som görs på landsbygderna av landsbygdsprogrammet eller landsbygdsberedningen. Därför täcker den information som du finner på den här sidan inte allt arbete som bedrivs i kommunens landsbygder. Bor du på landsbygderna och har frågor som du inte finner svar på här, vänd dig till kommunens kontaktcenter.