Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Uppsalarummet ligger i Centralhuset, Stationsgatan 12. I Uppsalarummet kan du se en stor stadsmodell över Uppsala, ta del av pågående byggprojekt och lära dig mer om hur vi tänker kring arkitektur, stadsplanering och hållbar utveckling. 

Uppsalarummet

Förutom att besöka Uppsalarummet kan du se planerade områden på webbplatsen bygg.uppsala.se

Föreläsningar

Vilken fasadfärg är trendig just nu och hur kommer det sig att Uppsala är en så färgglad stad? Uppsala kommuns stadsarkitekt, Claes Larsson, bjöd in till en digital guidetur i centrala Uppsala för att berätta om betydelsen av färgsättning på våra fasader.

Intresset för lunchföreläsningen om Uppsalas fasadfärger var stort och det blir vi glada för! Filmen finns fortfarande tillgänglig för dig som missade föreläsningen och är nyfiken på att se den.

Titta på föreläsningen.

Under föreläsningen fanns det möjlighet att chatta med Claes. Frågor som kom upp var:

Uppsalabo:
"Går det mode i färgsättningen av hus? Vem bestämmer vilken modefärg det ska vara?
Har sett många hus, på senare år, som har fått en smuts-grön-petrol färgnyans. T ex, se byggnader vid Vaksalagatan nära Gränby centrum. Varför välja en sådan dyster färgnyans! Förstår att färgen ska smutsas ner lite grann för att den inte ska upplevas för skarp, men färgen ser Skitig ut även när solen skiner på fasaden!"

Claes:
"Hej, ja det går mode och trender även i färgsättning. Färgförslaget tas fram i samarbete med byggbolaget. Slutgiltigt är det plan- och byggnadsnämnden som tar beslut om vilken färg en specifik nyproduktion ska ha. Hälsar Claes"

Uppsalabo:
"Jag skulle som Uppsalabo sedan 1970 vilja veta varför man tillåter svarta hus. Något mer främmande för Uppsalas architekturtradition är ju svårt att föreställa sig. I många detaljplaner har staden avvisat gråskalan. Har det upphört?"

Claes:
"Hej! Som allting annat går det trender i byggnadsgestaltning och då även för fasadfärger. Under några år har vi sett många förslag på svarta eller gråa byggnader och det är en bakgrund till detta initiativ om Uppsalas färger. Bäst blir det i stadsmiljön om byggnader får en variation både när det gäller storlek och kulör. /Claes"

Rådgivning om bygglovsansökan

På grund av Covid-19 bjuder vi inte in till fysiska möten för närvarande. Men du kan kontakta oss på telefon eller mejl och även boka ett digitalt möte för att prata med en bygglovshandläggare eller inspektör. 
Läs mer och se rådgivningens öppettider

Studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen

Organisationer och företag kan boka studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen, men för att minska risken för smittspridning av covid-19 måste vi göra en del anpassningar i vår studiebesöksverksamhet. Vi kan därför inte lova att vi kan ta emot alla som önskar besöka oss just nu. Fortsätt gärna att höra av er till oss då vi hanterar alla förfrågningar var för sig. I vissa fall måste vi flytta besöket längre fram i tiden. I andra fall kan det gå att hitta en säker lösning.
Läs mer och skicka en förfrågan om studiebesök

Besök Uppsalarummet

Öppettider

Uppsalarummet har tillsvidare stängt för besök.

Måndag–onsdag 9.00–13.00
Fredag 9.00–13.00 

Tillgänglighet

 • Huvudentrén och lokalen har inga trösklar.
 • Du kan låna en vikpall.
 • Uppsalarummet är bemannat av våra besöksvärdar.
Besöksadress:
Centralhuset, Stationsgatan 12.

Nyheter om samhällsbyggnad och planering

 • Apoteket flyttar till Uppsala

  Apoteket AB kommer att hyra in sig i nya lokaler i Östra Fyrislund. Det står klart efter att företaget slutit ett 15-årigt avtal med Fastighets AB Regio och Reimnor Förvaltning AB. Kommunen har haft en aktiv roll för att få till etableringen.

 • Ny detaljplan kan ge patientbostäder och fler studentlägenheter i Kåbo

  Plan- och byggnadsnämnden beslutade den 26 augusti att ge grönt ljus för en ny detaljplan för kvarteren Blåsenhus och Trädgården i Kåbo . Den kommer bland annat att ge plats för nya student- och patientbostäder.

 • Ekeby - Dags att tycka till om planerna för bostäder, torg och centrum

  I en ny detaljplan för Ekeby/Flogsta planerar Uppsala kommun för cirka 80 nya bostäder och ny centrumverksamhet, bland annat en större matvarubutik. Planförslaget går nu ut på samråd, där allmänhet, närboende och andra intressenter kan ge synpunkter.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Dialog om handlingsplan för mobilitet och trafik

  Handlingsplanen för mobilitet och trafik är en beskrivning för hur vi ska arbeta med hållbart resande, cykel, trafiksäkerhet och tillgänglighet bland annat. Planen gäller från det datum den beslutas fram till 2030.

 • I sommar har vi plats-utvecklat Stora torget

 • Arkitekturpriset

  Uppsala kommun kommer varje år att dela ut pris för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Alla kan nominera sin favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

Så arbetar vi med samhällsbyggnad och planering

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Stadsplanering

  Stadsplaneringen i Uppsala syftar till en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden för alla. Den ska trygga en god och hållbar livsmiljö för människorna i dag och för kommande generationer.

 • Så arbetar vi med:

  Landsbygden

  Uppsala kommun är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygd. Det är cirka en fjärdedel av kommunens befolkning som bor utanför Uppsala stad, över 50 000 personer. Landsbygderna och tätorterna är viktiga för hela kommunens utveckling.