Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Välkommen att besöka Uppsalarummet

Uppsalarummet ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2 (korsningen Kungsgatan/Vaksalagatan). Här kan du se en stor stadsmodell som ger en överblick över Uppsala. Du kan också ta del av pågående byggprojekt och lära dig mer om hur vi arbetar med arkitektur, stadsplanering och hållbar utveckling.

Är du nyfiken på ett specifikt område eller ett projekt? Eller vill du veta mer om stadsutveckling rent allmänt? Kom och prata med vår kunniga personal i Uppsalarummet som gärna hjälper till att svara på dina frågor.

stadsmodell-i-Uppsalarummet_webb.jpg
Bild ovan: I stadsmodellen kan du se både befintlig och planerad bebyggelse. De röda klossarna på modellen symboliserar byggnader som ingår i olika stadsbyggnadsprojekt och de träfärgade klossarna är befintliga byggnader. 

Förutom att besöka Uppsalarummet kan du se planerade områden på webbplatsen bygg.uppsala.se

Studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen

Organisationer och företag kan boka studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer om studiebesök och skicka en förfrågan.

Lär dig mer om fasadfärger i Uppsala

Uppsala kommuns stadsarkitekt, Claes Larsson, bjuder på en digital guidetur i centrala Uppsala för att berätta om betydelsen av färgsättning på våra fasader. Vilken fasadfärg är trendig just nu och hur kommer det sig att Uppsala är en så färgglad stad?
Titta på föreläsningen om Uppsalas fasadfärger (youtube.com).

Besök Uppsalarummet

Öppettider

Onsdag 12–16
Torsdag 13–16
Övriga dagar stängt.

Observera att andra öppettider än ovan kan förekomma då Uppsalarummet används för att ta emot studiebesök.

Vid tillfälliga avvikelser i öppettider kommuniceras den informationen på dörren till Uppsalarummet.

Kontakta sbf-studiebesok@uppsala.se för att höra om ditt planerade besök hos oss påverkas av avvikande öppettider.

Tillgänglighet

 • Huvudentrén och lokalen har inga trösklar.
 • Du kan låna en vikpall.
 • Uppsalarummet är bemannat av våra besöksvärdar.
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Nyheter om samhällsbyggnad och planering

 • Tyck till om förslag till Vattentjänstplan 2024

  Ett förslag till Vattentjänstplan 2024 är nu ute på samråd. Under samrådet kan du ta del av förslaget och tycka till om dess innehåll. Planen har tagits fram för att öka kunskapen och förutsägbarheten kring var kommunen planerar att bygga ut allmänt vatten och avlopp (VA) under de närmaste tio åren. Planen redovisar även vilka åtgärder som planeras för att exempelvis reningsverk och pumpstationer ska fungera vid skyfall.

 • Cykelväg klar till Hammarskog där nya prova-på-aktiviteter erbjuds

  Nu kan du ta dig mellan Vreta och Hammarskog på en asfalterad gång- och cykelväg. Med hjälp av några grus- och skogsstigar går det dessutom att cykla eller promenera ända från stadskärnan till friluftsområdet i Hammarskog för en mängd härliga aktiviteter.

 • Uppsnack i kvadrat 2 september 2023

  Under 2023–2025 genomför Uppsala kommun Uppsnack-dialoger i olika delar av kommunen, både stad och land, med ett brett fokus kring hållbar utveckling i ett tidigt skede av samhällsbyggnadsprocessen. Den fysiska planeringen och samhällsbyggandet behöver utgå från de behov som finns hos både nuvarande och framtida generationer. Redan lördag den 2 september finns det chans att vara delaktig och tycka till genom Uppsnack om innerstaden, Skarholmen och Kungsängstorg.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Uppsnack

  Uppsnack är ett samtal där du har chansen att berätta om hur du vill ha det i framtidens Uppsala, där de goda liven får ta plats.

 • Arkitekturpriset

  Sedan 2020 delar Uppsala kommun ut pris varje år för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Här kan du nominera din favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med samhällsbyggnad och planering

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Spårväg i Uppsala

  I Uppsala bygger vi spårväg för att fler ska kunna åka kollektivt. Spårvägen kommer att passera stora arbetsplatser och gå genom flera bostadsområden från Bergsbrunna, över Fyrisån och in till Uppsala C. En modern spårväg rymmer många resenärer, är miljövänlig och erbjuder ett bekvämt resande. En spårvagn tar ungefär lika många passagerare som tre stadsbussar.  Läs mer nedan hur vi planerar för att spårvägen ska bli klar till år 2029.

 • Så arbetar vi med:

  Stadsplanering

  Stadsplaneringen i Uppsala syftar till att utveckla vårt samhälle med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden för alla. Den ska trygga en god och hållbar livsmiljö för människorna i dag och för kommande generationer.

 • Så arbetar vi med:

  Översiktsplan

  Varje kommun ska ha en översiktsplan. En strategi för hur bebyggelse och mark- och vattenanvändning ska vidareutvecklas i staden, i tätorterna och på landsbygderna. Uppsala kommuns översiktsplan visar vägen för framtida beslut om vår hållbara samhällsutveckling – ekologiskt, ekonomisk och socialt. I en växande kommun med plats för alla.

 • Så arbetar vi med:

  Landsbygderna

  Uppsala kommun är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna. En dryg fjärdedel, över 55 000 personer, bor utanför Uppsala stad. Eftersom Uppsala är en stor kommun omfattas inte allt arbete som görs på landsbygderna av landsbygdsprogrammet eller landsbygdsberedningen. Därför täcker den information som du finner på den här sidan inte allt arbete som bedrivs i kommunens landsbygder. Bor du på landsbygderna och har frågor som du inte finner svar på här, vänd dig till kommunens kontaktcenter.