Så arbetar vi med: Innovation

För att möta våra utmaningar och dra nytta av våra möjligheter så arbetar Uppsala kommun med innovation. Vi bygger upp ett stöd för innovationsarbetet som riktar sig till kommunkoncernens förvaltningar och bolag. Vi ökar också våra ansträngningar för att koppla ihop kommunens behov med de resurser som andra innovationsstödjande aktörer erbjuder.

Vårt mål:

Att skapa ett smart och hållbart Uppsala.

• Därför arbetar vi med innovation

För att framtidssäkra vår kommun behöver vi hitta nya sätt att leverera välfärd och samhällsservice. Till det behöver vi förmågan att framgångsrikt ta fram och införa nya processer, tjänster och metoder som resulterar i betydande förbättringar av kvalitet, effektivitet eller ändamålsenlighet. Innovationsförmåga helt enkelt.

• Vad är innovation?

Innovation är nya lösningar som svarar mot behov och efterfrågan i vardagen och omvärlden. Värdet uppstår i nyttiggörandet och tillämpningen av en idé. Värdet som skapas kan anta många former – ekonomiska, sociala eller miljömässiga.

• Inspiration för innovation

Innovation kan vara enkelt eller komplext, stort eller litet, det viktiga är att det gör skillnad i vardagen. Som hundarna inom Uppsalas äldreomsorg, en lösning som gick på export. Eller en högteknologisk lösning för att klara våra framtida energibehov. Eller något som du just nu tänker på. Låt dig inspireras av olika exempel från Uppsala kommuns verksamheter som gör skillnad i vardagen.

• Så gör och tänker vi

Uppsala kommun har valt att arbeta med tjänstedesign. Här förklarar vi varför.

• Tips, råd och verktyg

Vill du komma igång med innovation i din verksamhet? Här delar vi med oss av tips, råd och verktyg. Om du arbetar i Uppsala kommun informerar vi på vårt intranät Insidan om stöd, coachning och utbildning som du kan ta del av.

• Våra samarbetspartner

De flesta moderna tjänster består i någon del av digitala lösningar eller någon fysisk produkt. För att skapa nya effektiva välfärdstjänster kan kommunen behöva ta hjälp av andra. Ibland kan också en sammansatt tjänst finnas på marknaden.

• Innovationslabbet

Innovationslabbet i Uppsala kommun är en kreativ mötesplats för medarbetare, invånare, näringsliv och akademi. I labbet utvecklar och använder vi tillsammans metoder, processer och verktyg för att skapa nya lösningar för ett hållbart Uppsala.

• Webbinarium 16 juni - nytänkande i vardagen

Hur kan vi öka innovationsförmågan genom verksamhetsnära lärande? Kom och lyssna på insikter och frågeställningar som vi i projektet E-lärande för innovationskraft har omvandlat till ett koncept för att skapa nytänkande i vardagen. Välkommen på webbinarium 16 juni 10.00-11.30, där vi berättar om våra erfarenheter så här långt.

Se alla
Kontakta oss

Uppsala kommun har flera innovationsledare och strateger som arbetar med innovation. Om du vill ha stöd i ditt innovationsarbete eller har frågor, kontakta oss: innovation@uppsala.se

Therese Andersson, enhetschef

Annika Remaeus_380.jpg

Maria Pettersson

Johan_Rosen

Therese Andersson

Annika Remaeus

Maria Pettersson

Jonas Gumbel

Johan Rosén

Enhetschef  Enhetschef Innovationsledare Innovationsledare Näringslivsstrateg

Se även

• Så arbetar vi med:

Digital transformation

Flera samhällsförändringar utmanar Uppsala kommuns förmåga att leverera välfärd med hög kvalitet. För att klara det behöver kommunen öka ambitionen inom digital transformation - verksamhetsförbättringar med stöd av digital utveckling.