Så arbetar vi med: Innovation

För att möta våra utmaningar och dra nytta av våra möjligheter så arbetar Uppsala kommun med innovation. Vi bygger upp ett stöd för innovationsarbetet som riktar sig till kommunkoncernens förvaltningar och bolag. Vi ökar också våra ansträngningar för att koppla ihop kommunens behov med de resurser som andra innovationsstödjande aktörer erbjuder.

Vårt mål:

Att skapa ett smart och hållbart Uppsala.

• Därför arbetar vi med innovation

För att framtidssäkra vår kommun behöver vi hitta nya sätt att leverera välfärd och samhällsservice. Till det behöver vi förmågan att framgångsrikt ta fram och införa nya processer, tjänster och metoder som resulterar i betydande förbättringar av kvalitet, effektivitet eller ändamålsenlighet. Innovationsförmåga helt enkelt.

• Vad är innovation?

Innovation är nya lösningar som svarar mot behov och efterfrågan i vardagen och omvärlden. Värdet uppstår i nyttiggörandet och tillämpningen av en idé. Värdet som skapas kan anta många former – ekonomiska, sociala eller miljömässiga.

• Innovation som inspiration

Innovation kan vara en enkel idé som gör stor skillnad i vardagen, som att ställa en kort fråga till de som använder våra tjänster. Eller hundarna inom äldrevården, en nödlösning som gick på export. Eller en högteknologisk lösning för att klara våra framtida energibehov. Låt dig inspireras av olika idéer från Uppsala kommuns verksamheter.

• Så gör och tänker vi

Uppsala kommun har valt att arbeta med tjänstedesign. Här förklarar vi varför.

• Tips, råd och verktyg

Vill du komma igång med innovation i din verksamhet? Om du arbetar i Uppsala kommun informerar vi på vårt intranät Insidan om stöd, coachning och utbildning som du kan ta del av.

• Våra samarbetspartner

De flesta moderna tjänster består i någon del av digitala lösningar eller någon fysisk produkt. För att skapa nya effektiva välfärdstjänster kan kommunen behöva ta hjälp av andra. Ibland kan också en sammansatt tjänst finnas på marknaden.

• Podden Kommunkreativ

Lyssna på podden som handlar om nyskapande och kreativitet i Uppsala kommun.

• Fler gick utbildningen när den blev digital

Läkemedelsutbildningen för omvårdnadspersonal blev digital sommaren 2020 för att minska smittspridningen under coronapandemin. Det gav ett bra resultat. Den digitala versionen ska därför köras året om.

• Webbinarium om innovation, e-lärande och tjänstedesign

Region Uppsala, Västerås stad och Uppsala kommun har i Europeiska socialfondens projektet Innovationskompetens gått samman för att möta den stora utmaning som alla står inför inom framför allt vården. Se det inspelade webinariet.

• Innovation som inspiration. Uppsala – klimatneutralt 2030

Uppsala har ambitiösa mål – staden och landsbygden ska vara klimatneutral 2030 och klimatpositiv 2050. För att lyckas krävs stora förändringar på alla nivåer i samhället, från individen som tar cykel istället för bil till företaget som utvecklar en cirkulär affärsmodell.

Kontakta oss

Vill du ha stöd i ditt innovationsarbete eller har frågor, kontakta oss: innovation@uppsala.se

Se även

• Så arbetar vi med:

Digital transformation

Flera samhällsförändringar utmanar Uppsala kommuns förmåga att leverera välfärd med hög kvalitet. För att klara det behöver kommunen öka ambitionen inom digital transformation - verksamhetsförbättringar med stöd av digital utveckling.