Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Uppsalarummet ligger i Stationsgallerian. I Uppsalarummet kan du se en stor stadsmodell över Uppsala, ta del av pågående byggprojekt och lära dig mer om hur vi tänker kring arkitektur, stadsplanering och hållbar utveckling. 

Uppsalarummet

Förutom att besöka Uppsalarummet kan du se planerade områden på webbplatsen bygg.uppsala.se

Föreläsningar våren 2020

Vi ställer in vårens föreläsningar i Uppsalarummet för att minska risken för spridning av Covid-19 (Coronavirus). Vi återkommer med nya datum längre fram. Uppsala kommun håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen av Covid-19 samt samarbetar nära med Region Uppsala och andra myndigheter. Vi uppmanar alla att hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och inte dela osäker information. När det gäller Uppsala kommuns verksamhet hittar du korrekt och uppdaterad information på vår webbplats. Håll dig uppdaterad på vår samlingssida om coronaviruset: http://www.uppsala.se/covid-19

Här hittar du vårens föreläsningsprogram i Uppsalarummet. I vår kan du få höra om allt från färgtrender på fasader till olika demokratiprocesser. Varmt välkommen!

Tid: 18.00-19.00. Se datum i programmet nedan.

Program

3 mars

Idrott, fritid och kultur i Uppsalas stadsutveckling
I växande kommuner som Uppsala är det svårt att få plats med allt för alla och att få olika behov av lokaler och anläggningar att gå i takt i byggandet av staden och kommunen. Föreläsningen tar upp hur vi koordinerar olika parters behov av lokaler och anläggningar i den förtätade staden så att idrott, fritid, kultur kan få plats.

Föreläsare: Mikael Franzén, strateg fastighetsstaben, Uppsala kommun

10 mars

Bostad för alla
Många Uppsalabor har idag en osäker eller otrygg boendesituation och svårt att hitta en lämplig bostad. Befolkningen ökar och det pågår planering för nya bostäder för att möta dagens och morgondagens behov. Under seminariet kommer du få mer information om hur bostadsmarknaden ser ut i Uppsala och hur kommunen arbetar med bostad för alla.

Föreläsare: Elin Blume, samhällsplanerare, Uppsala kommun

17 mars

Uppsalas färger
Uppsala är en stad med traditionellt mycket kulör på fasaderna. Flera av våra stadsdelar har byggnader med klara och kulörstarka fasader i puts, som exempelvis Fålhagen och Luthagen. Men Uppsala är även en tegelstad med ett stort antal byggnader med tegel i gult, rött eller brunt. Hur ser trenderna ut idag när det gäller färg på fasader?

Föreläsare: Claes Larsson, stadsarkitekt, Uppsala kommun

24 mars

Delaktighet, inflytande och demokrati i Uppsalas utveckling
Uppsala växer, men hur gör en för att delta och påverka det som händer runt omkring i staden? Under föreläsningen får du möjlighet att lära dig mer om hur kommunen planeras och om den demokratiska processen. Föreläsningen kommer bland annat ta upp planprocesser och andra vägar in i kommunen.

Föreläsare: Marina Ziakouli, planarkitekt, Uppsala kommun

31 mars

Barnperspektivet i samhällsbyggnadsprocessen
FN:s barnkonvention blev lag 1 januari 2020. Kom och lyssna till hur Uppsala kommun och barnombudet i Uppsala län arbetar med att förverkliga konventionen i samhällsbyggnadsprocessen.

Föreläsare: Lotta Wikegård sakansvarig utemiljö, Lisa Klingwall, samhällsplanerare och Lisa Skiöld verksamhetschef Barnombudet i Uppsala län.

14 april

Kulturmiljöportalen – ett enklare sätt att inhämta kunskap
I takt med att samhället digitaliseras har behovet av att även digitalisera kulturmiljöunderlag ökat. För att möta detta behov har en digital kulturmiljöportal tagits fram för i första hand kommunens handläggare. Men den kan även användas av externa parter som jobbar med stadsplanering eller andra intresserade.

Föreläsare: Dan Thunman, stadsantikvarie, Uppsala kommun och Alexandra Pye, GIS-ingenjör, Uppsala kommun

Rådgivning om bygglovsansökan

I Uppsalarummet kan du träffa handläggare för rådgivning om din bygglovsansökan eller bygganmälan. 
Läs mer och se rådgivningens öppettider

Studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen

Organisationer och företag kan boka studiebesök hos stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer och skicka en förfrågan om studiebesök

Besök Uppsalarummet

Öppettider

Uppsalarummet har tillsvidare stängt för besök.

Måndag–onsdag 9.00–13.00
Fredag 9.00–13.00 

Tillgänglighet

 • Huvudentrén och lokalen har inga trösklar.
 • Du kan låna en vikpall.
 • Uppsalarummet är bemannat av våra besöksvärdar.
Besöksadress:
Stationsgallerian, Stationsgatan 12.

Nyheter om samhällsbyggnad och planering

 • Uppsala först ut att ha ett beräknat bostadsbehov

  Uppsala är testkommun i ett forskningsprojekt som tagit fram en ny modell för att beräkna bostadsbehovet. I ett webbsänt seminarium under Digitala Almedalsveckan berättar Uppsala kommun, Uppsalahem och Uppsala Bostadsförmedling hur modellen används för att nå mer träffsäkra åtgärder för bostadsförsörjningen.

 • Köpeavtalen för mark är nu klara mellan SLU och Uppsala kommun

  SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Uppsala kommun är nu överens om detaljerna i den markaffär som parterna kom överens om i vintras. Köpeavtalen är klara där kommunen köper mark i Ultuna och söder om Nåntuna vilket skapar möjligheter för nya bostäder och för framtida kollektivtrafik.

 • Nyfiken på solceller?

  Energi- och klimatrådgivarna kommer att sända en digital solcellsföreläsning för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Du kan titta på föreläsningen och samtidigt chatta med rådgivarna vid två olika tillfällen, 16 och 17 juni.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • I sommar platsutvecklar vi Stora torget

 • Välkommen till Uppsalas första sommargata

  Under sommaren 2020 gör vi om Östra Ågatan till sommargata där grönska, sittplatser och uteserveringar ger plats för människor och möten. Minskad biltrafik skapar rum för möblemang och planteringar i direkt anslutning till Fyrisån. Mitt i centrum i en klassiskt kulturhistorisk miljö.

 • Arkitekturpriset

  Uppsala kommun kommer varje år att dela ut pris för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Här kan du nominera din favoritbyggnad, plats eller miljö i Uppsala till priset.

Så arbetar vi med samhällsbyggnad och planering

 • Så arbetar vi med:

  Stadsplanering

  Stadsplaneringen i Uppsala syftar till en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden för alla. Den ska trygga en god och hållbar livsmiljö för människorna i dag och för kommande generationer.