Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. Uppehållstillstånd, visum, boende och folkbokföring

    Ukrainska medborgare kan vistas i Sverige utan tillstånd i 90 dagar. Du kontaktar Migrationsverket för frågor om uppehållstillstånd, visum och boende.

    Information från Migrationsverket.

    Om du ordnar eget boende

    Du kan ordna ditt eget boende eller få hjälp från Migrationsverket. Om du väljer att ordna eget boende får du betala hyran själv. Du kan fortfarande få annan ekonomisk ersättning från Migrationsverket. Var medveten om att Migrationsverket har en lista över områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Du som väljer att bo i ett sådant område kan förlora din rätt till ekonomisk ersättning från Migrationsverket.

    Ta reda på om adressen du vill bo på ligger i ett område som kan påverka din ekonomiska ersättning från Migrationsverket, se under rubriken ”boende”.

    Folkbokföring

    Du som har flyttat till Sverige från Ukraina och fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd kan bli folkbokförd. Du behöver då ha bott i Sverige i två år och planerar att fortsätta bo här.

    Läs mer om vad som gäller och hur du gör för att folkbokföra dig på Skatteverkets webbplats.

    Läs mer om vad som händer när du folkbokfört dig på Migrationsverkets webbplats.

  2. Ekonomi

    I första hand ska du försörja dig själv. Om du inte tjänar egna pengar eller har andra tillgångar kan du ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Du har rätt till ekonomiskt stöd från den dag som Migrationsverket har registrerat din ansökan om skydd enligt massflyktsdirektivet. Pengarna du får från Migrationsverket ska räcka till mat, kläder och personliga utgifter. Det här gäller dig som inte är folkbokförd i Sverige.

    Läs mer om ekonomiskt stöd på Migrationsverkets webbplats.

    Du som är folkbokförd i Sverige och inte kan försörja dig själv kan söka ekonomiskt bistånd från kommunen du bor i. Det är ett ekonomiskt stöd som du kan få medan du inte har egna pengar. Under tiden du får ekonomiskt bistånd behöver du göra allt du kan för att klara dig själv så snabbt som möjligt.

    Läs mer om ekonomiskt bistånd i Uppsala kommun.

  3. Sjukvård, tandvård och kvinnofridslinjen

    Ring 1177 eller +46 771-11 77 00 om du eller någon annan blir sjuk och du behöver råd från en sjuksköterska. Asylsökande har rätt till sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Vårdpersonalen avgör om du behöver omedelbar vård. Kontakta en vårdcentral om du eller någon annan blir sjuk eller skadad. Du måste ringa dem först. Ett besök kostar 50 kronor.

    Besök en akutmottagning om du blir mycket sjuk eller allvarligt skadad. Besöket kostar 500 kronor. Behöver du akut tandvård kan du besöka Folktandvården. Du måste ringa dem först. Besöket kostar 50 kronor. Barn och unga under 18 år behöver inte betala för sjukvård och tandvård. Ukrainska barn har samma rättigheter som alla barn i Sverige.

    Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

    Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Vår uppgift är att lyssna, ge dig professionellt stöd och upplysa dig om var du kan få hjälp.

    Vi har öppet dygnet runt, samtalet är gratis och du kan välja att vara anonym.

    Samtalet syns inte på telefonräkningen.

    Telefon 020–50 50 50 (dygnet runt)

    Vi talar svenska, men kan koppla in en tolk vid behov.

    Besök webbplatsen kvinnofridslinjen.se. 

  4. Resa i Uppsala län

    Ukrainska pass och ID-kort gäller som biljett i UL-trafiken. Visa ditt pass eller identitetskort för busschauffören eller tågpersonalen. Bussarna är gröna och gula. Vid tågresa, leta efter UL-loggan.

    Upplands länstrafik, logo

    Hitta resor på ul.se/en

    Läs mer om ukrainska pass och ID-kort som biljett i UL-trafiken.

  5. Skola och förskola för dina barn

    Barn och ungdomar som har beviljats ​​uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har rätt att gå i förskola och skola. Skolutbildning är gratis. 

    Barn och ungdomar som har beviljats ​​uppehållstillstånd med tillfälligt skydd behöver inte gå i utbildningsanstalter. Lagen om grundskolan gäller inte för dem. Men om de bestämmer sig för att gå i en svensk skola måste de gå alla klasser. Om en elev är frånvarande från skolan ofta eller under längre tid ska rektor ta reda på varför, även om eleven inte omfattas av grundskoleregeln.

    Sök skola och förskola

    Skriv in dig genom att besöka mottagningen för nyanlända om du söker skola eller förskola för dina barn. Registrera dig hos Migrationsverket innan du tar kontakt med mottagningen för nyanlända.

    Öppettider för besök: Måndag 9.00–11.30, tisdag 13.00–16.00, torsdag 9.00–11.30.

    Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2

    Telefonnummer: +46 771-727 001, menyval 6 måndag och onsdag 9.30–11.30
    E-post: skola.nyanlanda@uppsala.se

  6. Öppen förskola

    Öppna förskolan är en mötesplats för vuxna med barn mellan 0–6 år där utbildade pedagoger jobbar. Innan ditt barn börjar i förskolan kan du som vårdnadshavare besöka öppna förskolan med ditt barn.

    Här kan barnen leka och träffa andra barn. Du som vårdnadshavare kan träffa och knyta kontakter med andra vuxna, få råd och stöd och delta i aktiviteter. Du kan prata om föräldraskapet och barnets utveckling med pedagogerna, de har tystnadsplikt.

    Vi har också grupper där vi har möjlighet att ta in tolkar på andra språk. Du kan du lära dig om hur samhället fungerar och vad som finns i det området där du bor.

    Läs mer om öppen förskola.

  7. Arbete

    Om du är över 16 år har du rätt att arbeta. Kontakta Arbetsförmedlingen om du behöver hjälp med vad som gäller och hur du söker jobb.

    Läs mer på arbetsformedlingen.se

    För att söka jobb och öppna ett bankkonto behöver du ett så kallat samordningsnummer. Det skaffar du hos Skatteverket.

    Läs mer på skatteverket.se

  8. Lär dig svenska

    Sfi för ukrainare

    Sfi, svenska för invandrare, är en baskurs i svenska. Från augusti kan du som kommer från Ukraina läsa sfi här i Uppsala. Den första kursen startar 7 augusti. Efter den kursen startar nya kurser ungefär var fjärde vecka.

    För att läsa sfi måste du anmäla dig. Det gör du på sfi-mottagningen.
    Vill du börja den 7 augusti måste du anmäla dig senast 20 juli.

    Här hittar du Sfi-mottagningen

    Sfi-mottagningen finns på Utbildnings- och jobbcenter på Bolandsgatan 4 i Uppsala. Vi tar emot din anmälan och svarar på frågor om sfi. Om du inte kan komma hit kan du ringa. Telefonnumret är 018-727 22 10.

    Om du kan lite svenska eller engelska kan du själv kontakta oss.
    Du kan också ta hjälp av en vän som pratar svenska eller engelska.

    Om du vill få hjälp av en tolk måste du boka tid. Det kan du göra genom att skicka e-post.

    Öppettider

    Kontoret är öppet varje tisdag och torsdag klockan 10-12. Du behöver inte boka tid i förväg.

    Telefonen är öppen varje måndag och onsdag klockan 9-13, och varje torsdag klockan 13-14. Du kan också skicka e-post till sfi@uppsala.se.

    Röda korsets Träffpunkt

    Vid Röda korsets Träffpunkt på Trädgårdsgatan 16C är alla välkomna att bland annat träna svenska.

    Läs mer om språkträning på Röda korsets webbplats.

     

    Uppsala har många samtalscaféer. Sök på internet för att hitta vilka som är aktiva just nu.

  9. Att göra i Uppsala

  10. Hur fungerar Sverige?

    Läs mer om hur det svenska samhället fungerar på informationsverige.se

    Om kriget i Ukraina på andra språk på krisinformation.se

    Se viktiga telefonnummer i Sverige (som SOS alarm 122 med flera).

Nyheter om trygghet, kris och säkerhet

  • Vi vill veta vad du tycker om ordningsvakter

    Uppsala kommun vill ha dina synpunkter om ordningsvakter. Du som rör dig i centrala Uppsala kan hjälpa oss genom att svara på en digital enkät med fyra korta frågor. Vi behöver ditt svar senast 27 september.

  • Har du en brandman på din arbetsplats?

    I dag den 3 september är det dags för Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går. Kanske finns det en brandman på just din arbetsplats?

  • Om hopp, mod och tröst i samband med suicidpreventiva dagen

    Uppsala kommun uppmärksammar suicidpreventiva dagen 10 september med flera aktiviteter på själva dagen och under den aktuella veckan. Ett öppenhjärtigt samtal med författarna tillika mor och dotter Frida och Tilda Boisen, en tröstande konstvandring och en ljusmanifestation är några exempel.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med trygghet, kris och säkerhet

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.

  • Så arbetar vi med:

    Trygghet och säkerhet

    I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och vistas i behöver vi arbeta förebyggande med trygghet och säkerhet.