Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Den sydamerikanska lövplattmasken, Obama nungara, kom till Sverige under 2024 och upptäcktes i Skåne under hösten. Den kom till Sverige genom importerade växter. Lövplattmasken är en ny och invasiv art som äter daggmaskar, snäckor och sniglar, och kan göra stor skada på vårt ekosystem och jordbruk.

Den har inga naturliga fiender och passar inte i våra ekosystem och kan sprida sig explosionsartat eller tränga ut inhemska arter. Den är en invasiv art, som vi vill decimera eller utrota helt om det går.

Nödåtgärder mot köttätande plattmasken Lövplattmasken, (Obama nungara)

Regeringen har beslutat att myndigheterna får vidta nödåtgärder för att motverka att den invasiva plattmasken Obama nungara får fäste i Sverige.

Beslutet innebär att det blir otillåtet att "hålla eller föda upp arten, även om det sker i sluten förvaring, att använda eller utbyta arten, och att släppa ut den i miljön", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Så känner du igen lövplattmasken

Lövplattmasken är 5–8 cm lång och ungefär 0,5 cm bred, med en beige till mörkbrun ovansida med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Maskens ägg är först röda men blir mörkbruna och är ungefär 0,5 cm stora. Lövplattmaskar påträffas ofta i planteringar och på mark nära växter.

Plattmasken Obama nungara.jpg

Bekämpa lövplattmasken

Om du hittar en lövplattmask eller dess ägg, kan du hjälpa till att begränsa spridningen genom att döda dem på ett säkert sätt. Lägg masken eller äggen i en burk och häll kokande vatten över. Du kan också lägga den i en påse i frysen i minst ett dygn. Observera att det inte går att döda dem genom att klippa dem.

Lövplattmasken sprids vid växtinköp och när växter byts och flyttas mellan växtplatser. Kontrollera nya växter noggrant innan du planterar ut dem. Kolla också emballage, under krukor och lådor. Har du hittat lövplattmasken i en planta bör du isolera plantan tillfälligt och kontrollera den igen nästa dag.

Från 7 januari 2025 är det förbjudet att avsiktligt hålla lövplattmasken, överlåta eller utbyta den, eller släppa ut den i miljön.

Rapportera fynd av lövplattmasken

För att hindra spridningen av Obama nungara är det viktigt att rapportera fynd. Om du upptäcker lövplattmask eller dess ägg, fotografera och skicka informationen till Länstyrelsen i Uppsala län och till Artdatabanken.

Länstyrelsen

Du rapporterar ditt fynd genom att skicka ett mejl till invasivaarter.uppsala@lansstyrelsen.se

I mejlet ska du:

  • skicka en bild på masken
  • ange plats där masken hittats
  • uppge dina kontaktuppgifter

Artdatabanken

Rapportera ditt fynd på Artdatabankens webbsida

Mer information 

Länstyrelsen i Uppsala län 

Om främmande arter på Naturvårdsverket

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Uppsala – Sveriges näst främsta idrottskommun 2024/25

    Tidningen Sport och Affärer har rankat Sveriges idrottskommuner för 2024/25 och Uppsala placerar sig på en hedrande andra plats efter Stockholm som tog förstaplatsen. Detta stärker kommunens roll som en av Sveriges ledande inom idrott och hälsa.

  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.