Så arbetar vi med: Miljö och klimat

Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.

Vårt mål:

Att vara en fossilfri välfärdskommun som bidrar med lösningar till global ekologisk återhämtning och välfärd.

• Hållbar vardag

Här samlas verktyg, inspiration och kunskap för en mer hållbar vardag. Få tips om hur du kan göra mer hållbara val inom områdena boende, resor, matvanor och konsumtion.

• Minskad klimatpåverkan från plast

Så arbetar kommunen med att minska användningen av fossila plastprodukter i alla verksamheter.

• Uppsala klimatprotokoll

42 samhällsaktörer samarbetar för ett klimatpositivt Uppsala.

• Klimatfärdplan Uppsala

Klimatfärdplan Uppsala ska resultera i en konkret vägledning för att fasa ut fossila bränslen lokalt till 2030.

• Miljö- och klimatprogram

Uppsala ska vara fossilfritt 2030 och klimatpositivt år 2050. Läs om kommunens mål i miljö- och klimatprogrammet.

• Uppsala Sveriges bästa klimatstad 2020

Solceller, biogasdriven kollektivtrafik, cykelarbetet och Uppsala klimatprotokoll är exempel på framgångsfaktorer som Världsnaturfonden (WWF) lyfter.

• Går du i solcellstankar?

Räkna ut hur mycket el ditt tak kan producera och läs om statliga bidrag. Du kan också få kostnadsfri energi- och klimatrådgivning via telefon och e-post.

• Tillsammans avlastar vi Uppsalas elnät

Kommunen, regionen och länsstyrelsen samarbetar i effektfrågan under #uppsalaeffekten.

Se även

Att cykla i Uppsala

Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.

Hållbar vardag

Maten vi äter, kläderna, resorna och husen vi bor i. Nästan två tredjedelar av Uppsalas konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från oss som bor här. Det betyder att vi tillsammans kan göra stor skillnad! Här finns exemplen på hur vi, som individer och samhälle, kan bidra till de omställningar som behövs för att vi ska må bra och nå målet – ett klimatpositivt Uppsala 2050.

Vatten

Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.