Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Lördagar i Hammarskog

Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

Välkommen till Hammarskog!

Naturskolan, Uppsala kommun arrangerar aktiviteter i Hammarskog de flesta lördagar. Under varje aktivitet står det om man behöver anmäla sig, vilka det passar för och eventuella kostnader. Det mesta är helt kostnadsfritt. Här ser du vad som är planerat under året. Varmt välkommen!

Mer information om Hammarskogs naturreservat.

Hitta till Hammarskogs naturreservat.

Buss 108 tar dig till Hammarskogs vägskäl. Därifrån är det cirka en kilometers promenad till Naturskolan.
Se fler busstider på ul.se.

Du kan också cykla till Hammarskog från stadskärnan via gatunätet, cykelvägar, grus- och skogsstigar.

Tillägg i programmet kommer under året. Vissa utomhusaktiviteter kan ställas in om vädret blir för dåligt. Andra ändringar kan ske. Eventuella ändringar meddelas på denna sida och/eller på Naturskolans Facebookevenemang . Deltagare som hunnit anmäla sig via mejl (krävs för vissa aktiviteter) får i så fall direktmeddelande.

För frågor eller kommentarer kring programmet, kontakta Naturskolan via e-post shanti.wittmar@uppsala.se

 

Sommaruppehåll veckorna 26-30

 

Slåtter i Toran (mer information kommer)

Tid: Söndag 4 augusti eller 11 augusti

 

Internationella Fladdermusnatten firas i Hammarskog

Tid: 24 augusti

Batlife Sweden firar i samarbete med Uppsala Naturskola Internationella Fladdermusnatten i Hammarskogs naturreservat.

Under eftermiddagen och kvällen erbjuder vi aktiviteter relaterade till fladdermöss. Aktiviteterna är kostnadsfria, förutom holkbyggar-workshopen, där du betalar självkostnadspris för byggsatsen.

  • Holkbyggar-workshop – bygg en holk för en fladdermuskoloni och lär dig mer om hur fladdermusen lever och bildar kolonier. Begränsat antal platser, föranmälan till e-post. Denna workshop passar vuxna. Självkostnadspris.
  • Fladdermuspyssel för barn under ledning av Anna Lagerqvist från Biotopia.
  • Fladdermusquiz – sant och falskt om fladdermössen.
  • Fladdermusguidningar för vuxna och för barn (när solen gått ner).
     

Mer info, med bl a exakta tider och platser kommer närmare evenemanget.

 

klättrare.png

Prova-på klättring vid Dalkarlskärret

Tid: 7 september 9.30–12.00 samt 12.00–14.30 (två grupper!)

Plats: Klätterklippan nära Dalkarlskärret, Hammarskog

Anmälan och frågor: shanti.wittmar@uppsala.se Begränsat antal platser! Ange i anmälan om du vill vara med i för- eller eftermiddagsgruppen, samt ålder/skostorlek på eventuellt medföljande barn.

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Platsen går att nå med rullstol och barnvagn via en annan väg än den här beskrivna– mejla för anvisning om det behövs. Observera dock att handikappanpassad toalett EJ finns vid klätterklippan.

Vi erbjuder en chans för de som är sugna att testa på klättring med topprep utomhus. Platsen är vid Dalkarlskärret i vackra Hammarskog, där det finns leder för både nybörjare och avancerade klättrare.

Uppsala Klätterklubb ställer upp med instruktör och utrustning, Uppsala Naturskola erbjuder enkelt fika och kaffe/varm saft. Du tar med dig oömma kläder och skor för själva klättringen, gärna ett par gymnastikskor som sitter tätt och bra på fötterna. (Klätterskor finns att låna, men om din storlek skulle saknas eller vara utlånad behöver du ett alternativ.) Ta med extra fika om du behöver.

 

Vandringensdag.jpg

Vandringens dag i Hammarskog

Tid: 14 september 11.00-16.00.

Plats: Samling vid entrén till Hammarskogs herrgård. Du kan välja att avsluta i Toran och promenera därifrån till hållplats Vreta västra, där buss mot Uppsala avgår 16.15. Du kan också välja att följa med hela vägen tillbaka till herrgården.

Ta sig dit: Se ovan. Du kan också vandra från Kung Björns hög till Hammarskog, ca 10 km med STF Uppsala. Samlingstid meddelas senare.

Anmälan och frågor: Om du vill vandra från Kung Björns hög anmäl dig till STF Uppsala senast 10 september. Om du ansluter vid Hammarskog behöver du inte anmäla dig.

För frågor, mejla shanti.wittmar@uppsala.se

Kostnad: Gratis, men du betalar själv eventuell bussbiljett. Ta med eget fika!

För vem: Alla är välkomna, men observera att delar av sträckan inte är tillgängliggjord för rullstol eller barnvagnar. Sträckan i Hammarskogsreservatet, med början av avslutning vid herrgården blir cirka 6 kilometer.

Denna dag samarrangerar Svenska Turistföreningen i Uppsala tillsammans med Naturskolan Vandringens dag. Den skapades av STF 2019 och är årligt återkommande den andra lördagen i september. I år är temat Vandring och Kultur.

Vi inleder vår vandring runt naturreservatet i Hammarskog med ett besök i smedjan. Hammarskogssmederna visar och berättar om smedjans verksamhet idag och om smedjornas betydelse tidigare i historien.

En vecka innan nyinvigningen av Hammarskogs herrgård, tar vi en titt på herrgårdens insida inklusive de uppfräschade lokalerna på övervåningen, som inom kort ska kunna hålla öppet för diverse verksamheter för allmänheten. Shanti Wittmar från Uppsala Naturskola berättar om herrgårdens historia och om framtidsplanerna.

Från herrgården vandrar vi sedan via Dalbyviksspången bort till Vreta Udd, där vi beundrar naturen och utsikten över Ekoln och sedan går vi tillbaka mot Toran, där Shanti berättar om de gamla lövängarna, hur de använts historiskt och om den pågående restaureringen av dem.

Medtag eget fika för en paus vid Vreta Udd eller vid Toran.

Hela rundan är cirka 6 kilometer lång och beräknas ta cirka 5 timmar med stopp, prat och fikapaus. Det går att avbryta vid ett par ställen.

OBS! Tiderna är preliminära och kan komma att ändras om busstidtabellerna ändras till hösten

 

Svampsamling.jpg

Nyfiken på svampar – svamputflykt

Tid: Lördag 21 september 09.15-12.15

Plats: Samling och avslutning vid entrén till Hammarskogs herrgård.

Anmälan: shanti.wittmar@uppsala.se

Kostnad: Gratis. Naturskolan bjuder på enkelt fika.

För vem: Alla är välkomna. Observera att vi delvis kommer att röra oss i obanad skogsterräng.

Denna dag dyker vi in i svamparnas värld, där forskarna fortfarande gör nya fascinerande upptäckter och fynd av nya arter. Svamparna finns överallt, de är livsviktiga för oss – och ibland farliga. Och de kan se ut på massor av olika sätt!

Hur ska vi närma oss denna enorma mångfald? Och kanske dessutom veta vilka svampar som passar att lägga i stekpannan? Naturpedagogen Johan Lindell från Upplandsstiftelsen och svampplockarentusiasten Shanti från Naturskolan leder en utflykt i svampskogen, där alla kan få med sig något hem – i form av kunskap om svampar och kanske även något att lägga i svampkorgen. Ta gärna med en egen korg, svampkniv och en liten borste eller pensel. Kläder efter väder! Naturskolan ordnar sittunderlag och enkelt fika till en fikapaus i skogen.

Ett samarrangemang mellan Upplandsstiftelsen och Uppsala Naturskola.

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 21 september 09.30-17.30 och söndag 22 september 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmedernas webbplats

Frågor: kurser@hammarskogssmederna.se

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Hammarskogssmederna på Facebook.

 

plockar äpple.jpg

Spara och ta tillvara ur trädgård och natur

Tid: 28 september 09.15-12.15

Plats: Naturskolan, inom- och utomhus

Anmälan: shanti.wittmar@uppsala.se Begränsat antal platser!

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Handikappanpassad toalett finns i Naturskolan.

Så här års finns det oftast massor av gratis mat att ta tillvara i trädgårdar, parker och naturområden. Intresset för att spara och ta tillvara mat har fått ett uppsving på senare år. Kanske handlar det om oroliga tider och höga matpriser? Kanske är det en längtan att få bli en del av ett stycke matkulturtradition och bära dem vidare till kommande generationer? Eller bara att kunna minska matsvinn eller rädda bärskörden när frysen plötsligt gått sönder…

Denna septemberlördag ägnar vi oss i alla fall åt att titta på olika sätt att ta tillvara mat som vi kan samla i trädgårdar och natur. Vi testar några olika projekt som att syra, sylta, safta, lägga in och torka och pratar om vad som går att plocka, spara och hur det ska förvaras. Vi håller till i Naturskolans kök. Om vädret tillåter, kan vi även lägga en del av aktiviteterna utomhus.

 

Utomhusmatlagning.jpg

Eldning och matlagning i naturen

Tid: 5 oktober 10.30-13.00

Plats: Skogshyddan, Hammarskog (vi sätter upp skyltar och slingband från parkeringen fram till platsen en bit in i skogen)

Anmälan: Drop in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Vägen till platsen går genom obanad skogsterräng, ej framkomlig med barnvagn eller rullstol.

Att kunna göra upp eld är en kunskap som är viktig att ha, även om det inte är något de flesta av oss gör varje dag. Denna dag testar vi att leka med elden, fast givetvis på ett säkert sätt! Vi provar olika sätt att göra upp eld och pratar om var, hur och när man får göra upp en eld i naturen. För att illustrera det, ger vi oss denna dag ut i skogen och eldar, istället för att vara vid en iordningställd grillplats. Vad gör vi om vi inte har med oss ved ut – vad fungerar att elda och hur hittar vi någorlunda torrt material i skogen en regnig dag?

När en stadig brasa brinner, gör vi en enkel lunch över elden, med bröd, soppa och även en liten efterrätt. (Vegetariskt)

Till slut avslutar vi med att städa av platsen och dölja spåren efter oss, allt enligt allemansrätten förstås.

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 5 oktober 09.30-17.30 och söndag 6 oktober 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmedernas webbplats

Frågor: kurser@hammarskogssmederna.se

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Hammarskogssmederna på Facebook.

 

geocache.jpg

Prova på Geocaching (Preliminärt datum)

Tid: 12 oktober 09.30–12.00

Plats: Samling vid entrén till Hammarskogs herrgård

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis. Ta med din egen mobiltelefon eller GPS om du har.

För vem: Alla välkomna!

Geocaching är en modern skattjakt, populär över hela världen, som påminner lite om orientering där man använder GPS eller smartphones för att hitta gömda “skatter” – Geocacher. Det är ett kul sätt att komma ut och upptäcka omgivningarna på ett nytt sätt. Skattjakten kan ge en extra krydda till semestermålet, en paus under långa bilresor eller helt enkelt ett litet miniäventyr i vardagen. Denna dag börjar vi med en muntlig introduktion till vad geocaching är och hur det fungerar. Sedan är ni redo att själva söka upp Hammarskogs gömda cacher!

 

mindre akvarell höst.jpg

Akvarellmålning med höstmotiv - halvdagsworkshop

Tid: 19 oktober 09.15-12.15

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Anmälan: shanti.wittmar@uppsala.se Begränsat antal platser

Kostnad: Gratis

För vem: Från 15 år. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Under en tretimmars workshop har du chansen att testa på akvarellmålning, denna gång inspirerad av höstens färger. Kursen är riktad både till nybörjare och för den som har testat att måla akvarell tidigare. Naturskolans Frida Sjösten, naturpedagog, fågelskådare och akvarellkonstnär leder kursen. Penslar, färger och papper finns på plats, men du får förstås gärna ta med eget material om du har.

 

Holkar på rad.jpg

Fågelholkar – höstkoll och nybyggen

Tid: 26 oktober 09.15-12.00

Plats: Uppsala Naturskola, Hammarskog

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Självkostnadspris om du vill bygga en egen holk att ta med hem.

För vem: Alla är välkomna!

Att sätta upp fågelholkar i sin trädgård och omgivning är ett trivsamt sätt att hjälpa bostadssökande fåglar och dessutom kunna följa dem på nära håll. Tillsammans med fågelholksveteranen Lasse Fröjdlund, som sedan många år bygger och inventerar fågelholkar i och runt Uppsala, gör vi en höstgenomgång av de holkar som sitter uppe runt Naturskolan i Hammarskog. Hur ser det ut inuti holken efter att fåglarna häckat klart och flyttat ut? Hur vet man vilken fågel som har bott här? Hur ska man tänka om man vill sätta upp holkar, hur ska de se ut, när och var ska de sättas upp?

Nu har du chans att få både inspiration och kunskap för att själv kunna göra en naturvårdsinsats! Den som vill kan också sätta ihop en egen holkbyggsats att ta hem (till självkostnadspris).

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 5 oktober 09.30-17.30 och söndag 6 oktober 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmedernas webbplats

Frågor: kurser@hammarskogssmederna.se

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Hammarskogssmederna på Facebook.

 

spindelnät.jpg

Spök- och monsterpyssel
samt korvgrillning i Karlssons källare
(vid Hammarskogs herrgård)

Tid: Onsdag 30 oktober 10.30-13.00

Plats: Karlssons källare, i backen nedanför Hammarskogs herrgård. Vi visar vägen dit med skyltar och ställer upp Naturskolans strandflagga utanför, så att ni hittar fram.

Anmälan: Drop in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna!

Mitt i höstlovet, bjuder Naturskolan på höstpyssel med Halloweentema intill Hammarskogs herrgård. Vi håller till i och utanför ”Karlssons källare” som ligger i backen nedanför herrgårdshuset. Utanför källaren, ordnar Naturskolan en grilleld och håller med ketchup och senap, för den som vill grilla en medhavd korv.

Inne i källaren kan stora som små få släppa loss kreativiteten och skapa spöken, monster och andra läskigheter med bl a naturmaterial och återbruksmaterial. Naturskolan delar med sig av pysselförslag, men du kan förstås hitta på något helt eget!

Miljön är ”semi-utomhus”, vi håller källaren öppen och har ljus och en viss värme därinne, men vi kommer inte att få upp värmen som i en inomhuslokal. Varma kläder är bra att ha.

 

Brasmys.jpg

Brasmys vid Östbergstorpet

Tid: 2 november 09.30–12.00

Plats: Östbergstorpet i Hammarskog

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis (men ta gärna med något eget att grilla)

För vem: Alla är välkomna! Platsen är tillgänglig med rullstol och barnvagn. Ett handikappanpassat utedass finns på platsen.

Välkommen ut till Hammarskog på självaste Alla helgons dag! Vid Östbergstorpet ordnas brasmys, med brödbak, kaffekok och varm saft. Vi har kubbspel på plats, liksom ett par intensiva rörelselekar som man blir riktigt varm av – bra för den som kanske blivit lite frusen under fikat.

 

naturfibrer.jpg

Skapa med naturfibrer – prova på! 

Tid: 9 november, drop-in från 10.00-12.30

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen.

Anmälan: Ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis

För vem: Aktiviteten passar bäst för äldre barn (från 13 och uppåt) och vuxna. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Denna förmiddag kan du komma och testa olika saker du kan göra med vanliga fibrer som du kan hitta i naturen, såsom gräs, stjälkar, avlånga blad mm. Lär dig hur du kan tvinna snören eller binda små korgar eller grytunderlägg t ex. Vi använder material som är helt gratis och lätt att hitta (under sommarhalvåret i alla fall.) Tur det, för det här blir lätt till en beroendeframkallande ny hobby!

 

Anna.jpg

Barnens sagostund i Hammarskogs herrgård – med Anna från Biotopia

Tid: 16 november, 10.00-12.00

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Anmälan: Ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis

För vem: I första hand till barn mellan 4-8 år. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Denna förmiddag får vi besök av sagoläserskan Anna Lagerqvist från Biotopia. Vi ordnar fika och mys i herrgårdens övervåning och öppnar sen dörrarna mot fantasins värld. Anna leder oss in i sagovärlden, med en eller ett par berättelser som hon själv valt ut. Och sen blir det barnens tur att få hitta på!

 

Stickning.jpg

Stick-café i Hammarskogs herrgård

Tid: 23 november, 13.00-15.45

Plats: Övervåningen i Hammarskogs herrgård.

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis, men ta med eget garn och stickor.

För vem: Fullfjädrade stick-ekvilibrister eller nybakade garnknorvlare är precis lika välkomna! Vi har ingen åldersgräns, men vuxna ansvarar för eventuellt medföljande barn. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

I novembermörkret behöver vi sådant som piggar upp. Som gemenskap, fika och något att pyssla med. Allt detta bjuder vi på i vårt stick-café! .Vi ordnar mys i ett vackert, nyrenoverat rum på övervåningen i Hammarskogs herrgård. Du kan ta med ett eget sticknings eller virkningsprojekt, eller samla inspiration till något nytt på plats. Vi kan hjälpa till med idéer på enklare projekt och hjälpa den ovane att komma igång. Go´fika från herrgårdscaféet finns att köpa på plats.

 

Julmarknad i Hammarskog

Tid: Söndag 1 december

Söndag första advent håller Hammarskog sin traditionsenliga julmarknad. Mer information kommer!

 

eld i mörker.jpg

Braskväll med glöggmingel – vi skingrar vintermörkret vid Hammarskogs herrgård!

Tid: 21 december, drop-in 17.30-19.00

Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna. Platsen är delvis tillgänglig för rullstol.

Natten mellan 21-22 december är årets längsta natt. På kvällen 21 december hjälper vi till att skingra mörkret och kylan med en braskväll intill raststugan vid Hammarskogs herrgård. Naturskolan ordnar brasa, eldkorgar och marschaller för att lysa upp. Vi bjuder på varm glögg eller saft, pinnbröd och saffranskrabbelurer bakade över elden. Ta med en ficklampa och gå vårt reflexbingo i herrgårdsparken!

En fin chans att komma bort från julstöket en stund och få gemenskap och en stämningsfull naturupplevelse i midvinterkvällen.

Varmt välkomna!