Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Lördagar i Hammarskog

Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

Välkommen till Hammarskog!

Naturskolan, Uppsala kommun arrangerar aktiviteter i Hammarskog de flesta lördagar. Under varje aktivitet står det om man behöver anmäla sig, vilka det passar för och eventuella kostnader. Det mesta är helt kostnadsfritt. Här ser du vad som är planerat under året. Varmt välkommen!

Mer information om Hammarskogs naturreservat.

Hitta hit.

Buss 108 tar dig till Hammarskogs vägskäl. Därifrån är det cirka en kilometers promenad till Naturskolan. Fler busstider här.

Du kan också cykla till Hammarskog från stadskärnan via gatunätet, cykelvägar, grus- och skogsstigar.
Läs mer om nya cykelvägen.

Tillägg i programmet kommer under året. Vissa utomhusaktiviteter kan ställas in om vädret blir för dåligt. Andra ändringar kan ske. Eventuella ändringar meddelas på denna sida och/eller på Naturskolans Facebookevenemang. Deltagare som hunnit anmäla sig via mejl (krävs för vissa aktiviteter) får i så fall direktmeddelande.

För frågor eller kommentarer kring programmet, kontakta Naturskolan.

 

lodjursspar.jpg

Djurens spår och rovdjuren i Uppland

Tid: 24 februari 10.30-12.30. Rovdjursshow 10.30 och 11.30

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Anmälan: Ingen anmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Det är inte alltid man ser djuren i naturen, men ofta lämnar de spår efter sig. Att kunna skilja ett lodjursspår från ett hundspår eller rådjursspår från vildsvin förhöjer naturupplevelsen. Kom till Hammarskogs Herrgård och lär dig att känna igen djurens spår! Maria från Biotopia är på plats och visar och berättar om djurens spår och de stora rovdjuren i Uppland. Du kan även utmana dig själv och vänner eller familj med en runda ”Gissa bajset” i Herrgården.

Ett samarrangemang med Biotopia och Upplandsstiftelsen, med stöd av WWF i projektet Rovdjursaktiviteter med Biotopia och Upplandsstiftelsen.

 

Stickning.jpg

Stick-café i Hammarskogs herrgård

Tid: 2 mars 13.00-15.45

Plats: Övervåningen i Hammarskogs herrgård

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis, men ta med eget garn och stickor.

För vem: Fullfjädrade stick-ekvilibrister eller nybakade garnknorvlare är precis lika välkomna! Vi har ingen åldersgräns, men vuxna ansvarar för eventuellt medföljande barn. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

I mars är vädret oförutsägbart. Bitande vinter, snöslask eller begynnande vår? Men inne i Hammarskogs herrgård råder stabil värme. Vi tänder vi upp och ordnar mys i ett vackert, nyrenoverat rum på övervåningen. Du kan ta med ett eget sticknings eller virkningsprojekt, eller samla inspiration till något nytt på plats. Vi kan hjälpa till med idéer på enklare projekt och hjälpa den ovane att komma igång. Go´fika från herrgårdscaféet finns att köpa på plats.

 

Krislåda.jpg

Praktisk hemberedskap med Åke Eriksson från Civilförsvarsförbundet

Tid: 9 mars 11.00-13.00

Plats: Övervåningen i Hammarskogs herrgård. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol.

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem:

En god hemberedskap ger dig och dina nära bättre möjligheter att klara oförutsedda händelser som långvariga strömavbrott eller andra samhällskriser. Det avlastar också det övriga samhället som då har bättre resurser att hjälpa de som har svårast att klara sig på egen hand.

Beredskap handlar förstås inte bara om att ha en krislåda i källarförrådet, du behöver ha tänkt igenom vad du behöver där du bor, och kunna använda sakerna också.

Denna dag finns Åke Eriksson från Civilförsvarsförbundet på plats. Med sig har han en egen krislåda och sin långa erfarenhet som utbildare. Kom och samtala med honom kring sådant du funderar över. Du har också möjlighet att praktiskt testa hur du använder olika saker som kan hjälpa dig genom krisen.

Ett samarrangemang mellan Uppsala Naturskola och Civilförsvarsförbundet.

 

Brasmys.jpg

Brasmys vid Östbergstorpet

Tid: 16 mars 09.30–12.30

Plats: Östbergstorpet i Hammarskog, från parkeringen finns skyltar som visar vägen till Östbergstorpet, ca 1 km promenad

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs.

Kostnad: Gratis (men ta gärna med något eget att grilla)

För vem: Alla är välkomna! Platsen är tillgänglig med rullstol och barnvagn. Ett handikappanpassat utedass finns på platsen.

Välkommen ut till Hammarskog i vårvintertider! Vid Östbergstorpet ordnas brasmys, med varm saft och kaffekok. Du kan testa att baka ett bröd eller en mumsig semmelkrabbelur. På plats kan du också gå en tipspromenad med vårtema eller utmana någon (eller dig själv) på en trekamp.

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 23 mars 09.30-17.30 och söndag 24 mars 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmederna

Frågor: E-post.

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook.

 

Tovade ägg redigerad.jpg

Påskpyssla med Anna

Tid: 23 mars 10.30-12.00

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan behövs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Påsken närmar sig och det är dags att börja ordna påskpyntet! I Hammarskogs herrgård, på övervåningen, bjuder Anna Aldén från Naturskolan in pysselsugna i alla åldrar att tova fina små ägg av ull att hänga i påskriset och göra annat smått och gott som passar till påsken.

En trappa ner, i herrgårdscaféet finns gott fika och lättare luncher att njuta av för den som blir sugen, före, under eller efter pysslandet.

 

Kojbygge.jpg

Kojbygge och grillning

Tid: 6 april 09.30–12.30

Plats: Skogen nära Dalkarlskärrets parkeringsplats. Vägen till kojplatsen markeras med skyltar och slingband.

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis (men ta med egen korv med bröd eller annat att grilla om ni vill ha).
För vem: Alla är välkomna! Vi kommer att röra oss i skogsterräng.

Med cykel: Cykla längs Vårdsätravägen söderut från Uppsala stad och ta av åt höger (västerut) vid Lurbo bro. Följ sedan landsvägen och tag vänster mot Uppsala Näs kyrka. Efter att du passerat kyrkan tar du höger (söderut) mot Vreta och håller sedan höger mot Hammarskog, så passerar du Dalkarlskärret efter ca 1 km.

Med buss: Regionsbuss 107. Närmaste busshållplats heter Vreta västra. Härifrån är det cirka 1 kilometers promenad fram till Dalkarlskärret. Följ först Vretavägen norrut och sväng därefter vänster där det står skyltat mot Hammarskog.

Denna dag, när våren förhoppningsvis har börjat få lite fart, ger vi oss ut i skogen för att bygga kojor och för den som vill, ordna enkel mat över lägerelden. Naturskolan har med snören, sågar, knivar, presenningar och annat som behövs för kojbygge. Vi ser också till att ha samlat en rejäl hög av sly och ris som kan användas till att bygga kojorna, samt det som behövs för att göra upp eld i skogen. För den som vill, visar vi på några vanliga sätt att bygga upp en stadig koja, där ni kan välja att bygga av bara naturmaterial, eller ta hjälp av presenningar.

När er koja är byggd, finns material på plats så att ni kan göra upp eld och grilla korv, pinnbröd eller annat intill. Naturskolan håller med deg till pinnbröd, halster, ketchup och senap samt ordnar varm saft och kaffe. Personal från Naturskolan finns förstås på plats för att hjälpa till med kojbygge eller att göra upp eld om det behövs.

 

ormar vid dalkarlskärret.jpg

Huggishäng i vårsolen

Tid: Söndag 14 april 11.00-13.00

Plats: Dalkarlskärret

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna!

Med cykel: Cykla längs Vårdsätravägen söderut från Uppsala stad och ta av åt höger (västerut) vid Lurbo bro. Följ sedan landsvägen och tag vänster mot Uppsala Näs kyrka. Efter att du passerat kyrkan tar du höger (söderut) mot Vreta och håller sedan höger mot Hammarskog, så passerar du Dalkarlskärret efter ca 1 km.

Med buss: Regionsbuss 107. Närmaste busshållplats heter Vreta västra. Härifrån är det cirka 1 kilometers promenad fram till Dalkarlskärret. Följ först Vretavägen norrut och sväng därefter vänster där det står skyltat mot Hammarskog.

På våren kommer ormarna fram efter sin vintersömn, för att värma upp sig i vårsolen, para sig och sedan försvinner de ut i landskapet. Så här års brukar de nyligen ha krupit fram ur de håligheter där de legat tillsammans under den långa kalla vintern och då har vi möjlighet att få se många ormar på en gång!

Vi möter upp er nära parkeringen vid Dalkarlskärret och går och tittar på ormarna i mindre grupper. Naturskolan lånar ut handkikare och ställer upp tubkikare, så att vi kan titta nära på ormarna utan att störa dem. Anna Lagerqvist från Biotopia guidar oss och berättar mer om ormarna vi ser och hur de lever. Vi bjuder på enkelt fika. Vid Dalkarlskärret finns också ett par grillplatser, för den som vill passa på att ordna en mysig utelunch i en riktigt vacker miljö.

 

Fågelfrukost.jpg

Fågelfrukost vid Dalkarlskärret

Tid: 20 april 8.30-10.30

Plats: Dalkarlskärret i Hammarskog

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis, men antalet platser är begränsat. Delar av aktiviteten hålls på plats som är tillgänglig för rullstol och barnvagn. Handikappanpassat utedass finns vid parkeringen.

För vem: Alla är välkomna!

Med cykel: Cykla längs Vårdsätravägen söderut från Uppsala stad och ta av åt höger (västerut) vid Lurbo bro. Följ sedan landsvägen och tag vänster mot Uppsala Näs kyrka. Efter att du passerat kyrkan tar du höger (söderut) mot Vreta och håller sedan höger mot Hammarskog, så passerar du Dalkarlskärret efter ca 1 km.

Med buss: Regionsbuss 107. Närmaste busshållplats heter Vreta västra. Härifrån är det cirka 1 kilometers promenad fram till Dalkarlskärret. Följ först Vretavägen norrut och sväng därefter vänster där det står skyltat mot Hammarskog.

Fira in våren med en naturupplevelse för alla sinnen och lär känna det rika fågellivet i och runt Dalkarlskärret med hjälp av Anastasia Viklund, biolog och fågelguide från Biotopia. Aktiviteten passar hela familjen och du behöver inte kunna något om fåglar för att vara med. Tillsammans går vi upp i fågeltornet och spanar ut över vattnet – vilka fåglar har återvänt från varmare breddgrader? Med hjälp av hand- och tubkikare kan vi komma fåglarna riktigt nära. Förhoppningsvis hör vi även bofinken och ringduvan sjunga in våren.

Vid grillplatsen gör vi upp en eld och bjuder på kaffe/varm saft och nygräddade krabbelurer. Ta gärna med en egen frukostkorg och ett sittunderlag.

håvning.jpg

Under ytan i Dalkarlskärret

Tid: 27 april 09.30-12.00

Plats: Dalkarlskärret i Hammarskog

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Gratis. Platsen är delvis tillgänglig för rullstol och barnvagn. Handikappanpassat utedass finns vid parkeringen.

För vem: Alla är välkomna!

Med cykel: Cykla längs Vårdsätravägen söderut från Uppsala stad och ta av åt höger (västerut) vid Lurbo bro. Följ sedan landsvägen och tag vänster mot Uppsala Näs kyrka. Efter att du passerat kyrkan tar du höger (söderut) mot Vreta och håller sedan höger mot Hammarskog, så passerar du Dalkarlskärret efter ca 1 km.

Med buss: Regionsbuss 107. Närmaste busshållplats heter Vreta västra. Härifrån är det cirka 1 kilometers promenad fram till Dalkarlskärret. Följ först Vretavägen norrut och sväng därefter vänster där det står skyltat mot Hammarskog.

Det här är en aktivitet som verkligen passar alla åldrar. För vem blir inte fascinerad av allt i liv man kan hitta i ett kärr!? Så här års sjuder det av aktivitet i Dalkarlskärret, inte minst under ytan. Naturskolan har med håvar, luppar, kärl och artbeskrivningar, så att vi kan närstudera en del av allt som finns nere i vattnet. Naturskolans biolog Frida Sjösten finns med och kan berätta om det vi hittar. När vi hunnit titta på de kryp vi fångat, släpper vi förstås tillbaka dem i vattnet igen.

Se till att ha stövlar eller dylikt på fötterna. Och ha gärna ett ombyte med, om entusiasmen får dig att ta ett steg för långt ut i vattnet…

Vid Dalkarlskärret finns ett par fina grillplatser samt vedförråd, så varför inte avsluta utflykten med en grillad korv eller två?

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: 4 maj 09.30-17.30 och 5maj 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmederna

Frågor: E-post

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook, Hammarskogssmederna

 

Fagning.jpg

Fagning i Toran

Tid: Lördag 4 maj 12.00-15.00

Plats: Toran , Hammarskog

Anmälan: Föranmäl gärna till shanti.wittmar@uppsala.se Detta för att vi ska veta ungefär hur mycket lunch vi ska ordna. Men om ni missar föranmälan går det bra att komma ändå och vara med och hjälpa till!

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Aktiviteten hålls i naturlig terräng som kan vara svårframkomlig för rullstol och barnvagn.

Hitta hit: Toran – Google Maps

Kom och upplev ett stycke kulturhistoria och ge en hjälpande hand till biologisk mångfald! I Toran pågår ett arbete för att restaurera de gamla lövängarna. I den traditionella skötseln av en äng, fagas den på våren och slås på sommaren. Många känsliga växter klarar sig bara i ängens speciella miljö. Eftersom traditionellt skötta ängar har minskat väldigt mycket i vårt nutida landskap, är det fåtal som finns kvar extra viktiga för ett stort antal örter och insekter.


Att faga en äng, innebär att räfsa bort och elda upp förra årets gräs, löv och nedfallna kvistar, vilket gynnar de växande örterna och underlättar sommarens slåtter. Denna dag hjälps vi åt med fagningen i Toran. Vid lämpligt tillfälle under arbetets gång tar vi paus för en kopp kokkaffe/varm saft och en enkel lunch som lagats över elden.


Program kommer för veckorna 19-25

Bland annat vår populära Bioblitz och Världsvattendagen.


Fira midsommar i Hammarskog

Tid: Fredag 21 juni

Plats: Vid Hammarskogs herrgård

Anmälan: Ingen föranmälan

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Handikappanpassad toalett finns i herrgården.

Vi firar traditionsenligt midsommar i vacker herrgårdsmiljö. Servering i herrgården, dans, lekar och musik i parken. Övrigt program publiceras närmare midsommar.

 

Camping for Dummies.jpg

Camping for Dummies

Tid: Fredag 28/6 kl 15.00 – Lördag 29/6 kl 11.00

Plats: Samling och avslutning vid parkeringen, Hammarskogs herrgård.

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis, men ta med egen mat (vi ger gärna förslag)

För vem: Alla som är sugna på att komma ut och campa, men vill börja testa under säkra förhållanden.

Under ett campingdygn nära Östbergstorpet i Hammarskog kommer vi att: Titta på några olika tält och hur och var vi sätter upp dem. Ta gärna med eget om du har och vill testa! Vi tittar på olika campingkök och hur de används. Ta gärna med ditt eget om du har och vill testa det. Vi pratar om förslag på bra och praktisk mat när man är på tur. Vi tittar på en lämplig packning – vad bör man ha med sig, oavsett om man vandrar, paddlar eller cyklar? Vi funderar förstås också över säkerhet – vad är viktigt att tänka på om olyckan skulle vara framme? Absolut inga förkunskaper krävs och alla frågor är välkomna!

Vi har för säkerhets skull en större kåta uppställd vid vår tältplats. Vid kraftigt regn, har vi möjlighet att samlas, laga våra måltider och förvara packning där.

 

Sommaruppehåll veckorna 26-30

 

Slåtter i Toran (mer information kommer)

Tid: Söndag 4 augusti

 

Fladdermusens dag (mer information kommer)

Tid: 24 augusti

Vi firar Fladdermusens dag i Hammarskog.

 

Vandringens dag i Hammarskog (mer information kommer)

Tid: 14 september

14 september är Vandringens dag. Det måste givetvis firas med en trivsam vandring, där vi prickar in några av Hammarskogs smultronställen längs vägen.

 

Svampsamling.jpg

Nyfiken på svampar – svamputflykt

Tid: Lördag 21 september kl 09.15-12.15

Plats: Samling och avslutning vid entrén till Hammarskogs herrgård.

Anmälan: E-post.

Kostnad: Gratis. Naturskolan bjuder på enkelt fika.

För vem: Alla är välkomna. Observera att vi delvis kommer att röra oss i obanad skogsterräng.

Denna dag dyker vi in i svamparnas värld, där forskarna fortfarande gör nya fascinerande upptäckter och fynd av nya arter. Svamparna finns överallt, de är livsviktiga för oss – och ibland farliga. Och de kan se ut på massor av olika sätt!

Hur ska vi närma oss denna enorma mångfald? Och kanske dessutom veta vilka svampar som passar att lägga i stekpannan? Naturpedagogen Johan Lindell från Upplandsstiftelsen och svampplockarentusiasten Shanti från Naturskolan leder en utflykt i svampskogen, där alla kan få med sig något hem – i form av kunskap om svampar och kanske även något att lägga i svampkorgen. Ta gärna med en egen korg, svampkniv och en liten borste eller pensel. Kläder efter väder! Naturskolan ordnar sittunderlag och enkelt fika till en fikapaus i skogen.

Ett samarrangemang mellan Upplandsstiftelsen och Uppsala Naturskola.

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 21 september 09.30-17.30 och söndag 22 september 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmederna

Frågor: E-post.

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook.

 

plockar äpple.jpg

Spara och ta tillvara ur trädgård och natur

Tid: 28 september 09.15-12.15

Plats: Naturskolan, inom- och utomhus

Anmälan: Mejl till shanti.wittmar@uppsala.se Begränsat antal platser!

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Handikappanpassad toalett finns i Naturskolan.

Så här års finns det oftast massor av gratis mat att ta tillvara i trädgårdar, parker och naturområden. Intresset för att spara och ta tillvara mat har fått ett uppsving på senare år. Kanske handlar det om oroliga tider och höga matpriser? Kanske är det en längtan att få bli en del av ett stycke matkulturtradition och bära dem vidare till kommande generationer? Eller bara att kunna minska matsvinn eller rädda bärskörden när frysen plötsligt gått sönder…

Denna septemberlördag ägnar vi oss i alla fall åt att titta på olika sätt att ta tillvara mat som vi kan samla i trädgårdar och natur. Vi testar några olika projekt som att syra, sylta, safta, lägga in och torka och pratar om vad som går att plocka, spara och hur det ska förvaras. Vi håller till i Naturskolans kök. Om vädret tillåter, kan vi även lägga en del av aktiviteterna utomhus.

 

Utomhusmatlagning.jpg

Eldning och matlagning i naturen

Tid: 5 oktober 10.30-13.00

Plats: Skogshyddan, Hammarskog (vi sätter upp skyltar och slingband från parkeringen fram till platsen en bit in i skogen)

Anmälan: Drop in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Vägen till platsen går genom obanad skogsterräng, ej framkomlig med barnvagn eller rullstol.

Att kunna göra upp eld är en kunskap som är viktig att ha, även om det inte är något de flesta av oss gör varje dag. Denna dag testar vi att leka med elden, fast givetvis på ett säkert sätt! Vi provar olika sätt att göra upp eld och pratar om var, hur och när man får göra upp en eld i naturen. För att illustrera det, ger vi oss denna dag ut i skogen och eldar, istället för att vara vid en iordningställd grillplats. Vad gör vi om vi inte har med oss ved ut – vad fungerar att elda och hur hittar vi någorlunda torrt material i skogen en regnig dag?

När en stadig brasa brinner, gör vi en enkel lunch över elden, med bröd, soppa och även en liten efterrätt. (Vegetariskt)

Till slut avslutar vi med att städa av platsen och dölja spåren efter oss, allt enligt allemansrätten förstås.

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 5 oktober 09.30-17.30 och söndag 6 oktober 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmederna

Frågor: E-post.

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook.

 

geocache.jpg

Prova på Geocaching (Preliminärt datum)

Tid: 12 oktober 09.30–12.00

Plats: Samling vid entrén till Hammarskogs herrgård

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis. Ta med din egen mobiltelefon eller GPS om du har.

För vem: Alla välkomna!

Geocaching är en modern skattjakt, populär över hela världen, som påminner lite om orientering där man använder GPS eller smartphones för att hitta gömda “skatter” – Geocacher. Det är ett kul sätt att komma ut och upptäcka omgivningarna på ett nytt sätt. Skattjakten kan ge en extra krydda till semestermålet, en paus under långa bilresor eller helt enkelt ett litet miniäventyr i vardagen. Denna dag börjar vi med en muntlig introduktion till vad geocaching är och hur det fungerar. Sedan är ni redo att själva söka upp Hammarskogs gömda cacher!

 

mindre akvarell höst.jpg

Akvarellmålning med höstmotiv - halvdagsworkshop

Tid: 19 oktober 09.15-12.15

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Anmälan: E-post. Begränsat antal platser

Kostnad: Gratis

För vem: Från 15 år. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Under en tretimmars workshop har du chansen att testa på akvarellmålning, denna gång inspirerad av höstens färger. Kursen är riktad både till nybörjare och för den som har testat att måla akvarell tidigare. Naturskolans Frida Sjösten, naturpedagog, fågelskådare och akvarellkonstnär leder kursen. Penslar, färger och papper finns på plats, men du får förstås gärna ta med eget material om du har.

 

Holkar på rad.jpg

Fågelholkar – höstkoll och nybyggen

Tid: 26 oktober 09.15-12.00

Plats: Uppsala Naturskola, Hammarskogs herrgård

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Självkostnadspris om du vill bygga en egen holk att ta med hem.

För vem: Alla är välkomna!

Att sätta upp fågelholkar i sin trädgård och omgivning är ett trivsamt sätt att hjälpa bostadssökande fåglar och dessutom kunna följa dem på nära håll. Tillsammans med fågelholksveteranen Lasse Fröjdlund, som sedan många år bygger och inventerar fågelholkar i och runt Uppsala, gör vi en höstgenomgång av de holkar som sitter uppe runt Naturskolan i Hammarskog. Hur ser det ut inuti holken efter att fåglarna häckat klart och flyttat ut? Hur vet man vilken fågel som har bott här? Hur ska man tänka om man vill sätta upp holkar, hur ska de se ut, när och var ska de sättas upp?

Nu har du chans att få både inspiration och kunskap för att själv kunna göra en naturvårdsinsats! Den som vill kan också sätta ihop en egen holkbyggsats att ta hem (till självkostnadspris).

 

Smedjan 2.JPG

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 5 oktober 09.30-17.30 och söndag 6 oktober 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Hammarskogssmederna

Frågor: E-post.

Kostnad: 2700 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook.

 

Spök- och monsterpyssel
samt korvgrillning i Karlssons källare
(vid Hammarskogs herrgård)

Tid: Onsdag 30 oktober 10.30-13.00

Plats: Karlssons källare, i backen nedanför Hammarskogs herrgård. Vi visar vägen dit med skyltar och ställer upp Naturskolans strandflagga utanför, så att ni hittar fram.

Anmälan: Drop in, ingen anmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna!

Mitt i höstlovet, bjuder Naturskolan på höstpyssel med Halloweentema intill Hammarskogs herrgård. Vi håller till i och utanför ”Karlssons källare” som ligger i backen nedanför herrgårdshuset. Utanför källaren, ordnar Naturskolan en grilleld och håller med ketchup och senap, för den som vill grilla en medhavd korv.

Inne i källaren kan stora som små få släppa loss kreativiteten och skapa spöken, monster och andra läskigheter med bl a naturmaterial och återbruksmaterial. Naturskolan delar med sig av pysselförslag, men du kan förstås hitta på något helt eget!

Miljön är ”semi-utomhus”, vi håller källaren öppen och har ljus och en viss värme därinne, men vi kommer inte att få upp värmen som i en inomhuslokal. Varma kläder är bra att ha.

 

Brasmys.jpg

Brasmys vid Östbergstorpet

Tid: 2 november 09.30–12.00

Plats: Östbergstorpet i Hammarskog

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis (men ta gärna med något eget att grilla)

För vem: Alla är välkomna! Platsen är tillgänglig med rullstol och barnvagn. Ett handikappanpassat utedass finns på platsen.

Välkommen ut till Hammarskog på självaste Alla helgons dag! Vid Östbergstorpet ordnas brasmys, med brödbak, kaffekok och varm saft. Vi har kubbspel på plats, liksom ett par intensiva rörelselekar som man blir riktigt varm av – bra för den som kanske blivit lite frusen under fikat.

 

naturfibrer.jpg

Skapa med naturfibrer – prova på! 

Tid: 9 november, drop-in från 10.00-12.30

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen.

Anmälan: Ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis

För vem: Aktiviteten passar bäst för äldre barn (från 13 och uppåt) och vuxna. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Denna förmiddag kan du komma och testa olika saker du kan göra med vanliga fibrer som du kan hitta i naturen, såsom gräs, stjälkar, avlånga blad mm. Lär dig hur du kan tvinna snören eller binda små korgar eller grytunderlägg t ex. Vi använder material som är helt gratis och lätt att hitta (under sommarhalvåret i alla fall.) Tur det, för det här blir lätt till en beroendeframkallande ny hobby!

 

Anna.jpg

Barnens sagostund i Hammarskogs herrgård – med Anna från Biotopia

Tid: 16 november, 10.00-12.00

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Anmälan: Ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis

För vem: I första hand till barn mellan 4-8 år. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

Denna förmiddag får vi besök av sagoläserskan Anna Lagerqvist från Biotopia. Vi ordnar fika och mys i herrgårdens övervåning och öppnar sen dörrarna mot fantasins värld. Anna leder oss in i sagovärlden, med en eller ett par berättelser som hon själv valt ut. Och sen blir det barnens tur att få hitta på!

 

Stickning.jpg

Stick-café i Hammarskogs herrgård

Tid: 23 november, 13.00-15.45

Plats: Övervåningen i Hammarskogs herrgård.

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis, men ta med eget garn och stickor.

För vem: Fullfjädrade stick-ekvilibrister eller nybakade garnknorvlare är precis lika välkomna! Vi har ingen åldersgräns, men vuxna ansvarar för eventuellt medföljande barn. Herrgårdens övervåning är tyvärr ej tillgänglig med rullstol för närvarande.

I novembermörkret behöver vi sådant som piggar upp. Som gemenskap, fika och något att pyssla med. Allt detta bjuder vi på i vårt stick-café! .Vi ordnar mys i ett vackert, nyrenoverat rum på övervåningen i Hammarskogs herrgård. Du kan ta med ett eget sticknings eller virkningsprojekt, eller samla inspiration till något nytt på plats. Vi kan hjälpa till med idéer på enklare projekt och hjälpa den ovane att komma igång. Go´fika från herrgårdscaféet finns att köpa på plats.

 

Julmarknad i Hammarskog

Tid: Söndag 1 december

Söndag första advent håller Hammarskog sin traditionsenliga julmarknad. Mer information kommer!

 

eld i mörker.jpg

Braskväll med glöggmingel – vi skingrar vintermörkret vid Hammarskogs herrgård!

Tid: 21 december, drop-in 17.30-19.00

Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna. Platsen är delvis tillgänglig för rullstol.

Natten mellan 21-22 december är årets längsta natt. På kvällen 21 december hjälper vi till att skingra mörkret och kylan med en braskväll intill raststugan vid Hammarskogs herrgård. Naturskolan ordnar brasa, eldkorgar och marschaller för att lysa upp. Vi bjuder på varm glögg eller saft, pinnbröd och saffranskrabbelurer bakade över elden. Ta med en ficklampa och gå vårt reflexbingo i herrgårdsparken!

En fin chans att komma bort från julstöket en stund och få gemenskap och en stämningsfull naturupplevelse i midvinterkvällen.

Varmt välkomna!