Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Lördagar i Hammarskog

Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

Välkommen till Hammarskog!

Naturskolan, Uppsala kommun arrangerar aktiviteter i Hammarskog de flesta lördagar. Under varje aktivitet står det om man behöver anmäla sig, vilka det passar för och eventuella kostnader. Det mesta är helt kostnadsfritt. Här ser du vad som är planerat under våren. Välkommen!

Mer information om Hammarskogs naturreservat.

Hitta hit.

Buss 108 tar dig till Hammarskogs vägskäl. Därifrån är det cirka en kilometers promenad till Naturskolan. Fler busstider här.

 

Skridsko.png

Prova på långfärdsskridskor

Tid: 11 februari 09.15–12.00

Plats: Samling och avslutning vid Hammarskogs herrgård. Skridskoåkning på Dalbyviken, alternativt Dalkarlskärret

Anmälan och frågor: E-post senast torsdag 9/2. Ange din skostorlek i anmälan.

Kostnad: Gratis – skridskouthyrningen lånar ut prova på-skridskor.

För vem: Alla välkomna. Skridskor i uthyrningen finns från storlek 35 – 47.

Det är en härlig känsla att åka långfärdsskridskor, särskilt när isen ligger slät och blank på sjöarna. Det går ganska fort att få upp den grundläggande teknik som behövs för att ta sig fram och få den där riktiga frihetskänslan.

Detta är en förmiddag för dig som vill komma igång, som aldrig har åkt förut, eller bara någon enstaka gång. Vi visar hur den grundläggande utrustningen fungerar och testar att börja åka, lugnt och kontrollerat. Vi håller oss till de områden där vi vet att isen har en betryggande tjocklek. Du får sällskap och introduktion så länge som du vill, sedan kan du prova att åka en stund på egen hand och i egen takt. Vid stranden tänder vi sedan upp en liten grilleld, så att den som vill kan grilla en medhavd korv eller kanske ett pinnbröd. Vi bjuder på nykokt kaffe.

Observera! Om isläge och väder inte gör det möjligt att genomföra dagen på ett säkert sätt, kan aktiviteten med kort varsel komma att ställas in. Detta meddelas då på denna sida.

 

Plurr.png

Prova på plurr och is-mys

Tid: 25 februari 09.30–12.30

Plats: Intill badstranden, Dalbyviken

Anmälan: Drop-in. Ingen föranmälan krävs.

Frågor: E-post.

Kostnad: Gratis

Vill du prova hur det känns att plurra i en isvak och ta dig upp under övervakade former?

Uppsala Naturskola håller vakar och kåtor öppna för allmänheten fredag 25 februari mellan 9.30–12.30. I kåtorna finns ved, så att du kan tända en mindre eld för att värma dig efteråt. Personal från Naturskolan övervakar säkerheten för den som plurrar.

Du som vill plurra måsta ha med dig:

  • Ett extra ombyte med kläder, handduk och torra skor vattentätt förpackat.
  • En person som kan assistera vid ombyte och hålla dig sällskap efteråt.

Du kan välja att genomföra plurret med egen ryggsäck och isdubbar. Annars finns utrustning att låna. (Alternativ till torra skor: ett par stabila plastpåsar som du kan trä över dina torra strumpor innan du sätter på dig blöta skor igen).

På plats finns även möjlighet att köra isdubbsrace, skulptera i is eller ta ett kallbad i vaken intill bryggan. Vi tar även med några pimpelspön och isborrar, om du vill prova fiskelyckan.

Observera! Om isläge och väder inte gör det möjligt att genomföra dagen på ett säkert sätt, kan aktiviteten med kort varsel komma att ställas in. Detta meddelas då på denna sida.

Varmt välkomna till vårt kalla vatten!

 

Naturmotiv i akvarell

Tid: 11 mars 09.15-12.15 (inklusive fikapaus)

Plats: Hammarskogs herrgård

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis (men begränsat antal deltagare)

För vem: Från 13 år. Kurslokalen är tillgänglig med rullstol, men meddela oss gärna i förväg om rullstolshissen ska användas. Handikappanpassad WC finns i herrgården.

Under en tretimmars workshop har du chansen att testa på akvarellmålning. Kursen är riktad både till nybörjare och för den som har testat att måla akvarell tidigare. Naturskolans Frida Sjösten, naturpedagog, fågelskådare och akvarellkonstnär leder kursen. Penslar, färger och papper finns på plats, men du får förstås gärna ta med eget material om du har.

 

Smedjan_1.png

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 18 mars 09.30-17.30 och söndag 19 mars 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Boka här.

Frågor: E-post.

Kostnad: 2500 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år.

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook, Hammarskogssmederna

 

Brasmys.png

Brasmys vid Östbergstorpet

Tid: Lördag 25 mars 09.30–12.30

Plats: Östbergstorpet i Hammarskog

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs.

Frågor: E-posta.

Kostnad: Gratis (men ta gärna med något eget att grilla)

För vem: Alla är välkomna! Platsen är tillgänglig med rullstol och barnvagn. Ett handikappanpassat utedass finns på platsen.

Välkommen till den begynnande våren i Hammarskog! Vid Östbergstorpet ordnas brasmys, med brödbak, kaffekok och varm saft. På plats finns också ett vårteckenbingo för den som vill ut och leta vårtecken, samt täljknivar och färska pinnar att kanske tälja något fint av.

 

Kojbygge.png

Kojbygge och grillning

Tid: Torsdag 6 april 09.30–12.30

Plats: Vi möts och avslutar vid Dalkarlskärrets parkeringsplats

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis (men ta gärna med något eget att grilla)

För vem: Alla är välkomna! Vi kommer att röra oss i skogsterräng.

Hitta till Dalkarlskärret.

Med cykel: Cykla längs Vårdsätravägen söderut från Uppsala stad och ta av åt höger (västerut) vid Lurbo bro. Följ sedan landsvägen och tag vänster mot Uppsala Näs kyrka. Efter att du passerat kyrkan tar du höger (söderut) mot Vreta och håller sedan höger mot Hammarskog, så passerar du Dalkarlskärret efter ca 1 km. 

Med buss: Regionsbuss 107. Närmaste busshållplats heter Vreta västra. Härifrån är det cirka 1 kilometers promenad fram till Dalkarlskärret. Följ först Vretavägen norrut och sväng därefter vänster där det står skyltat mot Hammarskog. 

Lördag blir denna gång på skärtorsdagen! Rustade med snören, knivar och elddon ger vi oss ut i skogen för att bygga kojor och laga mat. Vi visar på några vanliga sätt att bygga upp en stadig koja, där ni kan välja att bygga av bara naturmaterial, eller ta hjälp av presenningar. När kojan är byggd, ordnar vi en eller flera eldar och grillar pinnbröd. Den som vill ta med egen korv eller annat, får förstås gärna göra det. Naturskolan håller med deg till bröden, halster, ketchup och senap samt ordnar varm saft och kaffe.

 

Smedjan_2.png

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 15 april 09.30-17:30 och söndag 16april 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Boka här.

Frågor: E-post.

Kostnad: 2500 kr inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna.

För vem: Från 15 år

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook, Hammarskogssmederna

 

geocache.png

Introduktion till geocaching

Tid: Lördag 15 april 10.00–ca 11.30

Plats: Hammarskogs herrgård

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis

För vem: Alla välkomna. Platsen är tillgänglig med rullstol och barnvagn.

Geocaching är en modern skattjakt som påminner lite om orientering där man använder GPS eller smartphones för att hitta gömda “skatter” – Geocacher. På plats finns representanter från intresseföreningen Geocaching Uppsala.

 

Tubkikare.png

Fågelfrukost vid Dalkarlskärret

Tid: Lördag 22 april 08.30-10.30

Plats: Dalkarlskärret i Hammarskog

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis, men antalet platser är begränsat. 

För vem: Alla är välkomna! Delar av aktiviteten hålls på plats som är tillgänglig för rullstol och barnvagn. Handikappanpassat utedass finns vid parkeringen.

Fira in våren med en naturupplevelse för alla sinnen och lär känna det rika fågellivet i och runt Dalkarlskärret!

Aktiviteten passar hela familjen och du behöver inte kunna något om fåglar för att vara med. Tillsammans går vi upp i fågeltornet och spanar ut över vattnet – vilka fåglar har återvänt från varmare breddgrader? Med hjälp av hand- och tubkikare kan vi komma fåglarna riktigt nära. Förhoppningsvis hör vi även bofinken och ringduvan sjunga in våren. Anastasia Viklund, biolog och fågelguide från Biotopia, berättar om fåglarna som vi hör och ser.

Vid grillplatsen gör vi upp en eld och bjuder på kaffe/varm saft och nygräddade krabbelurer. Ta gärna med en egen frukostkorg och ett sittunderlag.

Hitta till Dalkarlskärret

 

Fagning.png

Fagning i Toran

Tid: Lördag 29 april

Plats: Toran, Hammarskog

Mer information kommer.

För vem: Aktiviteten hålls i naturlig terräng, svårframkomligt för rullstol och barnvagn.

Kom och upplev ett stycke kulturhistoria och ge en hjälpande hand till biologisk mångfald!  I Toran pågår ett arbete för att restaurera de gamla lövängarna. I den traditionella skötseln av en äng, fagas den på våren och slås på sommaren. Många känsliga växter klarar sig bara i ängens speciella miljö. Eftersom traditionellt skötta ängar har minskat väldigt mycket i vårt nutida landskap, är det fåtal som finns kvar extra viktiga för ett stort antal örter och insekter.

Att faga en äng innebär att räfsa bort och elda upp förra årets gräs, löv och nedfallna kvistar, vilket gynnar de växande örterna och underlättar sommarens slåtter. Denna dag hjälps vi åt med fagningen i Toran och njuter sen av en kopp kokkaffe och enkel lunch som lagats över elden.

 

klättrare.png

Prova-på klättring vid Dalkarlskärret

Tid: 6 maj 9.30-12.00 och 12.00-14.30 (två grupper)

Plats: Klätterklippan nära Dalkarlskärret, Hammarskog

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Platsen går att nå med rullstol och barnvagn via en annan väg än den här beskrivna– mejla för anvisning om det behövs. Observera dock att handikappanpassad toalett EJ finns vid klätterklippan.

Hitta hit: Dalkarlskärret, Hammarskog. P-plats vid Dalkarlskärret. Från P-platsen är vägen fram till klätterklippan utmärkt med gula markeringsband. Observera att det tar 15-20 minuter att gå från parkeringen till klätterklippan! Det går även att ta buss nr 107 till Vreta västra och promenera därifrån till Dalkarlskärret, drygt 1 km.

Med cykel: Cykla längs Vårdsätravägen söderut från Uppsala stad och ta av åt höger (västerut) vid Lurbo bro. Följ sedan landsvägen och tag höger mot Stabby gård. Strax innan gården tar du av till vänster och följer grusvägen mot parkeringsplatsen. Strax innan parkeringsplatsen tar du in på cykelvägen till vänster (inte mot Rudins hydda utan den efter) och följer den tills du når klätterklippan.

Vi erbjuder en chans för de som är sugna att testa på klättring med topprep utomhus. Platsen är vid Dalkarlskärret i vackra Hammarskog, där det finns leder för både nybörjare och avancerade klättrare.

Uppsala Klätterklubb ställer upp med instruktörer och utrustning, Uppsala Naturskola erbjuder enkelt fika och kaffe/varm saft samt håller en eld igång under dagen. Du tar med dig oömma kläder och skor för själva klättringen, gärna ett par gymnastikskor som sitter tätt och bra på fötterna. (Ett antal klätterskor finns att låna, men om din storlek skulle saknas eller vara utlånad behöver du ett alternativ.) Ta med extra fika om du behöver.

 

Smedjan_2.png

Grundkurs i järnsmide

Tid: Lördag 6 maj 09.30-17.30 och söndag 7maj 9.30-16.30.

Plats: Klensmedjan i Hammarskog

Anmälan: Boka här.

Frågor: E-post.

Kostnad: 2500 kronor inkluderar förbrukningsmaterial, lunch och fika båda dagarna

För vem: Från 15 år

Hammarskogssmederna lär ut grundläggande kunskaper i att smida på traditionellt vis. Du hittar oss även på Facebook, Hammarskogssmederna

 

Utomhusmatlagning.png

Utomhusmatlagning

Tid: 13 maj 09.30-13.00

Plats: Naturskolan, Hammarskog

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna. Platsen är tillgänglig för rullstol och barnvagn. Handikappanpassad toalett finns på Naturskolan.

Hitta hit: Naturskolan

Här kommer aktiviteten för dig som vill öka din repertoar vad gäller utomhusmatlagning, förbi korvgrillnings och pinnbrödstadiet. Under förmiddagen kommer vi att gå igenom flera olika sätt att tillreda mat ute, över eld, på stormkök och i kokgrop. Vi tittar även runt i omgivningen för att se om vi hittar något ätbart i naturen, som vi kanske även kan bjuda oss själva på till lunch.

Maten vi lagar kommer att vara vegetarisk. För den som önskar specialkost går det bra att ta med eget – meddela vid anmälan, så kan vi diskutera vad som blir lämpligt att ta med.

Vi avslutar aktiviteten med att äta en flerrätters lunch som vi tillagat själva.

 

Prova-på klättring vid Dalkarlskärret

Tid: 27 maj 9.30-12.00 och 12.00-14.30 (två grupper)

Plats: Klätterklippan nära Dalkarlskärret, Hammarskog

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna! Platsen går att nå med rullstol och barnvagn via en annan väg än den här beskrivna– mejla för anvisning om det behövs. Toalett finns INTE på platsen.

Hitta hit: Dalkarlskärret, Hammarskog. P-plats vid Dalkarlskärret.

Vi erbjuder en chans för de som är sugna att testa på klättring med topprep utomhus. Platsen är vid Dalkarlskärret i vackra Hammarskog, där det finns leder för både nybörjare och avancerade klättrare.

Uppsala Klätterklubb ställer upp med instruktörer och utrustning, Uppsala Naturskola erbjuder enkelt fika och kaffe/varm saft samt håller en eld igång under dagen. Du tar med dig oömma kläder och skor för själva klättringen, gärna ett par gymnastikskor som sitter tätt och bra på fötterna. (Ett antal klätterskor finns att låna, men om din storlek skulle saknas eller vara utlånad behöver du ett alternativ.) Ta med extra fika om du behöver.

 

roddbåtar.png

Prova på roddbåt och kanadensare i Dalbyviken

Tid: 3 juni 09.30–12.00

Plats: Badplatsen i Dalbyviken, Hammarskog

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis, men ta gärna med något att äta och dricka

För vem: Alla är välkomna.

Denna förmiddag tar vi Naturskolans roddbåtar och kanadensare för en utflykt på vattnet. Vid stranden får den som vill en första introduktion till hur de används och vid behov lite extra tips och trix för hur de manövreras. Sedan är det fritt fram att ge sig ut i viken och prova båtarna på egen hand i Dalbyviken. Vi har flytvästar och räddningsvästar till utlåning från 30 kg och uppåt. Om mindre barn ska följa med ut på vattnet, behöver ni ordna en egen flytväst till dem. En säkerhetsbåt finns till hands vid bryggan, för att snabbt kunna hjälpa till om någon får problem ute på sjön.

 

Natur- och kulturvandring i Hammarskog med Upplandsmuseet

Tid: 10 juni 13.30-16.00

Plats: Samling vid entrén till Hammarskogs herrgård

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis

För vem: Från 11 år och uppåt. Delar av sträckan är inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

Följ med när Upplandsmuseets Marja Erikson och Naturskolans biolog Frida Sjösten bjuder på en samguidning i vackra Hammarskog.

Vi vandrar från Hammarskogs herrgård, längs stranden, bort till naturområdet Toran och en bit vidare. Vi passerar olika landskapstyper längs vägen. Våra guider sätter in Hammarskogsområdet i ett historiskt och biologiskt sammanhang, berättar och samtalar om hur människan använt sig av och påverkat landskapet förr och nu och visar på vilka spår vi kan se av detta idag.

I Toran tar vi en paus för kaffe och fikabröd (Naturskolan bjuder) med chans för frågor och funderingar kring det vi sett och hört längs vägen.

Total vandringssträcka blir ca 3 km.

 

midsommarfirande.png

Midsommar i Hammarskog

Tid: 23 juni 11.00-16.00

Plats: Hammarskogs herrgård med omgivningar

Anmälan: Öppet för alla, ingen anmälan behövs. Handikappanpassad toalett finns i herrgården.

Vi firar traditionsenligt i vacker herrgårdsmiljö. Servering i herrgården, dans, lekar och musik i parken.

 

Camping-for-Dummies.png

Camping for Dummies

Tid: Fredag 30 juni 15.00–Lördag 1 juli 11.00

Plats: Samling och avslutning vid parkeringen, Hammarskogs herrgård.

Anmälan och frågor: E-post.

Kostnad: Gratis, men ta med egen mat (vi ger gärna förslag)

För vem: Alla som är sugna på att komma ut och campa, men vill börja testa under säkra förhållanden.

Under ett campingdygn nära Östbergstorpet i Hammarskog kommer vi att:

  • Titta på några olika tält och hur och var vi sätter upp dem. Ta gärna med eget om du har och vill testa!
  • Titta på olika campingkök och hur de används. Ta gärna med ditt eget om du har och vill testa det.
  • Prata om förslag på bra och praktisk mat när man är på tur.
  • Titta på en lämplig packning – vad bör man ha med sig, oavsett om man vandrar, paddlar eller cyklar?
  • Prata om säkerhet – vad är viktigt att tänka på om olyckan skulle vara framme?

Absolut inga förkunskaper krävs och alla frågor är välkomna!