Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Så arbetar vi med: Nationella minoriteter

Det finns fem nationella minoriteter i Sverige: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, de samiska språken, finska och meänkieli.

Vårt mål:

Att kommunen ligger i framkant i Sverige när det gäller det minoritetspolitiska arbetet.

I Uppsala kommun bor och verkar människor från alla nationella minoriteter. Det här är en sida som beskriver vilka rättigheter de nationella minoriteterna har och vilka skyldigheter Uppsala kommun har att uppfylla dem. Det gäller exempelvis modersmål i skolan, äldreomsorg, service på ditt nationella minoritetsspråk och vilket stöd kommunen ger till nationella minoritetsföreningar.

 • Finskspråkiga förskolan firar tio år

  Uppsala kommun är förvaltningsområde för finska och kommunen är skyldig att ge extra service på finska. Det innebär bland annat att har Uppsalabor rätt till finskspråkig förskoleverksamhet för sina barn. Därför finns en finskspråkig förskola. Den tillhör Hällby förskola som ligger i Stabby. 10 december firar finskspråkiga förskolan tio år.

 • Så ska vi främja mänskliga rättigheter de kommande åren

  Mänskliga rättigheter är en del av kommunens grunduppdrag men det finns vissa frågor där Uppsala kommun behöver kraftsamla. Därför har kommunstyrelsen antagit en ny handlingsplan för att främja mänskliga rättigheter och motverka diskriminering och rasism

 • Uppsala kommun uppmärksammar resandefolkets högtidsdag

  Resandefolket är tidiga invandrare i Sverige och en del av landets historia. Det finns uppgifter om att en första grupp kom till Stockholm 29 september 1512. Därför firas resandefolkets högtidsdag 29 september.

Se alla

Se även

 • Så arbetar vi med:

  Demokrati och jämlikhet

  Läs om kommunens arbete med demokrati och jämlikhet.

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om kommunens arbete med mänskliga rättigheter.