
Så arbetar vi med: Nationella minoriteter
Det finns fem nationella minoriteter i Sverige: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, de samiska språken, finska och meänkieli.
Vårt mål:
Att kommunen ligger i framkant i Sverige när det gäller det minoritetspolitiska arbetet.
I Uppsala kommun bor och verkar människor från alla nationella minoriteter. Det här är en sida som beskriver vilka rättigheter de nationella minoriteterna har och vilka skyldigheter Uppsala kommun har att uppfylla dem. Det gäller exempelvis modersmål i skolan, äldreomsorg, service på ditt nationella minoritetsspråk och vilket stöd kommunen ger till nationella minoritetsföreningar.
-
Dina rättigheter som nationell minoritet
Det finns fem nationella minoriteter och minoritetsspråk i Sverige. Du som tillhör en nationell minoritet har särskilda rättigheter och Uppsala kommun har särskilda skyldigheter att uppfylla dessa.
-
För dig som tillhör nationella minoriteten sverigefinnar
Uppsala kommun ingår i förvaltningsområdet för finska. Det betyder att sverigefinnar har ytterligare rättigheter i kommunen. Till exempel gällande förskola och äldreomsorg.
-
För dig som tillhör nationella minoriteten romer
Uppsala kommun har under flera år arbetat med förstärkta insatser för den nationella minoriteten romer. På den här sidan hittar du information om samhällsvägledning och Kafé Romano, bland annat.
-
Om modersmål i förskolan och skolan
Barn som tillhör en nationell minoritet har rätt att få modersmålsundervisning i sitt nationella minoritetsspråk.
-
För nationella minoriteters föreningar
Föreningslivet är viktigt för Uppsalas arbete med nationella minoritetsrättigheter. Här berättar vi mer om hur föreningar kan söka stöd för sin verksamhet.
-
Kontakta kommunen på ditt nationella minoritetsspråk
Kontaktcenter är din väg in till kommunen.
Aktuellt
-
Välkommen på läsning av samiskt diktepos
Uppsala kommun och Region Uppsala uppmärksammar Samefolkets dag med att bjuda in till en kostnadsfri läsning av dikteposet ÆDNAN på Uppsala stadsteater den 13 februari.
-
Uppsala kommun uppmärksammar resandefolkets högtidsdag
Resandefolket är tidiga invandrare i Sverige och en del av landets historia. Det finns uppgifter om att en första grupp kom till Stockholm 29 september 1512. Därför firas resandefolkets högtidsdag 29 september.
-
Välkommen på samråd för nationella minoriteter – om barn och språk
Hör en inspirerande föreläsning om flerspråkighetens betydelse för barn och unga som tillhör en nationell minoritet. Kommunen berättar också om hur det fungerar med modersmål i förskolan och skolan. Det blir diskussion, frågor, dialog och fika.