Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Om modersmål i förskolan och skolan

Barn som tillhör en nationell minoritet har rätt att få modersmålsundervisning i sitt nationella minoritetsspråk.

Modersmålsundervisning är en viktig del i att främja nationella minoritetsspråk. Barn som tillhör en nationell minoritet har rätt till modersmålsundervisning i sitt språk. Det gäller även om familjen inte pratar språket alls idag. Det gäller också om det bara är ett barn i Uppsala som vill ha undervisning i just det språket.

I grundskolan finns två olika kursplaner att välja på, beroende på hur mycket barnet redan kan. På gymnasiet krävs goda kunskaper. Du ansöker om modersmålsundervisning för ditt barn genom att ta kontakt med barnets skola.

I Uppsala kommun erbjuds möjlighet för förskolor att ansöka om stöd av modersmålspedagog/lärare genom Enheten för flerspråkighet.

Om modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk på Enheten för flerspråkighets webbplats  

Våga prata finska

Hör Yasmin berätta om hur viktigt det varit för henne att hon fick fortsätta lära sig sitt modersmål finska under uppväxten. Det har gett henne både starkare relationer med släkten i Finland och hjälpt henne att skaffa jobb. Yasmin pratar finska och filmen är textad på svenska.

Finska som modersmål

Du som tillhör minoritetsgruppen sverigefinnar kan läsa finska som modersmål. Du kan läsa enligt kursplanen modersmål finska som första språk eller finska som andra språk. Det räcker att en elev önskar läsa för att kommunen ska erbjuda undervisning.

Undervisningen organiseras på två sätt i Uppsala kommun:

  • Utanför garanterad undervisningstid. Du har 60 minuter lektion en gång i veckan, sen eftermiddag/kväll i en central grupp på en anvisad skola.
  • Inom ramen för språkval från årskurs 6. Du väljer att läsa finska istället för spanska/franska/tyska. Du har lektion på din skola under dagtid, samtidigt som övriga elever läser moderna språk.

Läs mer om nationella minoritetsspråk som modersmål.