Så arbetar vi med: Mänskliga rättigheter

Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.

Vårt mål:

Uppsala ska vara ett föredöme när det gäller skyddet av de mänskliga rättigheterna.

• Jämställdhet

Jämställdhet är när kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sitt eget liv.

• Hbtq

Uppsala kommun satsar på att öka kunskapen och kompetensen om hbtq-personers situation för att garantera likvärdig service till alla.

• Barnrätt

Uppsala kommun prioriterar barn och unga och arbetar för barnets rättigheter enligt FN:s barnkonvention.

• Minoriteter och förvaltningsområde

Sveriges nationella minoriteter är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar.

• Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna)

Uppsala kommun var en av de lokala medvärdarna till Nordens största konferens om mänskliga rättigheter 19-21 april.

• Mänskliga rättigheter i vår verksamhet

Här kan du se filmer där vi tar upp hur vi på olika sätt arbetar med mänskliga rättigheter i våra verksamheter.

Se även

• Så arbetar vi med:

Uppsala Fairtrade City

Att utrota fattigdomen är ett av målen i FN:s Agenda 2030. För att aktivt bidra till förändring för odlare i länder med utbredd fattigdom är Uppsala en Fairtrade City. Det innebär att Uppsala kommun och lokala aktörer jobbar tillsammans för mer rättvis handel och ökad etisk konsumtion i hela kommunen. Uppsala är Årets Fairtrade City i Sverige 2021.