Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Om du arbetar eller studerar

Barnet har rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet så lång tid som du arbetar eller studerar plus restid. Du har inte rätt att ha barnet på förskola eller familjedaghem när du gör andra saker som till exempel fritidsaktiviteter eller att handla.

Rätten till plats gäller från 6.30 till 18.30 på vardagar.

Om du arbetar kvällar, nätter eller helger

Om du arbetar kvällar, nätter eller helger och saknar barnomsorg under den tiden, kan ditt barn ha rätt till omsorg. Det är antagningen för förskola som beslutar om ditt barn har rätt till barnomsorg utanför ordinarie öppettider.

Ansök om barnomsorg på förskola kväll, natt och helg (PDF, 249 KB)

Ringarens förskola har barnomsorg kväll, natt och helg.

Om du är arbetssökande

Om någon av vårdnadshavarna är aktivt arbetssökande har barnet rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet upp till 20 timmar per vecka. 

Om du arbetar enstaka dagar kan ditt barn vara på förskolan den tid du behöver för arbete och resor till och från arbetet.

Om ditt barn redan går på förskola eller familjedaghem när du blir arbetslös gäller den begränsade vistelsetiden från och med en månad efter att du blivit arbetslös.

Om du är föräldraledig

Om vårdnadshavare är föräldraledig för ett syskon till barnet, har barnet rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet upp till 20 timmar per vecka. 

Om ditt barn redan går på förskola eller familjedaghem gäller den begränsade vistelsetiden från och med en månad efter syskonets födelse.

Om du är gravid och tar ut ledighet inom en månad före syskons födelse får ditt barn som går i förskolan behålla sin vistelsetid. Om du tar ut ledighet tidigare än en månad före syskons födelse gäller vanliga regler för vistelsetid.

Du kan ansöka om fler timmar (utökad vistelsetid) i förskola om du ska arbeta eller studera under din föräldraledighet. Du kan bara ansöka om mer tid om din sysselsättning inklusive restid är mer än 20 timmar per vecka.

Ansök om fler timmar i förskola (utökad vistelsetid) via formulär.

Om du är sjukskriven

Om vårdnadshavare är sjukskriven upp till två månader behåller barnet sin vistelsetid på förskolan. Om vårdnadshavare är sjukskriven längre än två månader har barnet rätt till 20 timmar per vecka. Vid behov kan du ansöka om utökad vistelsetid utifrån särskilda skäl.

Ansök om mer tid utifrån särskilda skäl

Ansök om mer tid utifrån särskilda skäl (om man är sjukskriven längre än två månader) (PDF, 230 KB)

Anmäl ändrad vistelsetid

Om du ändrar sysselsättning (till exempel börjar jobba eller slutar studera), eller tid för sysselsättning (till exempel ändrar antal timmar du jobbar eller studerar) ska du anmäla ändrad vistelsetid för ditt barn och lämna en ny inkomstanmälan. Det gäller oavsett om du arbetar, studerar, är föräldraledig, arbetssökande eller sjukskriven.

Du ska ändra ditt barns vistelsetid i så god tid som möjligt.

Anmäl ändrad vistelsetid via e-tjänst.

Kontakta antagning för förskola och fritids

Kontaktcenter ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2. Där kan du få hjälp med ärenden som gäller antagning till förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb. Till exempel: hjälp med att hitta förskola och fritidshem, söka till en förskola och ändra inkomstuppgift. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

Öppettider Kontaktcenter

Telefon:
0771-727 001, menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem och menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb, telefontid: måndag–torsdag 9.30–11.30. Måndag, onsdag, fredag har du möjlighet att få hjälp av en handläggare i Kontaktcenter.
Postadress:
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
antagning förskola
753 75 Uppsala

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Förskolan är avgörande för barnens framtid

  Förskollärarna Anita Gustafsson och Josephine Eld anställdes i början på året till ett uppdrag, att jobba för att fler barn i utrikesfödda familjer ska börja i förskolan.

 • Pappor ska läsa mer för sina barn

  Pappa älskar böcker är en högläsningssatsning för pappor med förskolebarn som är 3–5 år gamla. Satsningen är ett pilotprojekt som genomförs på biblioteken i Stenhagen, Sävja och Storvreta samt på Stadsbiblioteket under våren och sommaren 2022, fram till och med 9 september.

 • Kommunens förskolebussar – två nya och nytt utseende på alla

  Sedan i höstas har den kommunala förskolan två nya förskolebussar. Dessutom har alla sju förskolebussar fått ett nytt utseende med figurer från Pelle Svanslös.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Nominera till pedagogiska priset 10 maj–30 september

  Vem är bästa förskolläraren, läraren, skolledaren? Bestäm du. Nominera nu!

Så arbetar vi med förskola och familjedaghem

 • Så arbetar vi med:

  Aktiva och hållbara resor för barn och unga

  Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.