Om du arbetar eller studerar
Barnet har rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet så lång tid som du arbetar eller studerar plus restid. Du har inte rätt att ha barnet på förskola eller familjedaghem när du gör andra saker som till exempel fritidsaktiviteter eller att handla.
Rätten till plats gäller från 6.30 till 18.30 på vardagar.
Om du arbetar kvällar, nätter eller helger
Om du arbetar tidiga morgnar, kvällar, nätter eller helger och saknar barnomsorg under den tiden, kan ditt barn ha rätt till omsorg. Det är antagningen för förskola som beslutar om ditt barn har rätt till barnomsorg utanför ordinarie öppettider.
Du kan också ha rätt till omsorg måndag-fredag i samma omfattning som du arbetar, om arbetet utförs under exempelvis en helg eller natt. Då kan barnet gå i förskolan när du är ledig för inarbetad tid.
Ansök om barnomsorg tidig morgon, kväll, natt och helg (PDF, 249 KB)
Ringarens förskola har barnomsorg tidig morgon, kväll, natt och helg.
Om du är arbetssökande
Om någon av vårdnadshavarna är aktivt arbetssökande har barnet rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet upp till 20 timmar per vecka.
Om du arbetar enstaka dagar kan ditt barn vara på förskolan den tid du behöver för arbete och resor till och från arbetet.
Om ditt barn redan går på förskola eller familjedaghem när du blir arbetslös gäller den begränsade vistelsetiden från och med en månad efter att du blivit arbetslös.
Om du är föräldraledig
Om vårdnadshavare är föräldraledig för ett syskon till barnet, har barnet rätt att vara på förskolan eller familjedaghemmet upp till 20 timmar per vecka.
Om ditt barn redan går på förskola eller familjedaghem gäller den begränsade vistelsetiden från och med en månad efter syskonets födelse.
Om du är gravid och tar ut ledighet inom en månad före syskons födelse får ditt barn som går i förskolan behålla sin vistelsetid. Om du tar ut ledighet tidigare än en månad före syskons födelse gäller vanliga regler för vistelsetid.
Du kan ansöka om fler timmar (utökad vistelsetid) i förskola om du ska arbeta eller studera under din föräldraledighet. Du kan bara ansöka om mer tid om din sysselsättning inklusive restid är mer än 20 timmar per vecka.
Ansök om fler timmar i förskola (utökad vistelsetid) via formulär.
Om du är sjukskriven
Om vårdnadshavare är sjukskriven upp till två månader behåller barnet sin vistelsetid på förskolan. Om vårdnadshavare är sjukskriven längre än två månader har barnet rätt till 20 timmar per vecka. Vid behov kan du ansöka om utökad vistelsetid utifrån särskilda skäl.
Läs om vad som gäller om du vill ansöka om mer tid av särskilda skäl
Anmäl ändrad vistelsetid
Om du ändrar sysselsättning (till exempel börjar jobba eller slutar studera), eller tid för sysselsättning (till exempel ändrar antal timmar du jobbar eller studerar) ska du anmäla ändrad vistelsetid för ditt barn och lämna en ny inkomstanmälan.
Det gäller oavsett om du arbetar, studerar, är föräldraledig, arbetssökande eller sjukskriven.
Du ska ändra ditt barns vistelsetid minst 14 dagar innan schemaändringen ska börja gälla. Det är särskilt viktigt om du hämtar eller lämnar nära förskolans öppnings- och stängningstider.
Anmäl ändrad vistelsetid via e-tjänst.
Kontakta antagning för förskola och familjedaghem
Telefon
0771-727 001
Menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem.
Menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb.
Telefontider måndag–torsdag: 9.30–11.30
E-post
Postadress
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
Antagning förskola
753 75 Uppsala
Hjälp av Kontaktcenter
Måndag, onsdag och fredag 9–13 och 13.30–16, kan du få hjälp av en handläggare från antagningen via Kontaktcenter i Stadshuset.
Kontaktcenter kan hjälpa dig med ärenden som gäller antagning till förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb. Till exempel: hjälp med att hitta förskola och fritidshem, söka till en förskola och ändra inkomstuppgift. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan de hjälpa dig på plats.
Kontaktcenter ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2.
Öppettider Kontaktcenter