Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Hållbara matvanor

Maten står för en fjärdedel av utsläppen som orsakas av en genomsnittlig svensk. Vad kan vi som samhälle och individer göra för att skapa mer klimatsmarta sätt att handla, laga och producera mat?

Djuren, naturen, andra människor och du själv. Alla skulle må bättre av en mer klimatanpassad kost.

Mat är en stor källa till klimatutsläpp. En klimatsmart måltid ska släppa ut 0,5 kilo koldioxidekvivalenter (som är ett mått för klimatutsläpp), idag släpper en genomsnittlig lunch ut fyra gånger så mycket, 2 kilo koldioxidekvivalenter. Ett exempel på en måltid som håller sig inom 0,5 kilo koldioxidekvivalenter enligt WWF Världsnaturfonden är linssoppa på röda linser och potatis, serverat med rågbröd.

En tredjedel av all mat som produceras slängs. En familj på fyra i Sverige slänger i genomsnitt ett kilo matavfall om dagen.

I Sverige äter vi nästan dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet, vi äter också i snitt mycket mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar sett ur ett hälsoperspektiv. Tänk därför vilken skillnad vi kan göra som individer genom att minska på vår köttkonsumtion. Dessutom används 70 procent av det vi odlar på våra åkrar till djurfoder. Här kan vi använda resurser mer effektivt.

Så kan du minska ditt klimatavtryck från maten

  • Ät mer växtbaserat – genom att välja vegetariskt minskar du dina utsläpp från mat markant.
  • Välj närodlat och i säsong. Välj bort flygfraktade varor och gynna lokala producenter.
  • Handla certifierade och miljömärkta råvaror.
  • Släng inte mat, planera vad du ska handla och sätt veckans meny utifrån vad du redan har i kylskåpet.
  • Använd din roll som konsument för att påverka. Fråga din matbutik efter varor du saknar, eller uppmuntra dem att skylta tydligare kring hållbara varor. Berätta för din stammisrestaurang att det är viktigt för dig att äta klimatsmart.
  • Gå en webbaserad utbildning på 25 minuter där du lär dig mer om klimatsmart mat.

Träffa Uppsalaborna Carina, Yasmin och Alba som tar små och stora steg för mer hållbara matvanor.

Se popartisten Marlene minska sitt matsvinn, så som forskningen säger att du ska göra.

WWF (Världsnaturfonden) har tagit fram guider som på ett enkelt sätt visar hur du ska tänka för att äta klimatsmart och inom planetens gränser.

Läs Köttguiden här.

Läs Fiskguiden här.

Läs Vegoguiden här.

Vad kan individen och samhället göra för att minska klimatpåverkan från maten? Hör hållbarhetsprofilerna Emma Sundh och Maria Soxbo intervjua Elin Röös, matforskare på SLU. Intervjun var en del av summeringen för Uppsala klimatvecka 2021.

Så underlättar kommunen för dig och dina hållbara matvanor

Måltidsservice

Genom Måltidsservice driver kommunen ungefär 100 förskolekök, 55 grundskolekök, åtta gymnasiekök och sju kök som lagar måltider till seniorrestauranger och äldreboenden.
Förutom att jobba mot målet 100 procent ekologisk mat, har de också satsningar för att minska klimatpåverkan från mat. Både genom klimatsmarta menyer och genom att aktivt mäta matsvinnet i köken.

Läs om Måltidsservice hållbarhetsarbete på deras webbplats.

Klimatprofilering av restauranger

2018–2020 genomfördes projektet som handlade om att hjälpa Uppsalas restauranger att minska sin klimatpåverkan. Genom mätningar, utbildningar och verktyg minskade flera restauranger sina utsläpp med närmare 30 procent. En del av projektet var att klimatmärka menyer så att restaurangbesökarna kunde se vilka rätter som har störst klimatpåverkan och därigenom göra aktiva val. Projektet tog också fram en kostnadsfri webbaserad utbildning om klimatsmart mat, öppen för alla.

Läs mer om Klimatprofilering av restauranger.

Gå den webbaserade mat och klimat-utbildningen.

Det här behöver Uppsala som samhälle göra framöver

Tillsammans kan vi göra stor skillnad för att minska utsläppen från maten vi äter. Mer livsmedel från växtriket, lokalt producerade råvaror och minimera matsvinnet. Alla aktörer behöver ta sitt ansvar – restauranger, livsmedelsbutiker, du som odlar eller producerar livsmedel och du som konsument. Tillsammans bidrar vi till att de resurser som behövs för matproduktion används på ett hållbart och effektivt sätt.

Andra sidor om hållbar livsstil

Läs mer om hållbart resande.

Läs mer om hållbar konsumtion.

Läs mer om hållbart boende.