Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Klimatprofilering av restauranger

Projektet Klimatprofilering av restauranger drevs av Uppsala kommun under två år fram till sommaren 2020. Projektet bidrog till att minska utsläpp av växthusgaser från mat som serveras på restauranger och att göra gäster mer medvetna om matens klimatpåverkan. Totalt deltog 10 kök med totalt 16 restauranger och flera av dem minskade sina utsläpp med mer än 30 procent. Projektet var delvis finansierat av Klimatklivet.

Projektet i praktiken

Till en början fick restauranger som deltog i projektet en föreläsning i matens klimatpåverkan, en kurs i klimatsmart matlagning och utbildning i ett IT-verktyg som mäter matens utsläpp. Restaurangerna bytte sedan ut ingredienser med hög klimatpåverkan mot ingredienser med lägre. Med hjälp av IT-verktyget kunde kockar och kökschefer utveckla menyer ur ett klimatperspektiv, då verktyget på ett enkelt sätt visar skillnad i utsläpp beroende på recept.

Restaurangerna visade också för besökarna hur mycket utsläpp de olika rätterna skapar genom att visa klimatavtrycket på menyerna. På det sättet fick restaurangbesökaren möjlighet att välja den rätt som är bäst för klimatet.

För att kunna följa restaurangernas förändringar av klimatpåverkan mättes utsläppen först innan åtgärder genomförts. Sedan mättes utsläppen regelbundet för att kunna följa förändringar av klimatpåverkan.

Klimatsmarta menyer har lett till minskade utsläpp

De restauranger som har klimatprofilerats hittills är:

  • Restaurang UKK (Uppsala Konsert & Kongress)
  • Katedralskolan
  • Restaurang Björken (Sodexo)
  • Restaurang Kannan (Eurest) (som också lagar mat till Bistro Rudbeck)
  • Rosendalsgymnasiet
  • Restaurang Segerstedt (Fazer)
  • Restaurang Picnic/Radisson Blu Uppsala
  • Celsiusskolan (som också lagar mat till Uven gymnasiet, Almtunaskolan och Tallens förskola)
  • Restaurang Morellen (Fazer)
  • Fyrisskolan (som också lagar mat till Lundellska skolan och Sverkerskolan)

Positiva klimatresultat

En måltid ska inte släppa ut mer än 0,5 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e) för att anses klimatsmart, enligt en definition från Världsnaturfonden. Detta har flera av projektdeltagarna lyckats med. Restaurangen på Rosendalsgymnasiet lyckades komma allra lägst och landade på ett genomsnitt på 0.44 kilo CO2e per lunch. Även flera andra av kommunens gymnasieskolor sticker ut med låga utsläpp, däribland Celsiusskolan och Fyrisskolan.

Maten står i dag för en fjärdedel av de klimatutsläpp en genomsnittlig svensk orsakar. Att flera restauranger minskat utsläppen med över 30 procent gör därför stor skillnad i totala utsläpp. Tillsammans serverar deltagarna i projektet 8000 luncher per dag. Extra kul är att alla restauranger minskat utsläppen trots att alla haft ett relativt lågt utgångsvärde.

Webbaserad utbildning för klimatsmart mat

Inom projektet togs en webbaserad utbildning fram. Den tar bara 25 minuter och är öppen för alla som är intresserade av att lära sig mer om matens påverkan på klimatet. Kursen kommer att ge dig konkreta verktyg som du kan använda dig av i arbetslivet så väl som i privatlivet. 

Gör utbildningen Mat och klimat här.

Kontakt

Är du intresserad av eller vill veta mer om projektet, kontakta projektledare Johanna Sandström. 

Telefon:
018-727 75 17