Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

För att inspirera fler att gå och cykla

Vårt mål är att ännu fler Uppsalabor ska resa hållbart istället för att åka bil. För att uppnå det målet finns olika projekt som vänder sig till barn, unga och Uppsalas invånare i allmänhet.

Säkrare skolvägar

Uppsala kommun arbetar aktivt för att barn ska få en säkrare och hälsosammare skolväg och vill uppmuntra barn att cykla, gå eller ta bussen till skolan. Arbetet med att se över skolvägarna pågår ständigt för att hastigheterna ska sänkas och tryggheten ska öka.

Låt barnen styra

Ju mer barn rör på sig desto bättre blir motoriken, inlärningen och koncentrationen. Vi arbetar kontinuerligt tillsammans med föreningen Svenska cykelstäder i kampanjen "låt barnen styra". Den riktar sig till föräldrar för att inspirera de att låta barnen cykla, gå eller ta bussen till skolan så mycket som möjligt.

Buslätt att cykla rätt

En aktivitet som återkommer varje år där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om trafikregler och hur de ska bete sig i trafiken.

Klimatkampen

Klimatkampen är en tävling där barn och unga samlar poäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till sina fritidsaktiviteter. Syftet är att få fler barn och unga att röra på sig samtidigt som de gör en insats för miljön.

Gå och cykla till skolan

Gå och cykla till skolan är en tävling som arrangeras årligen av Trafikkalendern i hela Sverige. Under två valfria veckor samlar deltagande skolor resepoäng genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. Uppsala kommun samarbetar med Trafikkalendern och delar ut egna priser till de vinnande lagen från Uppsala.

Cykelvänligare arbetsplatser

För arbetsgivare i Uppsala kommun som vill uppmuntra sina medarbetare att cykla mera finns en diplomering: cykelvänlig arbetsplats. Syftet är att medarbetare ska få en bättre hälsa och bidra till en bättre miljö genom att resa hållbart.

Vintercykla mera

Vi arbetar för att få fler Uppsalabor att vilja cykla året runt, även på vintern. Vintercyklisten är ett projekt där de uttagna deltagarna cyklar minst tre kilometer, tre gånger i veckan under vintern. Vintercyklisterna får utrustning som dubbdäck, lysen och reflexvästar för att cykla säkert.

TrafiQ

Att ha TrafiQ innebär att vara en smart trafikant. Det handlar om att kunna trafikregler, men också förstå vikten av att samspela med andra i trafiken och anpassa sitt förhållningssätt efter trafiksituationen. Att vara en trafikant med både hjärna och hjärta helt enkelt.

Cykelkurser för vuxna

Du som är vuxen och vill lära dig att cykla kan gå en cykelkurs hos cykelfrämjandet. Kurserna hålls i Gottsunda och kostar 200 kronor. I priset ingår ett medlemskap i Cykelfrämjandet, olycksfallsförsäkring och diplom. Du får låna cykel och hjälm på plats.

Mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan är en upplysningskampanj som äger rum 16–22 september varje år runt om i Europa. Under mobilitetsveckan erbjuder Uppsala kommun flera aktiviteter för förskolebarn, skolelever, arbetsplatser och Uppsalabor.

Cykling utan ålder

Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer tar med boende på äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i stan. Cykelturerna sker i elassisterade cyklar med ett passagerarsäte för två.