Gå och cykla till skolan – tävling varje år

Gå och cykla till skolan är en tävling som arrangeras årligen av Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om barn och trafik. Under två valfria veckor i september-oktober samlar de skolor som vill vara med och tävla in så många resepoäng som möjligt genom att eleverna går, cyklar eller reser kollektivt till och från skolan.

Även om tävlingen heter Gå och cykla till skolan så kan alla vara med och samla poäng! Elever som av olika anledningar måste bli skjutsade i bil till skolan kan samla resepoäng genom att exempelvis bli avsläppta en bit innan skolan och gå sista biten. Ett annat alternativ är att sätta upp en promenadslinga runt skolgården eller kvarteret.

Forskning visar att barn mår och presterar bättre när de får gå, cykla eller åka buss till skolan. Färre bilar runt skolorna gör också att eleverna får en säkrare trafikmiljö. Tävlingen engagerar varje år cirka 50 000 elever och pedagoger i årskurs F–6.

Anmälan till tävlingen 2022

Anmälan öppen 2 maj till 17 oktober 2022. Anmäl er till tävlingen via Trafikkalenderns webbplats: trafikkalendern.se/ga-cykla

Trafikkalendern har gjort en informationsfilm om aktiviteten Gå och cykla till skolan. Titta på filmen här.

Bild frå trafikkalendern om att gå och cykla till skolan

Mer än 50 000 kronor i prispengar

Totalt delar Trafikkalendern ut priser för mer än 50 000 kronor. Uppsala kommun bidrar också med priser.

Första pris

• 5 000 kronor i prispengar.
  • Fri entré för hela klassen till allaktivitetshuset Allis under ett tillfälle i två timmar med instruktör.

Andra pris

• 3 000 kronor i prispengar.
  • Fri entré till allaktivitetshuset Allis vid ett tillfälle för hela klassen.

Tredje pris

• 2 000 kronor i prispengar.
  • Fri entré till allaktivitetshuset Allis vid ett tillfälle för hela klassen.

Läs mer om tävlingen på Trafikkalenderns webbplats.

Vinnare i Uppsala kommun 2021

Gå och cykla till skolan-tävlingen 2021 är avgjord. Uppsala kommuns första pris går till Vaksalaskolans förskoleklass B.

Vinnare Gå och cykla 2021.JPG

Vaksalaskolans förskoleklass B svarar på hur det känns att vinna den här tävlingen

– Det känns som vi vunnit melodifestivalen
– Jätteroligt!