Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Låt barnen styra — cykla mera

Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

Skjutsar du ditt barn till skolan eller fritidsaktiviteten med bil? Du är inte ensam - många föräldrar gör det. Även när avståndet är kort. Föräldrar tänker att det är det bästa för barnen och behöver få sitt vardagspussel att fungera. Men visste du att ju mer barn rör sig - desto bättre blir motoriken, inlärningen och koncentrationen?

 

Börja med att cykla eller gå en dag i veckan

Kanske finns det en veckodag när det är lite lugnare. Då det finns bättre förutsättningar än andra stressiga vardagsmorgnar. Bestäm en dag som ni kan cykla eller gå tillsammans. Ett bra sätt att börja och testa om det funkar. En dag är mycket bättre än ingen dag och kanske blir det fler så småningom.

Vandrande eller cyklande skolbuss

Starta en vandrande eller cyklande skolbuss tillsammans med andra i kvarteret. Då kan ni som föräldrar turas om att gå eller cykla med barnen till skolan eller träningen. 

Läs mer och hitta tips på hur du själv ordnar en vandrande eller cyklande skolbuss.

Släpp av innan och gå en liten bit 

Har du inte möjlighet att låta ditt barn gå, cykla eller ta bussen kan du istället släppa av en eller ett par kvarter tidigare. Varje steg räknas och någonting är bättre än inget.

Ta med en kompis i bilen

Ta med en eller flera kompisar i bilen och turas om att skjutsa. Har du tänkt på att två barn i en bil innebär hälften så mycket trafik?. Då hjälper du också till att minska trafiken runt skolan.

Barn behöver träna i trafiken

För att bli trygga i trafiken behöver barn träna tillsammans med dig som är vuxen. Läs mer om hur du kan göra.

Tips för att träna i trafiken med ditt barn

Läs mer om barn och cykling 

Vi har tillsammans med Svenska cykelstäder samlat fakta och nyckeltal om varför barn behöver cykla mera. Läs mer och sprid gärna foldern till en annan förälder eller vuxen. 

Broschyren Låt barnen styra (PDF, 482 KB) 

Gå och cykla till skolan och tävla med klassen

Alla skolklasser kan vara med i tävlingen där det gäller att gå och cykla till skolan och vinna fina priser.

Vill du minska ditt klimatavtryck?

Att cykla eller gå är ett bra sätt att minska klimatavtrycket. Vill du veta fler sätt? Klimatlätt är ett samarbete mellan en rad olika samhällsaktörer för att skapa ett hållbart Uppsala. Med Klimatlätts app och smarta tips kan du enkelt ta reda på hur just du kan göra för att leva mer klimatsmart.

Läs mer om Klimatlätt