Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Låt barnen styra—cykla mera

Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn gå, cykla eller åka buss till skolan istället för att skjutsa med bil.

Skjutsar du ditt barn till skolan eller fritidsaktiviteten med bil? Du är inte ensam - 52 % av alla föräldrar gör det. Även när avståndet är kort. Föräldrar vill ju sina barns bästa och har ett vardagspussel som måste fungera. Men visste du att ju mer barn rör sig - desto bättre blir motoriken, inlärningen och koncentrationen?

Tips och råd för att cykla, gå eller åka buss mera

Börja med cykla eller gå en dag i veckan

Kanske finns det en veckodag när det är lite lugnare. Då det finns bättre förutsättningar än andra stressiga vardagsmorgnar. Bestäm en dag som ni kan cykla eller gå tillsammans. Ett bra sätt att börja och testa om det funkar. En dag är mycket bättre än ingen dag och kanske blir det fler så småningom.

Vandrande eller cyklande skolbuss

Starta en vandrande eller cyklande skolbuss tillsammans med andra i kvarteret. Då kan ni som föräldrar turas om att gå eller cykla med barnen till skolan eller träningen. 

Läs mer och hitta tips på hur du själv ordnar en vandrande eller cyklande skolbuss.

Lär ditt barn att ta bussen

Gå tillsammans till hållplatsen och ta bussen istället. Ett bra tillfälle att få lite extra tid att umgås. Sedan när ditt barn har lärt sig eller är lite större kan hen ju åka själv.

Släpp av innan och gå en liten bit 

Har du inte möjlighet att låta ditt barn gå, cykla eller ta bussen kan du istället släppa av en eller ett par kvarter tidigare. Varje steg räknas och någonting är bättre än inget.

Ta med en kompis i bilen

Ta med en eller flera kompisar i bilen och turas om att skjutsa. Har du tänkt på att två barn i en bil innebär hälften så mycket trafik?. Då hjälper du också till att minska trafiken runt skolan.

Gå och cykla till skolan och tävla med klassen

Alla skolklasser kan vara med i tävlingen där det gäller att gå och cykla till skolan och vinna fina priser.

Få cykellysen för att komma igång 

Kom ihåg att använda reflexvästar, reflexer och cykellysen så att ni syns i höstmörkret: Du kan utan kostnad hämta cykellysen till barnen på Kommuninformation på Stationsgatan 12, Stationsgallerian. Först till kvarn gäller så passa på innan de tar slut. 

Vill du minska ditt klimatavtryck?

Att cykla, gå eller åka kollektivt är ett bra sätt att minska klimatavtrycket. Vill du veta fler sätt? Klimatlätt är ett samarbete mellan en rad olika samhällsaktörer för att skapa ett hållbart Uppsala. Med Klimatlätts app och smarta tips kan du enkelt ta reda på hur just du kan göra för att leva mer klimatsmart.

Läs mer om Klimatlätt