Låt barnen styra

Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att cykla, gå eller åka buss med ditt barn istället för att skjutsa med bil.

Skjutsar du ditt barn till skolan eller fritidsaktiviteten med bil? Du är inte ensam - 52 % av alla föräldrar gör det. Även när avståndet är kort. Föräldrar vill ju sina barns bästa och har ett vardagspussel som måste fungera. Men visste du att ju mer barn rör sig - desto bättre blir motoriken, inlärningen och koncentrationen?

Tips och råd

Börja med en dag i veckan

Kanske finns det en veckodag när det är lite lugnare. Då det finns bättre förutsättningar än andra stressiga vardagsmorgnar. Bestäm en dag som ni kan cykla eller gå tillsammans. Ett bra sätt att börja och testa om det funkar. En dag är mycket bättre än ingen dag och kanske blir det fler så småningom.

Vandrande eller cyklande skolbuss

Starta en vandrande eller cyklande skolbuss tillsammans med andra i kvarteret. Då kan ni som föräldrar turas om att gå eller cykla med barnen till skolan eller träningen. Läs mer och hitta tips på hur du själv ordnar en vandrande eller cyklande skolbuss.

Lär ditt barn att ta bussen

Gå tillsammans till hållplatsen och ta bussen istället. Ett bra tillfälle att få lite extra tid att umgås. Sedan när ditt barn har lärt sig eller är lite större kan hen ju åka själv.

Släpp av en liten bit innan

Har du inte möjlighet att låta ditt barn gå, cykla eller ta bussen kan du istället släppa av en eller ett par kvarter tidigare. Varje steg räknas och någonting är bättre än inget.

Ta med en kompis i bilen

Ta med en eller flera kompisar i bilen och turas om att skjutsa. Har du tänkt på att två barn i en bil innebär hälften så mycket trafik. Då hjälper du också till att minska trafiken runt skolan.

Gå och cykla till skolan och tävla med klassen

Alla skolklasser kan vara med i tävlingen Gå och cykla till skolan och vinna fina priser.


Få reflexvästar och reflexer

Kom ihåg att använda reflexer så att ni syns i höstmörkret: Du kan utan kostnad hämta reflexvästar till barnen, cykellysen och reflexer. Först till kvarn gäller så passa på innan de tar slut.