Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Trafiklek i Kastellparken

I trafiklekplatsen i Kastellparken kan barnen röra sig i en trygg trafikmiljö på ett lekfullt och roligt sätt. Här kan de cykla runt på småvägar bland färgglada hus, vägmärken, trafikljus och cirkulationsplatser.

Nu hälsar vi alla barn och elever från förskoleklass till årskurs 3 välkomna till trafiklek i Kastellparken. Nu kan du som lärare boka cyklar och hjälmar för hela klassen och kombinera trafikundervisningen i teori och praktik. Eleverna kan här på ett lekfullt sätt lära sig om vägmärken, trafikregler och vikten av att visa hänsyn i trafiken.

1 av 8
Gata med huskulisser i Kastellparken.

Stöd i trafikundervisningen

Syftet med trafikleken är att alla elever i Uppsala kommun ska få samma möjlighet att lära sig cykla och utveckla ett trafiksäkert beteende. Genom att öka barnens cykelfärdighet uppmuntrar vi till fler hållbara resor genom hela livet.

Här har vi samlat undervisningsmaterial för att underlätta trafikundervisningen. Genom att kombinera undervisningsmaterialet med ett besök i parken kan du som lärare till elever i årskurs F-3 erbjuda trafikkunskap i teori och praktik.

Undervisningsmaterial och quiz

På länkarna nedan finns undervisningsmaterial inför och efter besöket i trafiklekplatsen.

Broschyren Låt barnen styra (PDF, 499 KB)

En informationstavla för trafikundervisning kommer att sättas upp i parken. Här kommer barnen på ett lekfullt sätt få information om:

  • några av de viktigaste vägmärkena 
  • regler och tips om hur man går och cyklar säkert i trafiken
  • att visa hänsyn till medtrafikanter.

Boka cyklar och hjälmar till din skolklass

Vi vänder oss till skolklasser från förskoleklass till årskurs 3. I trafiklekplatsen i Kastellparken kan du låna 15 barncyklar, 5 sparkcyklar och hjälmar, för att träna elevernas cykelfärdigheter.

Gör så här för att boka cyklar och hjälmar

Observera att utlåning endast kan göras till skol- och fritidspersonal. Besöker du trafiklekplatsen som privatperson behöver du ta med dig egen cykel och cykelhjälm.

Boka cyklar och hjälmar till din skolklass via länken nedan. På sidan du kommer till scrollar du ner till den gröna knappen Boka lokal. Klicka på knappen Boka lokal så kommer du till vårt bokningssystem.

Boka cyklar och hjälmar till din klass

Vi tar emot din förfrågan och kontrollerar att cyklar och hjälmar är lediga önskat datum.

Hämtning och lämning av nyckel till cykelförrådet sker på Fyrishov, Idrottsvägen 2. Hitta på karta.

Trafikundervisning på ett lekfullt sätt

Arbeta med trafik och trafiksäkerhet integrerat i olika ämnen eller ordna friluftsdag i Kastellparken. Här är några förslag på tillfällen när det kan passa bra.

  • Under lektionstid – trafikundervisning på plats. 
  • Idrottslektion – bli säkrare på din cykel. 
  • För fritids – rolig utflykt en halvdag under lov eller en eftermiddag. 
  • Friluftsdag i parken. 

Förslag på upplägg för ett lyckat besök i trafikleken

Kastellparken_skylt_monterad_900x675.jpg

Planera för en halvdag i parken. Börja dagen med en introduktion av aktiviteten vid sittplatserna under taket. Det finns en inspirerande och lekfull informationstavla på plats vid borden. Därefter kan klassen med fördel delas upp i två mindre grupper, där den ena kan ge sig ut i trafiklekplatsen på cykel. Den andra gruppen kan sitta kvar och lära sig om cykling och trafiksäkerhet i teorin.

 Innan dess rekommenderar vi dig som lärare att använda dig av undervisningsmaterialet här på webben. Sittplatserna lämpar sig också för att äta sin medhavda matsäck vid.

Som avbrott i trafikundervisningen finns möjlighet att nyttja parkens övriga lekytor.

Ha en trevlig dag i trafikleken! Tänk på att visa hänsyn till de yngre barnen i parken.

Om Kastellparken

Förutom vägar och hus i mindre skala, lekfordon, trafikljus och övergångsställen finns också olika sorters gungor, karuseller, sandlåda, gungbräda och väderskydd i parken. 

Här finns också en stor bouleplan med 8 banor, basketplan, klätternät och en stor hinderbana som passar för lite äldre barn eller vuxna. Det finns också gott om sittplatser, picknickbord, grillplats och grönskande planteringar. Toalett finns i parken.

Se mer information om Kastellparken

Hitta hit

Trafiklekparken (Kastellparken) gränsar till Värnlundsgatan, Dan Anderssongatan och Elin Wägnersgatan. Det tar cirka 15 minuter att cykla hit från Uppsala centrum (Uppsala central). Om du vill åka buss så går linje 1 och 3 hit, hållplats Fredrika Bremergatan.

Adress: Topeliusgatan 21, 754 41 Uppsala Koordinater: 59.885645, 17.650179

Karta som visar var Kastellparken finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

Se även