Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Så arbetar vi med: Hållbar vardag

Maten vi äter, kläderna, resorna och husen vi bor i. Nästan två tredjedelar av Uppsalas konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från oss som bor här. Det betyder att vi tillsammans kan göra stor skillnad! Här finns exemplen på hur vi, som individer och samhälle, kan bidra till de omställningar som behövs för att vi ska må bra och nå målet – ett klimatpositivt Uppsala 2050.

 • Tema: Boende

  Nästan 40 procent av all energi som används i Sverige går till byggnader och cirka en femtedel av Sveriges klimatutsläpp kommer från våra fastigheter. Hur kan vi anpassa vårt boende, vår energiförbrukning och våra renoveringar för att agera mer klimatmedvetet?

 • Tema: Matvanor

  Maten står för en fjärdedel av utsläppen som orsakas av en genomsnittlig svensk. Vad kan vi som samhälle och individer göra för att skapa mer klimatsmarta sätt att handla, laga och producera mat?

 • Tema: Resande

  Visste du att hälften av alla bilresor i tätort är kortare än fem kilometer? Vad kan du som individ och vi som samhälle göra för att skapa mer hållbara sätt att transportera oss?

 • Tema: Konsumtion

  En tredjedel av alla kläder som köps används aldrig. Samtidigt ger en polyesterklänning lika mycket koldioxidutsläpp som 89 kilometer bilkörning med en medelstor bensinbil. Hur kan vi hitta mer klimatsmarta sätt att använda saker? Och vad behöver samhällets stora aktörer och företag göra för att främja hållbar konsumtion?

 • #MittKlimatsteg – Uppsalabor delar sina hållbara val i vardagen

  Tar du små och stora steg för klimatet? Dela med dig på #MittKlimatsteg på Instagram och visa att vi är många i Uppsala som bidrar till en hållbar framtid. Behöver du inspiration? Här kan du se, höra och läsa om Maria, Yasmin, Daniel, Carina och Albas steg för klimatet.

 • Varför pratar vi om en hållbar vardag?

  Klimatförändringarna går för fort. Vi måste alla se vår del i den omställning som krävs för en hållbar framtid. Med verktyg, inspiration och kunskap kan vi mobilisera oss för klimatet.

 • Uppsala klimatvecka 2021

  Föreläsningar, kortfilmer och workshoppar. Här kan du ta del av inspelade programpunkter från Uppsala klimatvecka 2021.

Se även

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

 • Så arbetar vi med:

  Att cykla i Uppsala

  Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.