Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Om du vill sänka hastigheten på trafiken i ditt bostadsområde kan du ansöka om tillstånd att placera ut blomlådor som trafikhinder.

Det är stadsbyggnadsförvaltningen som ger tillstånd, men bara för gator i Uppsala och Storvreta tätorter. Dessa gator ägs av kommunen.

Regler vid utplacering av lådorna

Information om de villkor som gäller för blomlådor finns på länken nedan. Du ansvarar själv för att sköta och förvara blomlådorna.

Läs villkoren för att blomlådor ska tillåtas som trafikhinder.

Ansökningsblankett

Skicka din ansökan till: Uppsala kommun, stadbyggnadsförvaltningen, 753 75 Uppsala.
Ansökan om utplacering av blomlådor (PDF, 626 KB)

Så här placerar du blomlådorna

Du måste placera lådorna så de inte påverkar trafiksäkerheten eller framkomligheten för utryckningsfordon. 

Placering av två blomlådor

Placera blomlådorna på körbanan så att de står cirka 4 meter från gångbanan på vardera sida. Avståndet mellan blomlådorna ska vara cirka 8 meter. Se bilden nedan.

Beskrivning av två blomlådor

Placering av tre blomlådor

Placera blomlådorna på körbanan så att de två yttre blomlådorna står cirka 4 meter från gångbanan på samma sida. Blomlådan i mitten ska stå cirka 4 meter från gångbanan på den motsatta sidan. Avståndet mellan varje blomlåda ska vara cirka 8 meter. Se bilden nedan.

Beskrivning av tre blomlådor

Lådornas utformning

Blomlådorna får inte se ut hur som helst, de måste följa vissa regler. Du kan antingen köpa färdiga blomlådor eller bygga dem själv enligt byggbeskrivningen. Vid beviljat tillstånd för lådor på en kommunal gata hämtas reflexer hos Kåbo snickeri som är en del av kommunens arbetsmarknadsförvaltning.
Se byggbeskrivning för blomlådor (PDF, 50 KB)

Färdigtillverkade blomlådor

Kåbo snickeri har stängt till och med 17 maj 2021 på grund av rådande restriktioner under covid-19 pandemin. Leveranstiden för blomlådor är cirka 6 veckor efter öppnandet.

Du kan hämta ut reflexer även när snickeriet är stängt. Det är viktigt att du meddelar Kåbo snickeri minst en dag innan hämtning.

Du kan köpa färdiga blomlådor hos Kåbo snickeri. Om du har ett beviljat tillstånd för blomlådor på en kommunal gata kostar lådor med reflex 983 kronor per styck. För vägföreningar och privata vägar är priset för lådor med reflex 2 039 kronor per styck.

För att beställa lådor eller hämta reflexer måste du först höra av dig till Kåbo snickeri och boka in en tid. 

Kontakta Kåbo snickeri:

Besöksadress: Kåbovägen 17
Telefon: 018-727 47 45
E-post: Joakim Karlsson

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen

Öppettider reception Stationsgatan 12
Måndag–fredag 7.45–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen. 

Telefon:
Kontaktcenter 018-727 00 00

E-post:
stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.se

Vill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälan

Besöksadress:
Stationsgatan 12
Postadress:
Uppsala kommun
Stadsbyggnadsförvaltningen
753 75 Uppsala

Nyheter om trafiksäkerhet och underhåll

 • Dags att klippa häcken

  Som fastighetsägare har du ett ansvar att hålla efter häckar, buskar eller träd som växer ut från din tomt, så att de inte skymmer sikten för trafikanter. Om det skulle hända en olycka på grund av att du glömt beskära dina växter, kan det innebära att du hålls ansvarig.

 • Nu vårstädar vi gatorna i centrum

  Torsdag 25 mars börjar vi vårstäda gatorna i Uppsala centrum.

 • Brottsförebyggande samverkan gör skillnad

  En permanent områdespolisgrupp, bättre belysning, fler jobbmöjligheter för unga och stärkt samarbete mellan skola, polis och socialtjänst. Det är några exempel på vad medborgarlöftet för Gottsunda/Valsätra 2019 - 2020 har resulterat i.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Dialog om handlingsplan för mobilitet och trafik

  Handlingsplanen för mobilitet och trafik är en beskrivning för hur vi ska arbeta med hållbart resande, cykel, trafiksäkerhet och tillgänglighet bland annat. Planen gäller från det datum den beslutas fram till 2030.

 • I sommar har vi plats-utvecklat Stora torget

 • Har du TrafiQ?

  Att ha TrafiQ innebär att vara en smart trafikant. Det handlar om att kunna trafikregler, men också förstå vikten av att samspela med andra trafikanter och anpassa sitt förhållningssätt efter trafiksituationen. Att vara en trafikant med hjärna och hjärta helt enkelt.

Så arbetar vi med trafiksäkerhet och underhåll

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Trafiksäkerhet

  Uppsala kommun utgår från Nollvisionen. Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken i Uppsala. Det är en grundförutsättning när vi planerar, bygger och driftar vår kommun. Trafiksäkerhet är en viktig folkhälsoaspekt likväl som en viktig del av stadens kvalitet och utveckling.