Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Så arbetar vi med stöd till de som behöver

Det finns många aspekter i livet som påverkas av hur du mår psykiskt. Kommunen arbetar med att stötta på flera områden. Den som behöver kan bland annat få hjälp med minskad skolfrånvaro, arbetsmarknadsinsatser, ekonomiskt stöd och missbruk.

Stöd i skolan

En av de viktigaste skyddsfaktorerna för ungas psykiska hälsa är att gå ut grundskolan med godkända betyg. Idag är skolfrånvaro ett utbrett problem som kan påverka elevers genomförande av skolgången. Det finns många orsaker till att elever är frånvarande, och psykisk ohälsa är en vanligt förekommande orsak. Utbildningsförvaltningen har flera pågående uppdrag för att stärka arbetet med skolnärvaro.

Grundskola

Elever som har svårt att nå skolans mål har rätt att få stöd så att de kan utvecklas så långt som möjligt. Det finns två typer av stöd i grundskolan: extra anpassningar och särskilt stöd. Extra anpassningar ges i den ordinarie klassen. Om de extra anpassningarna inte räcker för att ditt barn ska nå skolans mål ska rektorn utreda ditt barns behov av särskilt stöd. Om utredningen visar att ditt barn är i behov av särskilt stöd, ska rektor besluta att ge särskilt stöd och upprätta ett åtgärdsprogram där åtgärderna beskrivs.

Läs om stöd i grundskolan

För att arbeta förebyggande med barn och ungdomar i mellan- och högstadiet som är i riskzon för missbruk, brottslig verksamhet eller annat socialt nedbrytande beteende, har socialtjänsten fältsekreterare som arbetar i skolan. Syftet är att ge alla barn förutsättningar att klara sin utbildning och få goda uppväxtvillkor.

Läs om socialarbetare i skolan

Grundskola och gymnasiet

Koordinatorer för ökad skolnärvaro är ett uppdrag inom utbildningsförvaltningen. Eleverna kan tillhöra både fristående och kommunala skolor. Målgruppen för uppdraget är elever i problematisk skolfrånvaro som behöver mer stöd än vad som ingår i skolans ansvar och därmed kräver olika typer av samverkan.

Läs om elevhälsan.

Vuxenutbildning

Uppsala kommun erbjuder stöd både inför studier och under studier. Inom vuxenutbildningen finns många olika kompetenser, som psykolog och kurator. Elevhälsoarbetet har utökats inom hela vuxenutbildningen genom att det nu bland annat finns speciallärare och kurator på plats i varje skola. Centralt i kommunen finns dessutom ett resursteam och ett lärcentrum.

Läs om vuxenutbildningen

Läs om Lärcentrum, där finns både speciallärare, socionom och studiecoacher.

Stöd i studier för personer med funktionsnedsättning

Stöd i studier riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning mellan 18–40 år. Insatsen erbjuder stöd att komma igång med studier och även att ta sig igenom en utbildning. Stöd i studier bygger på metoden Supported Education.

Läs om Stöd i studier

Arbete och sysselsättning

Ekonomisk utsatthet påverkar barn och ungas utveckling, hälsa, trygghet, skolresultat, etablering på arbetsmarknaden och möjlighet att ha kontroll över sina liv. Risken för att drabbas av psykisk ohälsa är särskilt hög i övergången från ungdom till vuxenlivet. För ungas psykiska hälsa är det viktigt att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden eller studera vidare. Uppsala kommun samverkar med andra aktörer, så som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Uppsala med flera i syfte att hitta bra lösningar för individer och deras familjer.

Att leva i social och ekonomisk utsatthet påverkar hela familjer under lång tid och det finns ett starkt samband mellan psykisk ohälsa hos barn och unga och deras oro för familjens ekonomiska situation. Arbetslöshet kan innebära en ekonomisk stress för individen och risken för psykisk ohälsa ökar ju längre den ekonomiska stressen kvarstår. Att ha ett jobb, socialt sammanhang och möjligheten att ansvara för sin egen ekonomi och liv kan bidra till hälsa. Uppsala kommun arbetar med stöd och arbetsmarknadsinsatser utifrån individens behov.

Kommunens aktivitetsansvar (KAA)

Kommunen är skyldig att följa upp ungdomar som inte går på gymnasiet eller är i annan sysselsättning. Den huvudsakliga uppgiften är att på sikt få ungdomen tillbaka till studier. Ungdomar som inte är i sysselsättning stöttas med hjälp av kartläggning, vägledningssamtal, handlingsplan, studiebesök, handledning, isoleringsavbrytande aktiviterer och hjälp i kontakt med myndigheter. 

Läs mer om kommunens aktivitetsansvar.

Ung Intro

Ung Intro är en insats för ungdomar mellan 19–29 år som vill arbeta eller studera men som inte är redo för de krav som ofta ställs på arbetsmarknaden. Ung Intro erbjuder stöd enligt en case management-metodik vilket innebär att fokus ligger på personligt stöd utifrån individens egna mål och förändringsönskningar. En case manager har också en samordnande funktion.

Läs mer om Ung Intro.

IPS Arbetscoacher

IPS Arbetscoacher vänder sig till personer med psykisk funktionsnedsättning och som vill finna, få och behålla ett arbete på den öppna arbetsmarknaden med stöd av en arbetscoach. Arbetet sker utifrån en evidensbaserad metod som heter IPS, Individuell Placering med Stöd (Individual Placement and Support).

Läs mer om IPS Arbetscoachar.

Utbildnings- och jobbcenter och feriejobb

Uppsala kommun arbetar med olika slags arbetsmarknadsanställningar i syfte att anpassa och öppna arbetsmarknaden för fler. Kommunen erbjuder även feriejobb för ungdomar under sommarlovet, något som innebär såväl en egen inkomst som ett sätt att tillhöra ett sammanhang och skaffa nya vänner.

Läs mer på Utbildning- och jobbcenters webbplats

Läs mer om att sommarjobba på kommunen.

Ekonomiskt stöd

Att sakna bostad eller att riskera att förlora den bostad man har är en stark riskfaktor för den psykiska hälsan. Uppsala kommun erbjuder möjlighet till ekonomiskt bistånd. Målet är att individens biståndsbehov ska vara kortvarigt och att så många människor som möjligt i Uppsala ska vara självförsörjande genom arbete eller andra typer av ersättning. Individer ska också få rätt stöd och råd kring hur deras boendesituationen kan tryggas på kort eller lång sikt.

Läs mer om ekonomiskt bistånd.

Missbruk och beroende

Risk- och missbruk är ofta förknippat med psykisk ohälsa och Uppsala kommun arbetar för att både stödja och hjälpa personer i missbruk i syfte att förhindra framtida missbruk. Att vara anhörig till någon med missbruksproblematik kan påverka det psykiska måendet på olika sätt. Många barn och unga kan känna oro och ångest över familjemedlemmars missbruk och hur det påverkar familjen.

Socialtjänstens beroendeenheter

Personer som behöver hjälp och stöd i frågor som rör alkohol och droger, missbruk och olika beroenden kan vända sig till socialtjänstens beroendeenheter. Där utreds behov och beslut tas tillsammans med personen om lämpliga insatser: till exempel en kontaktperson, plats på ett boende eller någon form av behandling. Beroendeenheterna arbetar familjeorienterat och tillsammans med barnenheterna. De bildar ett team för att hålla ihop hela familjen, öka barnens delaktighet och välmående samt samordna eventuellt stöd.

Läs mer om stöd vid missbruk och beroende här

Öppenvårdens behandlingsgrupp

Öppenvårdens behandlingsgrupp är för personer från 20 år och uppåt med alkohol- eller drogberoende. Två gånger per år erbjuds också anhöriga och närstående att delta i en anhöriggrupp som ett tillfälle att möta andra i samma situation och få lära sig mer om beroendesjukdomen.

Läs mer om Öppenvården på Dag Hammarskjölds väg. 

Funktionsnedsättning

Kommunen arbetar med personer i sjukskrivning med behov av rehabiliterande insatser och individer med olika funktionsnedsättningar som behöver stöd. En större andel av personer med funktionsnedsättning uppger att deras hälsa inte är god jämfört med personer utan funktionsnedsättning.

Invånare som är 18 år eller äldre och har en psykisk funktionsnedsättning kan få hjälp av ett personligt ombud. Det gäller för de som har svårt att klara av vardagslivet. Ett personligt ombud kan hjälpa i kontakter med myndigheter, till exempel hälso- och sjukvården, socialtjänsten, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Andra exempel på stöd som kommunen erbjuder för att underlätta i vardagen är boendestöd, kontaktperson som kan hjälpa till med sociala kontakter, fritidsaktiviteter och ge råd och stöd, korttidshem, ledsagare och avlösning för närstående.

Läs mer om vilket stöd personer med funktionsnedsättning kan få i vardagen.

Läs mer om stöd och bistånd från kommunen till personer med funktionsnedsättning och om kommunens verksamheter inom socialpsykiatri.

Psykisk ohälsa

Träffpunkterna är en plats för återhämtning för personer med psykisk ohälsa där de kan träffa andra, ta del av olika aktiviteter och få en meningsfull vardag. VUX verksamhet är för vuxna och unga som är 16–35 år och har någon form av psykisk ohälsa.

Läs mer om träffpunkter för socialpsykiatri.