Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Kommunen anlitar ordningsvakter som går runt i centrala Uppsala och delar av Gottsunda under eftermiddagar och kvällar. Deras uppgift är att öka tryggheten, i första hand genom att prata och ta kontakt med människor som verkar och rör sig i områdena. De har också befogenhet att ingripa i hotfulla situationer.

 2. Komplement till polisen

  Ordningsvakterna är ett komplement till polisen. Kommunen har tillstånd att anlita ordningsvakter till och med 31 december 2020.

  Möjlighet att aktivt ingripa

  För att ordningsvakterna ska kunna ingripa aktivt, genom att exempelvis avvisa eller omhänderta personer, har kommunen sökt och fått tillstånd för så kallade LOV 3-områden (3 § lagen (1980:578) om ordningsvakter) i centrum och i Gottsunda. Inom LOV 3-områdena har alla ordningsvakter befogenhet att ingripa med stöd av lag. Det gäller även de ordningsvakter som arbetar i gallerior och vid Resecentrum, som alltså också kan agera utanför byggnaderna.

  Ordningsvakterna är skyldiga att inom sitt arbetsområde ingripa på polismans order, och ska ses som polisens förlängda arm. Det kan till exempel handla om att förverka alkohol som dricks inom alkoholförbudsområdet eller från minderåriga som kommit över alkohol på olagligt sätt. Ordningsvakterna får även omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.
  Läs kommunens Lokala ordningsföreskrifter

  Arbetar parvis

  Ordningsvakterna arbetar alltid två och två. I centrala Uppsala arbetar normalt fyra vakter. I Gottsunda varierar bemanningen efter behov. De har på sig reglementsenliga ljusblåa kläder och en gul reflexväst.

 3. Här arbetar ordningsvakterna

  Centrala Uppsala

  Området i centrala Uppsala är cirka en halv kvadratkilometer stort och sträcker sig mellan Väderkvarnsgatan, Strandbodkilen, Bangårdsgatan, Östra Ågatan och S:t Olofsgatan. Även  Årummet längs med Fyrisån, Stadsträdgården, Vasaparken, Carolinaparken och Mikaelsparken patrulleras.  Klicka på kartan för bild i större format. 

  Karta ordningsvakter 2020

  Gottsunda

  Området i Gottsunda är knappt 0,2 kvadratkilometer och täcker området runt Gottsunda Centrum, parkeringen, Treklangen och idrottshallen. Lina Sandells park och Stenhammarsparken (Mötesplats Gottsunda) ingår också.

  Karta över området i Gottsunda där ordningsvakter patrullerar

  Badplatser

  Under sommaren patrullerar en mobil patrull ordningsvakter med stöd av LOV 2 (2 § lagen (1980:578) om ordningsvakter) även kommunens badplatser.

  Ordningsvakterna samarbetar med kommunens ungdomsjour och ska både öka tryggheten och förebygga skadegörelse vid Uppsalas badstränder.
  Läs mer om kommunens badplatser här

Nyheter om trygghet, kris och säkerhet

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Håll avstånd på restaurangen

  Tillsammans minskar vi smittspridningen

 • Mänskliga rättigheter-året 2020

  Här hittar du en samlad kalender för temaåret. (Just nu kan flera evenemang vara inställda - dubbelkolla med ansvarig arrangör.)

 • Prisregn över Uppsala

  Prisregnet över Uppsala verkar aldrig ta slut. Det är vi stolta över och hoppas att du firar med oss. Och även om vi är bäst så arbetar vi hela tiden vidare mot nya mål. Här finns ett axplock av våra priser och sidan fylls på med jämna mellanrum.

Så arbetar vi med trygghet, kris och säkerhet

 • Så arbetar vi med:

  Demokrati och jämlikhet

  Läs om kommunens arbete med demokrati och jämlikhet.

 • Så arbetar vi med:

  Trygghet och säkerhet

  I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och vistas i behöver vi arbeta förebyggande med trygghet och säkerhet.