Innehåll
-
Stöd och hjälp för riskgrupper
Röda korset Uppsala (och stora delar av civilsamhället i Uppsala)
Röda korset i samverkan med Uppsala kommun, Svenska kyrkan och övriga civilsamhället erbjuder praktiskt stöd till dig som tillhör en riskgrupp och inte kan ta dig ut från hemmet. Du kan till exempel få hjälp med att handla mat, post- och apoteksärenden, rasta hunden och med transport. Ringer du Röda korsets samordningsnummer kan du också få stödsamtal och andra sociala kontaktinsatser.
Telefon: 018-14 32 17, öppet måndag–fredag 9.00–16.00.
Ge och få hjälp under coronakrisen på Röda korset webbplats
Frälsningsarmén Uppsala
Frälsningsarmén erbjuder praktisk hjälp med bland annat att handla mat. De erbjuder också samtal för den som önskar.
Telefon: 073-920 93 73
Goda grannar (Hyresgästföreningen)
Hyresgästföreningen ställer om sin verksamhet och försöker matcha ihop dig med dina grannar. Du kan få hjälp med allt från att handla matvaror och gå ut med hunden, till att ordna med något, slänga sopor och hämta paket.
Telefon: 077-144 34 43
På godagrannar.nu kan du fylla i formulär kring det du vill ha hjälp med.
Hopp Uppsala – församlingen Livets Ord
Hopp Uppsala kan hjälpa dig med praktiska saker som att handla. De kan också vara en samtalspartner.
Telefon: 018-489 80 50
Uppsala stadsmission
Uppsala stadsmission erbjuder bland annat handlingshjälp och hemkörning av matkassar till ekonomiskt utsatta.
Telefon: 018-16 03 30
Äldrekontakt
Den ideella organisationen Äldrekontakt hjälper dig som är 75 år eller äldre och som inte kan få hjälp av hemtjänst eller anhöriga med att handla mat. Anmäl ditt intresse för att få hjälp genom att ringa kansliet.
Telefon: 076-946 45 00
-
Stöd för äldre
Anhörigcentrum
Hos anhörigcentrum arbetar anhörigkonsulenter och demensvårdskonsulenter, syn- och hörselinstruktörer, samt anhörigstödjare. De erbjuder stödsamtal, information och rådgivning som kan underlätta för dig och din närstående i vardagen.
Telefon: 018-727 92 00
E-post: anhorigcentrum@uppsala.seAnhörigcentrum kan också hjälpa dig att kontakta olika funktioner i samhället och vara med och stötta vid till exempel vårdplanering och utredning.
Hjärnkoll – gruppsamtal på telefon för äldre
För att motverka psykisk ohälsa i och med oro och isolering under covid-19-pandemin startar Hjärnkoll gruppsamtal på telefon, där äldre får möjlighet att prata med andra i samma situation.
Skicka ett epost till senior@hjarnkoll.se för att få förslag på dag och tid för gruppsamtalet. Bjud in tre till fem seniorer (70 år och äldre) som du tror kan må bra av att delta. Skicka deras namn och telefonnummer till Hjärnkoll så ringer samtalsledaren upp när det är dags.
För mer information kontakta projektledare Marie Milling, på senior@hjarnkoll.se eller 070-745 96 17.
Samariterhemmet – samtalsmottagning för äldre
Samariterhemmet erbjuder samtal per telefon med legitimerade psykoterapeuter.
Telefon: 073-074 78 23
Boka tid för samtal via Samariterhemmets webbplats
Uppdrag psykisk hälsa (Sveriges kommuner och regioner SKR)
På dessa sidor finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för äldre.
Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se
Äldreombudsmannen i Uppsala – samtalsstöd för äldre
Du som känner dig ensam och vill prata med någon är välkommen att ringa vår äldreombudsman.
Telefon: 018-727 12 39
Äldrelinjen (Mind)
Äldrelinjen riktar sig till dig som är över 65 år, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. Deras telefon är bemannad av utbildade volontärer.
Telefon: 020-22 22 33
-
Stöd och hjälp om du känner dig utsatt eller hotad
Kvinnoboendet Tildagården (tidigare Siri)
Kvinnoboendet Tildagården är ett skyddat boende för kvinnor och deras barn, vilka utsatts för våld i nära relation. Du kan ringa dygnet runt för information eller förfrågan om plats.
Telefon: 018-727 83 00
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Hit kan du ringa dygnet runt om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om du har frågor.
Telefon: 020-50 50 50
Kvinnobyrån (Uppsala stadsmission)
Kvinnobyrån erbjuder flera olika typer av stöd till dig som har blivit utsatt för hot och våld i en nära relation. Här finns möjlighet till olika typer av samtalsstöd – individuella stödsamtal, krissamtal och deltagande i samtalsgrupper. Stödet syftar till att bearbeta våldet, bryta isolering och hitta gemenskap. De erbjuder också stöd i myndighetskontakter, juridisk rådgivning och stöd i ditt föräldraskap.
Telefon: 018–16 03 32
Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala
Hit kan du vända dig om du vill ha hjälp att sluta utsätta en partner för våld.
Telefon: 018-13 46 00
Nexus resurscentrum
Nexus är en stödverksamhet för dig som blir utsatt för hot eller våld av din partner eller före detta partner, av släktingar eller någon annan närstående.
Telefon: 018-727 52 47 och 0761-01 99 97
Boka tid eller kontakta Nexus resurscentrum
TRIS (hedersrelaterat våld och förtryck)
TRIS står för Tjejers Rätt i Samhället och arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Till TRIS nationella jourtelefon kan du vända dig till anonymt för att få stöd och råd.
Telefon: 0774-40 66 00
Uppsala kommuns socialjour
Socialjouren hjälper dig kvällar, nätter och helger om du behöver akut hjälp av socialtjänsten.
Telefon: 018-15 00 00
Kontakta socialjouren och läs mer om deras stöd
Uppsala kvinnojour
Uppsala Kvinnojour erbjuder stödsamtal, juridisk rådgivning, praktiskt stöd och skyddat boende till kvinnor och tjejer som blivit utsatta för någon form av våld. Utöver stöd i Uppsala Kvinnojours lokaler ger de stöd via telefon, mail och videosamtal.
Telefon: 018-10 10 49
Telefon- och mejljour hos Uppsala kvinnojour
Uppsala tjej- och transjour
Uppsala tjej- och transjour har stödverksamhet på nätet för tjejer (cis och trans) och unga transpersoner. De har tystnadsplikt, ingen anmälningsplikt och du som kontaktar dem bestämmer själv vad du vill prata om.
Chatta med Uppsala tjej- och transjour
Om du är orolig för en kollega
Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram exempel på varningstecken och tips på hur du som kollega och arbetsgivare kan agera när misstankar om våld i nära relation finns.
-
Stöd och hjälp för barn, unga och vårdnadshavare
Anhörigcentrum
Hos anhörigcentrum arbetar anhörigkonsulenter och demensvårdskonsulenter, syn- och hörselinstruktörer samt anhörigstödjare. De erbjuder stödsamtal, information och rådgivning som kan underlätta för dig och din närstående i vardagen.
Telefon: 018-727 92 00
E-post: anhorigcentrum@uppsala.seAnhörigcentrum kan också hjälpa dig att kontakta olika funktioner i samhället och vara med och stötta vid till exempel vårdplanering och utredning.
Barnens rätt i samhället, Bris
Barn som vill tala med en vuxen kan ringa Bris. Hos Bris kan du som är under 18 år även chatta eller mejla med en kurator.
Telefon: 116 111
Ring, mejla eller chatta med Bris
Bris vuxentelefon
Bris tar emot samtal från vuxna som behöver någon att tala med kring frågor och oro som rör barn. Hos Bris kan du få stöd att prata med barn om coronaviruset.
Telefon: 0771-50 50 50
Barnombudet i Uppsala län (BOiU)
BOiU ger stöd och hjälp till barn och unga som hör av sig, och till vuxna som finns nära ett barn som behöver hjälp. Utifrån vad som behövs i varje enskilt fall kan BOiU lyssna, vägleda, hänvisa, stötta, lobba och medla. BOiU finns på telefon, mejl, webb och sociala medier. Om den som söker hjälp vill träffas, kan de ordna det.
Barnombudet i Uppsala län BOiU
Fyrisgården
Behöver du någon att prata med? Petter på Fyrsigården svarar i telefon 13.00–14.00 varje vardag och finns som samtalsstöd. Han hjälper gärna till med inhandling av mat, medicin eller något annat också.
Telefon: 070-473 62 40
Om du inte har möjlighet att ringa under Petters telefontid kan du ringa till Fyrisgårdens expedition på 018-23 87 44.
Föräldralinjen (Mind)
Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Samtalen kan handla om stora eller små problem kring barn oavsett ålder.
Telefon: 020-85 20 00
Se Föräldralinjens öppettider på deras webbplats
Mottagningsenheten barn och unga
Till mottagningsenheten kan du som är barn eller ungdom ringa om du är orolig för hur du har det hemma. Du som är vuxen och känner oro för att ett barn eller en ungdom far illa, kan också kontakta oss.
Telefon: 018-727 52 30
Mottagningsenheten vuxen
Mottagning vuxen tar emot ansökningar och anmälningar när det gäller personer som är 21 år och äldre då det gäller missbruk av alkohol, droger eller spel.
Telefon: 018-727 63 00
Mångfaldsbyrån Esmeraldas digitala studiehjälp
Mångfaldsbyrån Esmeralda erbjuder digital studiehjälp till högstadie- och gymnasieelever i form av en facebookgrupp. Den är bemannad med läxvärdar, som är studenter som pluggar diverse ämnen på Uppsala universitet. Tanken är att elever (eller deras föräldrar om de själv inte har möjlighet) kan gå med i gruppen och ställa frågor, samt få direktkontakt med läxvärdarna.
Facebookgrupp: Esmeraldas digitala studiehjälp på Facebook
Rädda Barnen – Tips och råd om corona
Rädda Barnens barnpsykologer ger råd till barn och vuxna om hur du får den förändrade vardagen att fungera och hur du kan minska oron.
Ta del av råd på Rädda barnens webbplats
Trappan – stöd till barn och ungdomar
Trappan ger stöd till dig som är 5–20 år och som har bekymmer i familjen. De kan även stötta dig som är förälder.
Telefon: 018-727 15 80
Trappan – stöd till barn och ungdomar
Uppdrag psykisk hälsa (Sveriges kommuner och regioner, SKR)
Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för barn och föräldrar.
Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se, barn 0-12 år
Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för ungdomar och föräldrar.
Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se, ungdomar 12-25 år
Barns rättigheter
Alla barn i hela världen är lika mycket värda och har samma rättigheter. Här kan du läsa vad kommunen gör för att barn och unga upp till 20 år ska ha det bra under sin uppväxt här i Uppsala.
Läs Program för Uppsala kommuns barn- och ungdomspolitik
Läs lättläst version av Program för Uppsala kommuns barn- och undomspolitik
Här kan du som är barn få hjälp om du eller någon du känner far illa
-
Stöd för vuxna med psykisk ohälsa
Uppdrag psykisk hälsa (Sveriges kommuner och regioner, SKR)
Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för vuxna i arbetsför ålder.
-
Hjälp i krissituationer och vid olyckor
Vid akut nödsituation och fara för liv, egendom eller miljö: 112
Ring 112 om du är i en akut nödsituation och behöver hjälp av ambulans, brandkår eller polis.
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för dig som önskar någon att tala med. De tar emot samtal alla dagar mellan klockan 21–06.
Självmordslinjen (Mind): 90 101
Vänd dig till Självmordslinjen om du har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar.
Se Självmordslinjens öppettider på deras webbplats