Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Stöd och hjälp för riskgrupper

  Röda korset Uppsala (och stora delar av civilsamhället i Uppsala)

  Röda korset i samverkan med Uppsala kommun, Svenska kyrkan och övriga civilsamhället erbjuder praktiskt stöd till dig som tillhör en riskgrupp och inte kan ta dig ut från hemmet. Du kan till exempel få hjälp med att handla mat, post- och apoteksärenden, rasta hunden och med transport. Ringer du Röda korsets samordningsnummer kan du också få stödsamtal och andra sociala kontaktinsatser.

  Telefon: 018-14 32 17, öppet måndag–fredag 9.00–16.00.

  Ge och få hjälp under coronakrisen på Röda korset webbplats

  Frälsningsarmén Uppsala

  Frälsningsarmén erbjuder praktisk hjälp med bland annat att handla mat. De erbjuder också samtal för den som önskar.

  Telefon: 073-920 93 73

  Goda grannar (Hyresgästföreningen)

  Hyresgästföreningen ställer om sin verksamhet och försöker matcha ihop dig med dina grannar. Du kan få hjälp med allt från att handla matvaror och gå ut med hunden, till att ordna med något, slänga sopor och hämta paket.

  Telefon: 077-144 34 43

  På godagrannar.nu kan du fylla i formulär kring det du vill ha hjälp med.

  Hopp Uppsala – församlingen Livets Ord

  Hopp Uppsala kan hjälpa dig med praktiska saker som att handla. De kan också vara en samtalspartner. 

  Telefon: 018-489 80 50

  Uppsala stadsmission

  Uppsala stadsmission erbjuder bland annat handlingshjälp och hemkörning av matkassar till ekonomiskt utsatta.

  Telefon: 018-16 03 30

  Äldrekontakt

  Den ideella organisationen Äldrekontakt hjälper dig som är 75 år eller äldre och som inte kan få hjälp av hemtjänst eller anhöriga med att handla mat. Anmäl ditt intresse för att få hjälp genom att ringa kansliet.

  Telefon: 076-946 45 00

 2. Stöd för äldre

  Anhörigcentrum

  Hos anhörigcentrum arbetar anhörigkonsulenter och demensvårdskonsulenter, syn- och hörselinstruktörer, samt anhörigstödjare. De erbjuder stödsamtal, information och rådgivning som kan underlätta för dig och din närstående i vardagen.

  Telefon: 018-727 92 00
  E-post: anhorigcentrum@uppsala.se

  Anhörigcentrum kan också hjälpa dig att kontakta olika funktioner i samhället och vara med och stötta vid till exempel vårdplanering och utredning. 

  Hjärnkoll – gruppsamtal på telefon för äldre

  För att motverka psykisk ohälsa i och med oro och isolering under covid-19-pandemin startar Hjärnkoll gruppsamtal på telefon, där äldre får möjlighet att prata med andra i samma situation.

  Skicka ett epost till senior@hjarnkoll.se för att få förslag på dag och tid för gruppsamtalet. Bjud in tre till fem seniorer (70 år och äldre) som du tror kan må bra av att delta. Skicka deras namn och telefonnummer till Hjärnkoll så ringer samtalsledaren upp när det är dags.

  För mer information kontakta projektledare Marie Milling, på senior@hjarnkoll.se eller 070-745 96 17.

  Hjärnkoll, seniorambassadörer

  Samariterhemmet – samtalsmottagning för äldre

  Samariterhemmet erbjuder samtal per telefon med legitimerade psykoterapeuter. 

  Telefon: 073-074 78 23

  Boka tid för samtal via Samariterhemmets webbplats

  Uppdrag psykisk hälsa (Sveriges kommuner och regioner SKR)

  På dessa sidor finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för äldre.

  Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se

  Äldreombudsmannen i Uppsala – samtalsstöd för äldre

  Du som känner dig ensam och vill prata med någon är välkommen att ringa vår äldreombudsman. 

  Telefon: 018-727 12 39

  Äldrelinjen (Mind)

  Äldrelinjen riktar sig till dig som är över 65 år, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. Deras telefon är bemannad av utbildade volontärer. 

  Telefon: 020-22 22 33

  Se Äldrelinjens öppettider på deras webbplats

  Diakonicentrum

  För dig som vill ha telefonkontakt, besök för en pratstund, kaffesällskap, sällskap på promenaden eller en medföljare vid till exempel besök på vårdcentral, sjukhus, tandläkare eller frisör.

  Telefon: 018-15 08 60

  Önskeambulansen

  Önskeambulansen erbjuder transport på bår för personer med funktionsnedsättning och svårt sjuka personer. Det kan gälla en resa till släkt och vänner, ett evenemang eller till en plats som betyder mycket. Önskeambulansen är kostnadsfri för den som åker med.

  Läs information på Önskeambulansens webbplats.

 3. Stöd och hjälp om du känner dig utsatt eller hotad

  Kvinnoboendet Tildagården (tidigare Siri)

  Kvinnoboendet Tildagården är ett skyddat boende för kvinnor och deras barn, vilka utsatts för våld i nära relation. Du kan ringa dygnet runt för information eller förfrågan om plats. 

  Telefon: 018-727 83 00

  Kvinnoboendet Tildagården

  Kvinnofridslinjen

  Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Hit kan du ringa dygnet runt om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om du har frågor.

  Telefon: 020-50 50 50

  Kvinnobyrån (Uppsala stadsmission)

  Kvinnobyrån erbjuder flera olika typer av stöd till dig som har blivit utsatt för hot och våld i en nära relation. Här finns möjlighet till olika typer av samtalsstöd – individuella stödsamtal, krissamtal och deltagande i samtalsgrupper. Stödet syftar till att bearbeta våldet, bryta isolering och hitta gemenskap. De erbjuder också stöd i myndighetskontakter, juridisk rådgivning och stöd i ditt föräldraskap.

  Telefon: 018–16 03 32

  Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala

  Hit kan du vända dig om du vill ha hjälp att sluta utsätta en partner för våld.

  Telefon: 018-13 46 00

  Nexus resurscentrum

  Nexus är en stödverksamhet för dig som blir utsatt för hot eller våld av din partner eller före detta partner, av släktingar eller någon annan närstående. 

  Telefon: 018-727 52 47 och 0761-01 99 97

  Boka tid eller kontakta Nexus resurscentrum

  TRIS (hedersrelaterat våld och förtryck)

  TRIS står för Tjejers Rätt i Samhället och arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Till TRIS nationella jourtelefon kan du vända dig till anonymt för att få stöd och råd.

  Telefon: 0774-40 66 00

  Tris jourverksamhet

  Uppsala kommuns socialjour

  Socialjouren hjälper dig kvällar, nätter och helger om du behöver akut hjälp av socialtjänsten. 

  Telefon: 018-15 00 00

  Kontakta socialjouren och läs mer om deras stöd

  Uppsala kvinnojour

  Uppsala Kvinnojour erbjuder stödsamtal, juridisk rådgivning, praktiskt stöd och skyddat boende till kvinnor och tjejer som blivit utsatta för någon form av våld. Utöver stöd i Uppsala Kvinnojours lokaler ger de stöd via telefon, mail och videosamtal.

  Telefon: 018-10 10 49

  Telefon- och mejljour hos Uppsala kvinnojour

  Uppsala tjej- och transjour

  Uppsala tjej- och transjour har stödverksamhet på nätet för tjejer (cis och trans) och unga transpersoner. De har tystnadsplikt, ingen anmälningsplikt och du som kontaktar dem bestämmer själv vad du vill prata om.

  Chatta med Uppsala tjej- och transjour

  Om du är orolig för en kollega

  Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram exempel på varningstecken och tips på hur du som kollega och arbetsgivare kan agera när misstankar om våld i nära relation finns.

  Besök Jämställdhetsmyndighetens webbplats

 4. Stöd och hjälp för barn, unga och vårdnadshavare

  Anhörigcentrum

  Hos anhörigcentrum arbetar anhörigkonsulenter och demensvårdskonsulenter, syn- och hörselinstruktörer samt anhörigstödjare. De erbjuder stödsamtal, information och rådgivning som kan underlätta för dig och din närstående i vardagen.

  Telefon: 018-727 92 00
  E-post: anhorigcentrum@uppsala.se

  Anhörigcentrum kan också hjälpa dig att kontakta olika funktioner i samhället och vara med och stötta vid till exempel vårdplanering och utredning. 

  Barnens rätt i samhället, Bris

  Barn som vill tala med en vuxen kan ringa Bris. Hos Bris kan du som är under 18 år även chatta eller mejla med en kurator. 

  Telefon: 116 111

  Ring, mejla eller chatta med Bris

  Bris vuxentelefon

  Bris tar emot samtal från vuxna som behöver någon att tala med kring frågor och oro som rör barn. Hos Bris kan du få stöd att prata med barn om coronaviruset. 

  Telefon: 0771-50 50 50

  Bris stöd för vuxna om barn

  Barnombudet i Uppsala län (BOiU)

  BOiU ger stöd och hjälp till barn och unga som hör av sig, och till vuxna som finns nära ett barn som behöver hjälp. Utifrån vad som behövs i varje enskilt fall kan BOiU lyssna, vägleda, hänvisa, stötta, lobba och medla. BOiU finns på telefon, mejl, webb och sociala medier. Om den som söker hjälp vill träffas, kan de ordna det.

  Barnombudet i Uppsala län BOiU

  Fyrisgården

  Behöver du någon att prata med? Petter på Fyrsigården svarar i telefon 13.00–14.00 varje vardag och finns som samtalsstöd. Han hjälper gärna till med inhandling av mat, medicin eller något annat också.  

  Telefon: 070-473 62 40

  Om du inte har möjlighet att ringa under Petters telefontid kan du ringa till Fyrisgårdens expedition på 018-23 87 44.

  Föräldralinjen (Mind)

  Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Samtalen kan handla om stora eller små problem kring barn oavsett ålder. 

  Telefon: 020-85 20 00

  Se Föräldralinjens öppettider på deras webbplats

  Mottagningsenheten barn och unga

  Till mottagningsenheten kan du som är barn eller ungdom ringa om du är orolig för hur du har det hemma. Du som är vuxen och känner oro för att ett barn eller en ungdom far illa, kan också kontakta oss.

  Telefon: 018-727 52 30

  Mottagningsenheten vuxen

  Mottagning vuxen tar emot ansökningar och anmälningar när det gäller personer  som är 21 år och äldre då det gäller missbruk av alkohol, droger eller spel.

  Telefon: 018-727 63 00

  Mångfaldsbyrån Esmeraldas digitala studiehjälp

  Mångfaldsbyrån Esmeralda erbjuder digital studiehjälp till högstadie- och gymnasieelever i form av en facebookgrupp. Den är bemannad med läxvärdar, som är studenter som pluggar diverse ämnen på Uppsala universitet. Tanken är att elever (eller deras föräldrar om de själv inte har möjlighet) kan gå med i gruppen och ställa frågor, samt få direktkontakt med läxvärdarna.

  Facebookgrupp: Esmeraldas digitala studiehjälp på Facebook

  Rädda Barnen – Tips och råd om corona

  Rädda Barnens barnpsykologer ger råd till barn och vuxna om hur du får den förändrade vardagen att fungera och hur du kan minska oron. 

  Ta del av råd på Rädda barnens webbplats

  Trappan – stöd till barn och ungdomar

  Trappan ger stöd till dig som är 5–20 år och som har bekymmer i familjen. De kan även stötta dig som är förälder. 

  Telefon: 018-727 15 80

  Trappan – stöd till barn och ungdomar

  Uppdrag psykisk hälsa (Sveriges kommuner och regioner, SKR)

  Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för barn och föräldrar.

  Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se, barn 0-12 år

  Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för ungdomar och föräldrar.

  Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se, ungdomar 12-25 år

 5. Stöd för vuxna med psykisk ohälsa

  Uppdrag psykisk hälsa (Sveriges kommuner och regioner, SKR)

  Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 anpassade för vuxna i arbetsför ålder.

  Läs mer på uppdragpsykiskhalsa.se, vuxna

 6. Hjälp i krissituationer och vid olyckor

  Vid akut nödsituation och fara för liv, egendom eller miljö: 112

  Ring 112 om du är i en akut nödsituation och behöver hjälp av ambulans, brandkår eller polis.

  Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

  Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för dig som önskar någon att tala med. De tar emot samtal alla dagar mellan klockan 21–06.

  Självmordslinjen (Mind): 90 101

  Vänd dig till Självmordslinjen om du har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. 
  Se Självmordslinjens öppettider på deras webbplats

Nyheter om trygghet, kris och säkerhet

 • Nu upphör krisledningsnämnden

  Uppsala kommuns krisledningsnämnd initierades, med anledning av coronapandemin, i mars 2020. Nu är pandemin i ett läge där krisledningsnämnden inte längre behövs. Därför fattades idag beslut om att upphöra med krisledningsnämnden.

 • Blåljusövning ska ge bättre beredskap och trygghet

  I veckan genomförde Uppsala brandförsvar, Sjöräddningssällskapet, ambulansen, polisen och Räddningstjänsten Enköping-Håbo en större samverkansövning vid Skarholmen i Uppsala.

 • Nu reviderar Uppsala kommun de lokala ordningsföreskrifterna

  Uppsala kommuns lokala ordningsföreskrifter ses nu över och revideras. Förra gången en översyn av de lokala ordningsföreskrifterna gjordes var 2013. Ordningslagen beskriver regler om allmän ordning som gäller i hela Sverige. De lokala ordningsföreskrifterna innehåller ytterligare bestämmelser om hur den allmänna ordningen i Uppsala kommun ska upprätthållas.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Minskad smittspridning är ditt ansvar

  Minskad smittspridning är ditt ansvar. De val du gör kan både rädda liv och göra så att vi snabbare kan återgå till ett vanligt liv. Men det går att hitta på massa roliga aktiviteter som kan utföras på ett omtänksamt sätt. Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

 • Håll avstånd på restaurangen

  Tillsammans minskar vi smittspridningen

 • Prisregn över Uppsala

  Prisregnet över Uppsala verkar aldrig ta slut. Det är vi stolta över och hoppas att du firar med oss. Och även om vi är bäst så arbetar vi hela tiden vidare mot nya mål. Här finns ett axplock av våra priser och sidan fylls på med jämna mellanrum.

Så arbetar vi med trygghet, kris och säkerhet

 • Så arbetar vi med:

  Gränby och Kvarngärdet

  Gränby och Kvarngärdet är viktiga fokusområden för Uppsala kommun. Här kan du se vad kommunen tillsammans med de som bor och arbetar i stadsdelarna gör för att skapa en trygg och trivsam miljö.

 • Så arbetar vi med:

  Gränby och Kvarngärdet

  Gränby och Kvarngärdet är viktiga fokusområden för Uppsala kommun. Här kan du se vad kommunen tillsammans med de som bor och arbetar i stadsdelarna gör för att skapa en trygg och trivsam miljö.

 • Så arbetar vi med:

  Trygghet och säkerhet

  I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och vistas i behöver vi arbeta förebyggande med trygghet och säkerhet.