Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

En förskolebuss är en mobil verksamhet som tillhör en förskola. Förskolebussarna finns på förskolor i områden där det finns behov av fler förskoleplatser.

Från augusti 2021 har Uppsala kommun sju förskolebussar. De är placerade på Bellman, Boländerna, Frodeparken, Höganäs, Lyckebo, Ringaren och Årikets förskolor. På varje buss finns det plats för 22 barn. Det är de äldre barnen på förskolan som kan få en placering på bussen.

En dag med förskolebussen

Förskolebussen åker till en plats som ligger maximalt 30 minuters resväg från förskolan. Det ger barnen unika möjligheter att besöka platser som annars kan vara svåra att komma till. Några platser som förskolebussarna ofta besöker är Fjällnora, Hammarskog, Sunnersta friluftsområde, ishallar, lekplatser och museer.

Vid 9.00 åker bussen till dagens lärmiljö och är tillbaka 15.00. Tiden före 9.00 och efter 15.00 är barnen på förskolan med de andra barnen.

Lärmiljöerna är pedagogiska uterum. De olika miljöerna ger barnen utmaningar och väcker deras nyfikenhet och lust att lära.

Alla nödvändiga funktioner finns på bussen

Förskolebussen är utrustad med samma grundfunktioner som en förskola. Det finns en köksavdelning för livsmedelssäker hantering av mat, varm och kallt vatten och en toalett.

Chaufförer

Förskolans barnskötare och förskollärare är utbildade busschaufförer. Det finns två chaufförer kopplade till varje förskolebuss.

Bussen är utrustad med:

 • godkända barnstolar med ryggstöd och trepunktsbälten
 • telefoner
 • krispärm med handlingsplaner
 • förbandsväskor
 • toalett
 • GPS
 • reflexvästar
 • alkolås.

Förskolan gör brandövningar med barnen på bussen två gånger per år.

Läs ett reportage om förskolebussen Frida

Läs om förskolebussen Pelle på Frodeparkens förskola.

Läs om förskolebussen Maja på Ringarens förskola.

Läs om förskolebussen Frida på Bellmans förskola.

Läs om förskolebussen Sissi på Lyckebo förskola.

Läs om förskolebussen Gullan på Höganäs förskola.

Läs om förskolebussen Trisse på Boländernas förskola.

Läs mer om förskolebussen Fritz på Årikets förskola.

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Höjda ersättningar till Uppsalas skolor och förskolor nästa år

  Uppsala kommun har beslutat om de ersättningar som fristående och kommunala skolor och förskolor får för att bedriva pedagogisk verksamhet under år 2022. Grundbeloppet som betalas ut per barn och elev höjs med över två procent, beroende på skolform. Extra resurser tillförs för att kompensera för pandemins effekter och strukturersättning införs för fritidshem.

 • Öppna förskolorna stänger för att stoppa RS-viruset

  Samtliga öppna förskolor som Uppsala kommun driver kommer att hålla stängt under perioden 8 november 2021 till 3 december 2021. Digitala aktiviteter kommer att hållas under tiden.

 • Bättre stöd till barn och elever med NPF

  Kommunen har sedan år 2019 avsatt 10 miljoner kronor extra för att förstärka arbetet för barn och elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Nu har satsningen utvärderats.

Se fler nyheter