Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

En förskolebuss är en mobil verksamhet som tillhör en förskola. Förskolebussarna finns på förskolor i områden där det finns behov av fler förskoleplatser.

Från augusti 2021 har Uppsala kommun sju förskolebussar. De är placerade på Bellman, Boländerna, Frodeparken, Höganäs, Lyckebo, Ringaren och Årikets förskolor. På varje buss finns det plats för 22 barn. Det är de äldre barnen på förskolan som kan få en placering på bussen.

En dag med förskolebussen

Förskolebussen åker till en plats som ligger maximalt 30 minuters resväg från förskolan. Det ger barnen unika möjligheter att besöka platser som annars kan vara svåra att komma till. Några platser som förskolebussarna ofta besöker är Fjällnora, Hammarskog, Sunnersta friluftsområde, ishallar, lekplatser och museer.

Vid 9.00 åker bussen till dagens lärmiljö och är tillbaka 15.00. Tiden före 9.00 och efter 15.00 är barnen på förskolan med de andra barnen.

Lärmiljöerna är pedagogiska uterum. De olika miljöerna ger barnen utmaningar och väcker deras nyfikenhet och lust att lära.

Alla nödvändiga funktioner finns på bussen

Förskolebussen är utrustad med samma grundfunktioner som en förskola. Det finns en köksavdelning för livsmedelssäker hantering av mat, varm och kallt vatten och en toalett.

Chaufförer

Förskolans barnskötare och förskollärare är utbildade busschaufförer. Det finns två chaufförer kopplade till varje förskolebuss.

Bussen är utrustad med:

 • godkända barnstolar med ryggstöd och trepunktsbälten
 • telefoner
 • krispärm med handlingsplaner
 • förbandsväskor
 • toalett
 • GPS
 • reflexvästar
 • alkolås.

Förskolan gör brandövningar med barnen på bussen två gånger per år.

Läs ett reportage om förskolebussen Frida

Läs om förskolebussen Pelle på Österledens förskola

Läs om förskolebussen Frida på Bellmans förskola

Läs om förskolebussen Maja på Ringarens förskola

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Förslaget: Fler socialarbetare och sommarjobb i Gottsunda

  Ytterligare socialarbetare i skolorna och projekt som utforskar hur lågstadiet och socialtjänsten kan samarbeta närmare. Det är några av förslagen på hur det nya statsbidraget från Socialstyrelsen ska fördelas.

 • Nominera till pedagogiska priset 2021

  Vem är den bästa förskolläraren, läraren och skolledaren? Nominera nu och senast den 30 september till årets pris.

 • Så ska fler barn lockas till förskolan

  Barn i familjer som nyligen har flyttat till Sverige gå inte i förskolan i lika hög utsträckning som barn med svensk bakgrund. Nu har kommunen analyserat vad det kan bero på och ska göra insatser för att få fler barn att börja i förskola.

Se fler nyheter

Kampanjer