Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

En förskolebuss är en mobil verksamhet som tillhör en förskola. Förskolebussarna finns på förskolor i områden där det finns behov av fler förskoleplatser. Uppsala kommun har sju förskolebussar. De är placerade på förskolorna Bellman, Boländerna, Frodeparken, Höganäs, Lyckebo, Ringaren och Årikets.

På varje buss finns det plats för 22 barn. De äldre barnen på förskolan kan få en placering på bussen. Förskolans barnskötare och förskollärare är utbildade busschaufförer.

En dag med förskolebussen

Förskolebussen åker till en plats som ligger som mest 30 minuters resväg från förskolan. Barnen besöker platser som annars kan vara svåra att komma till. Till exempel Fjällnora, Hammarskog, Sunnersta friluftsområde, ishallar, lekplatser och museer. Vid 9.00 åker bussen till dagens lärmiljö och den är tillbaka 15.00. Före 9.00 och efter 15.00 är barnen på förskolan med de andra barnen.

Alla nödvändiga funktioner finns på bussen

Förskolebussen är utrustad med en köksavdelning med varmt och kallt vatten, en toalett, barnstolar, GPS och alkolås. Det finns också telefoner, krispärm med handlingsplaner, förbandsväskor och reflexvästar. Förskolan gör brandövningar med barnen på bussen två gånger per år.

Läs ett reportage om förskolebussen Frida

Läs om förskolebussen Pelle på Frodeparkens förskola.

Läs om förskolebussen Maja på Ringarens förskola.

Läs om förskolebussen Frida på Bellmans förskola.

Läs om förskolebussen Friskus på Lyckebo förskola.

Läs om förskolebussen Gullan på Höganäs förskola.

Läs om förskolebussen Trisse på Boländernas förskola.

Läs mer om förskolebussen Fritz på Årikets förskola.

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Förskolan är avgörande för barnens framtid

  Förskollärarna Anita Gustafsson och Josephine Eld anställdes i början på året till ett uppdrag, att jobba för att fler barn i utrikesfödda familjer ska börja i förskolan.

 • Pappor ska läsa mer för sina barn

  Pappa älskar böcker är en högläsningssatsning för pappor med förskolebarn som är 3–5 år gamla. Satsningen är ett pilotprojekt som genomförs på biblioteken i Stenhagen, Sävja och Storvreta samt på Stadsbiblioteket under våren och sommaren 2022, fram till och med 9 september.

 • Kommunens förskolebussar – två nya och nytt utseende på alla

  Sedan i höstas har den kommunala förskolan två nya förskolebussar. Dessutom har alla sju förskolebussar fått ett nytt utseende med figurer från Pelle Svanslös.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Nominera till pedagogiska priset 10 maj–30 september

  Vem är bästa förskolläraren, läraren, skolledaren? Bestäm du. Nominera nu!

Så arbetar vi med förskola och familjedaghem

 • Så arbetar vi med:

  Aktiva och hållbara resor för barn och unga

  Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.