Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Häng med en sväng, vi är mobila förskolan!

Vi är bussbarn, det är kul! Vi är 4, 5 och 6 år gamla och går på förskolan Bellmans mobila förskola. Följ med oss och bussen Frida på en tur!

Mobila förskolebussen Frida, för nyhetssida

Klockan nio. Nu rullar vi snart ut från förskolans gård. Vi sitter i barnbilstolar och har säkerhetsbälten på förstås. Våra pedagoger heter Sanne, Gunilla och Johanna. Susanne och Gunilla kör bussen.

Titta marshmallows!

Susanne skrattar och säger att det är ensilage. Runda, vita bollar i plast som ligger ute på en åker. De är fulla med hö, till bondens kor. Vi frågar om allt vi ser – hus och skyltar och allt som händer när vi åker förbi. Vi lär oss många nya ord hela tiden och Johanna tycker att vi utvecklat vårt språk otroligt mycket under läsåret. Sanne har sagt att vi som är bussbarn får en större stad och ett rikare språk.

Ensilage på bondens åker

Idag åker vi till en av våra favoritplatser 

Vi åker till den gamla eken, kojan och vännerna i kungaskogen. I brevlådan har räven Raffe lagt ett brev till oss med uppdrag vi ska göra.

Här kan du läsa räven Raffes uppdrag till oss.  (PDF, 294 KB)

Förskolebarnens brevlåda i skogen

Sannes, Gunillas och Johannas ryggsäckar är alltid packade med böcker, luppar, papper och pennor. Vi sätter igång direkt med att undersöka och rita av och skriva kom-ihåg-ord. Det är fullt med stigar, stubbar och stenar där vi är. Sanne säger att det är bra. Hon tycker att vi fått så bra motorik och kondition sen i höstas när vi började som bussbarn. Då var vi snubbliga, men nu har vi balans och självkänsla. Det roligaste är alla djur och växter, det är spännande. Men vi blir arga på vuxna som kastar skräp. Fattar de inte att djuren kan bli sjuka av det. Vi har alltid en soppåse med oss. Allt skräp ska hem till soptunnan.

Lunchdags - vi äter ute

Vi gillar att äta ute om det inte är för kallt eller regnar. Ibland äter vi i en värmestuga. Det finns flera på olika ställen som vi kan åka till och får vara i. Vi kan äta i bussen också, men det är roligare ute. Kocken på vår förskola skickar med oss mat varje dag men vi tycker också om att laga mat över öppen eld. Om man behöver gå på toaletten så finns det i bussen. Men en får kissa i skogen om en vill och ingen kan se.

Förskolebarn gräddar stompabröd över öppen eld

Träd-vila efter maten. Nu åker vi tåg med Johanna. Tut-tut. Tåget går förbi många stationer. En kompis stannar vid en sten med mossa på. En annan kompis sätter sig på en stubbe. Till slut har alla hittat en egen plats. Nu vilar vi. Det är tyst här i skogen. Det är bara en fågel som piper lite och det prasslar i löven av vinden. Det känns lugnt och skönt att få sitta och lyssna på skogens ljud och fundera. Efter en stund kopplas vi ihop till ett tåg igen och samlas i en ring. Den som vill får berätta vad hen såg och hörde under stunden.

Vi träffar många vi inte känner

Vi fick träffa studenter som grävde efter jättegamla ben och krukor i marken i Gamla Uppsala och frågade dem en massa saker. Några bussbarn har fått gå runt och titta i reningsverket hur man gör vattnet som kommer i kranarna hemma riktigt rent. Ibland åker vi till en teater. En gång fick alla som var bussbarn träffa Sveriges statsminister och finansminister. De skulle inviga Fyris Årike och ville att vi skulle vara med, alla barn i fem mobila förskolebussar. Susanne, Gunilla och Johanna pratar med oss om hur vi ska vara mot varandra och mot vuxna som vi träffar. Vi pratar om det allihop, tillsammans.

Förskolebarn undersöker växter med lupp

Klockan femton. Nu är vi tillbaka på Bellmans förskola. Våra kompisar där vill veta vad vi har gjort. Ibland glömmer vi bort att berätta, för det är roligt att vara på förskolan också, innan vi ska gå hem. Sanne, Gunilla och Johanna tar bilder varje dag vi är ute med bussen och lägger ut dem på förskolans Instagram. Ibland får vi ta bilder med deras mobiler och berätta själva om det vi upptäcker. Då ser våra föräldrar var vi varit och vad vi gjort.

Mobila förskolebussen Frida hör till Bellmans förskola.
Läs mer om förskolan på vår hemsida.

Mer fakta om mobil förskola

Varje höst presenterar pedagogerna olika platser och aktiviteter för bussbarnen, de får prova på olika saker, berättar förskollärarna Susanne Wahlgren och Johanna Freding. Pedagogerna observerar vad barnen är intresserade av och gärna vill utforska mer. Utifrån det gör pedagogerna i oktober en plan för resten av hösten och våren. Men att vara på mobila förskolebussen innebär också att vara spontan. Både pedagoger och barn lär sig att vara flexibla. De tar vara på alla möjligheter att upptäcka och lära nytt, beroende på vart de åker och vilka kontakter de får. De har alltid blivit positivt bemötta när de vill hälsa på för att utforska något. För barnen innebär pedagogerna en stor trygghet. De finns nära barnen hela tiden i leken och utforskandet, genom att de inte har några möten eller raster under tiden de är ute med bussen.

Om bussen

Uppsala kommun har för närvarande fem mobila förskolebussar med plats för cirka 20 barn per buss, berättar Olof Petrusson, som arbetar med frågor kring kommunens pedagogiska lokaler. Bussarna körs på fossilfritt bränsle. Målet för bussturen får inte ligga längre bort en halvtimmes resa. Minst en, helst två pedagoger per buss ska ha förarkort för buss. De går varje år en kurs i YKB, yrkeskompetensbevis. De genomför körning på halkbana vartannat år och vart femte år ska förarkortet förnyas. Bussarna ägs, rengörs och underhålls av Gamla Uppsala Buss, där de står över natten.

Det finns mobila förskolebussar på flera håll i Sverige och hur de används skiljer sig åt. Forskarna Katarina Gustafsons och Danielle van der Burgt presenterade en forskningsrapport om dem 2017.

Här kan du läsa mer om mobila förskolebussar på Uppsala universitets hemsida.