Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

AMP (Affärs- och medborgarplats)

En ny modell för att skapa trygga och attraktiva platser för alla testas i Uppsala.

Uppsala är första svenska stad att tillämpa den nya platsutvecklingsmodellen AMP (Affärs- och medborgarplats). På en avgränsad plats i centrala Uppsala kommer olika insatser att utföras och noggrant utvärderas för att göra Uppsala centrum till en mer trygg och attraktiv plats att vistas på – för alla oavsett ålder eller intressen. Exakt plats beslutas under hösten 2020 och invigs våren 2021.

Nyhet från när kommunstyrelsen fattade beslut om att tillämpa AMP-modellen.

Ärendet till kommunstyrelsen med avsiktsförklaring.

AMP- modellen

Den grundläggande tanken är att alla aktörer, både offentliga och privata, som finns i ett område går samman och tar ett gemensamt ansvar för området i fråga. Den ideella föreningen Centrum för AMP tillhandahåller modellen. AMP-modellen grundar sig i internationell och nationell forskning och fokuserar på flera aspekter runt en plats. En AMP-hubb med minikontor öppnar på platsen och bemannas med värdar och värdinnor. Aktiviteter planeras regelbundet på platsen, aktiviteterna ska bidra till att skapa en inbjudande känsla, så att alla oavsett ålder eller intressen känner att de - om de vill - gärna får använda platsen. Därutöver kan det tillföras nya möbler, belysning eller växtlighet – allt beroende på vad platsen behöver.

Centrum för AMP

Branschorganisationerna Svensk Försäkring och Svensk Handel tillsammans med fastighetsbolagen AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Humlegården Fastigheter och Vasakronan har bildat Centrum för AMP. Centrum för AMP är en ideell förening för att främja etablering, utveckling och spridning av AMP-modellen i Sverige. Avsikten är att verksamheten ska drivas med utgångspunkt från evidensbaserade erfarenheter och forskning kring situationell brottsprevention. Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är ordförande i föreningen.

Centrum för AMP:s webbplats 

Mer information

Laura Hartman, Hållbarhetschef, Kommunledningskontoret

Telefon:
018-727 72 83