Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Chefen som la in sig själv på äldreboende

 

Varför: 

För att kunna arbeta effektivt med verksamhetsutveckling och innovation är en djup förståelse för brukarens perspektiv nödvändigt. Det kan dock vara svårt att få en känsla för hur de som bor på kommunens äldreboenden faktiskt upplever sin vardag och vilka behov de har. För att förstå hur vi kan förbättra brukarnas upplevelse och öka känslan av meningsfullhet så ville Carita Öhman, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, testa en ny metod för att samla in behov.  

Vad:

I tre dygn lade Carita in sig själv på ett av de äldreboenden som hon är ansvarig för. Syftet med experimentet var att få en djupgående förståelse för brukarnas fulla upplevelse. Hur är det att vistas, äta, umgås och sova på avdelningen? Hur låter det, vad ser de, vad luktar det? Carita formade ett patientfall av sig själv och bad personalen ta hand om henne som de tar hand om de andra på avdelningen. De journalförde och rapporterade. Samtligt som Carita fick känna hur det var att sova på plastade madrassen, ta del av information på anslagstavlorna och uppleva måltidsmiljön. Under tiden så skrev hon ner 30-40 stycken avvikelser som stod ut. Vilka blev ett underlag för återkoppling och förbättringsåtgärder för verksamheten. 

Hur:

Att arbeta med brukarperspektivet är ett värdefullt sätt att skapa djupare förståelse för sin verksamhet och skapa förutsättningar för mer träffsäker och relevant utveckling och innovativa lösningar. Genom att välja en metod där Carita kunde uppleva avdelningen med samtliga sinnen. Efter experimentet har verksamheten arbetat med att förbättra upplevelsen genom till exempel ny färgsättning och höjd på anslagstavlor för ökad tillgänglighet. Carita lyfter att: ”Det är det bästa jag har gjort som chef, någonsin!” 

Vård- och omsorgsförvaltningen

Genomförd

Stöd och omsorg – Äldreomsorg

Mer inspiration

Läs om fler initiativ