Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Utvecklingsområde: Hälsa och välbefinnande

Här kan du läsa om hur vi arbetar för att skapa möjligheter till ett aktivt och hälsosamt åldrande.

Seniorfestivalen inspirerade till nya aktiviteter

 ima44303_900x300px.jpg

En aktiv, social och inkluderande tillvaro hjälper människor till ett oberoende liv och god hälsa. Som kommun behöver vi möta framtidens utmaningar tillsammans med civilsamhället. Samarbete är en av de bärande tankarna i arbetet för att bli en mer äldrevänlig kommun.

Seniorfestivalen är ett exempel på en insats där vi samarbetat med många organisationer och föreningar för att erbjuda seniorer en bredd av möjligheter till aktivitet och socialt umgänge. Såväl under festivaldagen som genom olika engagemang efteråt. Seniorfestivalen lockade hösten 2022, cirka 4 000 besökare. Datum för ny seniorfestival är inte fastställd. 

Av de som valde att tycka till om seniorfestivalen kände sig 90 procent inspirerade och nöjda eller till och med mycket nöjda med dagen.

Seniorluncher

soppa_900x300px.jpg

En viktig del i arbetet för en äldrevänlig kommun är att skapa sociala mötesplatser och fler möjligheter till vällagade måltider för Uppsalas äldre. Måltider är viktiga för hälsan, både fysiskt och socialt.

I början av 2020 testade vi att införa seniorluncher för personer 65 år och äldre vid tre grundskolor i kommunen. Projektet föll väl ut. Seniorluncherna på skolor skapar även möjligheter till generationsöverskridande kontakter.

Under våren 2022 har vi öppnat upp för seniorluncher på fler skolor. Arbetet fortsätter kring seniorluncher på fler platser, även på landsbygden. 
Seniorluncher på våra skolor

Det finns fler alternativ för dig som är senior och vill äta gott. Några restauranger erbjuder rabatt för seniorer. Det finns även ett par seniorrestauranger.

Läs mer om de olika alternativen. Ät i gott sällskap

Inspiration till aktiviteter och gemenskap

utegym_900x300px.jpg

I samband med internationella dagen för äldre brukar Uppsala kommun erbjuda ett brett utbud av aktiviteter, möjligheter till gemenskap och underhållning via Träffpunkter 65+. Vintern 2022/2023 fanns den en vinterkampanj med aktiviteter listade från kommunen, Röda Korset, Svenska kyrkan och RF SISU Uppland. Planer finns att starta nya likande kampanjer. 

Upptäck Uppsalas utegym

Det finns många utegym. Det är så klart gratis att träna här och alla är välkomna. Utegym i Uppsala.

Hälsotips

Den bästa medicinen mot det mesta är att du håller igång fysiskt. Här får du som är äldre och som vill leva ett aktivt liv hälsotips med konkreta förslag på hur du enkelt kan träna ute i friska luften eller hemma.

Du får även tips på hur du minskar risken för fallolyckor och förbättrar din allmänhälsa i största allmänhet.

Hälsotips