Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

En förskolebuss är en mobil verksamhet som tillhör en förskola. Förskolebussarna finns på förskolor i områden där det finns behov av fler förskoleplatser.

Från augusti 2021 har Uppsala kommun sju förskolebussar. De är placerade på Bellman, Boländerna, Frodeparken, Höganäs, Lyckebo, Ringaren och Årikets förskolor. På varje buss finns det plats för 22 barn. Det är de äldre barnen på förskolan som kan få en placering på bussen.

En dag med förskolebussen

Förskolebussen åker till en plats som ligger maximalt 30 minuters resväg från förskolan. Det ger barnen unika möjligheter att besöka platser som annars kan vara svåra att komma till. Några platser som förskolebussarna ofta besöker är Fjällnora, Hammarskog, Sunnersta friluftsområde, ishallar, lekplatser och museer.

Vid 9.00 åker bussen till dagens lärmiljö och är tillbaka 15.00. Tiden före 9.00 och efter 15.00 är barnen på förskolan med de andra barnen.

Lärmiljöerna är pedagogiska uterum. De olika miljöerna ger barnen utmaningar och väcker deras nyfikenhet och lust att lära.

Alla nödvändiga funktioner finns på bussen

Förskolebussen är utrustad med samma grundfunktioner som en förskola. Det finns en köksavdelning för livsmedelssäker hantering av mat, varm och kallt vatten och en toalett.

Chaufförer

Förskolans barnskötare och förskollärare är utbildade busschaufförer. Det finns två chaufförer kopplade till varje förskolebuss.

Bussen är utrustad med:

 • godkända barnstolar med ryggstöd och trepunktsbälten
 • telefoner
 • krispärm med handlingsplaner
 • förbandsväskor
 • toalett
 • GPS
 • reflexvästar
 • alkolås.

Förskolan gör brandövningar med barnen på bussen två gånger per år.

Läs ett reportage om förskolebussen Frida

Läs om förskolebussen Pelle på Frodeparkens förskola.

Läs om förskolebussen Maja på Ringarens förskola.

Läs om förskolebussen Frida på Bellmans förskola.

Läs om förskolebussen Sissi på Lyckebo förskola.

Läs om förskolebussen Gullan på Höganäs förskola.

Läs om förskolebussen Trisse på Boländernas förskola.

Läs mer om förskolebussen Fritz på Årikets förskola.

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Håll barn med små syskon hemma från förskolan och öppna förskolan

  Igår gick Region Uppsala ut med skärpta rekommendationer till föräldrar i Uppsala, bland annat om att hålla barn med syskon under 6 månader hemma från förskolan och öppna förskolan. Anledningen är för att hålla smittspridningen av RS-viruset nere.

 • Upptäckarglädje med smarta lådcyklar

  Förskolorna Åriket och Åsikten har köpt in lådcyklar och rullar nu fram på väg till sina utflykter. På hjul ute i det fria blir resan i sig ett lika stort äventyr som själva målet.

 • Klart för byggandet av Rosendals skola

  Uppsala kommun arbetar för att möta upp behovet av fler grundskoleplatser. Plan- och byggnadsnämnden har beslutat att ge bygglov till Rosendals skola och att skicka ut detaljplanen för Uppsävja förskola på samråd. Detaljplanen omfattar även byggandet av en skola.

Se fler nyheter