Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Kommunen har ansvar för renhållning på allmänna platser och fastighetsägare för ytor som hör till fastigheten. Du som privatperson har ett eget ansvar för att inte skräpa ner.

 2. Kommunens ansvar

  Kommunen har ansvar för renhållningen på allmänna platser. Det är miljöbalken som reglerar kommunens ansvar när det gäller tillsyn över avfallshantering. Gaturenhållningslagen styr hur vi ska städa på allmänna platser.

  Läs renhållningsordning för Uppsala kommun

  Var vi städar – och när

  Kommunen städar varje dag, året runt på offentliga platser enligt schema. Vi plockar skräp, sopar, tömmer papperskorgar och tar bort affischer och klotter. 

  Papperskorgar

  I Uppsala kommun finns cirka 2 000 papperskorgar. Mer än 275 av dem är så kallade smarta soptunnor. De komprimerar skräpet och rymmer cirka fem gånger mer än ett vanligt sopkärl. Dessutom varnar de när de börjar bli fulla, vilket innebär att vi kan planera tömningarna utifrån var behovet finns. 

  Renhållning av gator och torg

  I Uppsala är renhållningen av gator och torg uppdelad i fyra skötselområden: 

  • zon 1 (Uppsala centrum)
  • zon 2
  • zon 3
  • Storvreta.

  Se zonindelningen på en karta. (PDF, 1 MB)

  Zon 1 och torg i zon 2 och 3
  Tillsyn varje dag. Vi åtgärdar anmärkningar och felanmälningar inom två timmar. Som tidigast sker den första renhållningsåtgärden 05.30. Åtgärder där ljudnivån ligger på över 65 db startar normalt som tidigast 07.00.

  Zon 2
  Tillsyn varje dag. Vi åtgärdar anmärkningar och felanmälningar inom 4 timmar. Som tidigast sker den första renhållningsåtgärden 08.30.

  Zon 3 och Storvreta
  Tillsyn varje vecka. Vi åtgärdar anmärkningar och felanmälningar inom 8 timmar. Renhållning vid behov.

  Parker
  Renhållningen av våra parker är indelad i sex områden: centrum, nordvästra, sydvästra, nordöstra, sydöstra och ytterområden. Parkområdena ska ge ett rent, prydligt och inbjudande intryck.

 3. Fastighetsägares ansvar

  Som fastighetsägare ansvarar du för renhållning av ytor som hör till fastigheten. I det ansvaret ingår även att plocka upp och transportera bort nedskräpande föremål på gångbanor som ligger i anslutning till fastigheten.

  I gångbaneföreskriften finns information om allmänna bestämmelser, vinterväghållning, barmarksrenhållning samt ansvar och undantag.

 4. Kontakt och felanmälan

  Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen om du har frågor om renhållningen.
  Gör en felanmälan om du upptäcker fel i något av de områden som kommunen ansvarar för.

  Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen

  Öppettider reception:
  Måndag–torsdag 7.45–17.00
  Fredag 7.45–16.00
  Dag före helgdag 8.00–12.00

  Telefon:
  Kontaktcenter 018-727 00 00
  Besöksadress:
  Stationsgatan 12
  Postadress:

  Uppsala kommun
  Stadsbyggnadsförvaltningen
  753 75 Uppsala

Nyheter om avfall och återvinning

 • Nytt samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen

  Under en digital ceremoni skrev idag kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), tillsammans med åtta andra kommunstyrelseordföranden under Klimatkontrakt 2030, ett samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen.

 • Återbruket ställer om och skänker julsaker

  Med anledning av covid-19 håller Återbruket sin second hand butik stängd under en period. Det gör att alla julsaker inte kommer att kunna säljas i butiken. Därför ställer Återbruket om och skänker julsakerna till de kommunala verksamheter som har behov av pynt med hopp om att bidra till att elever, brukare, medarbetare med flera ska få en ljus högtid.

 • Ge oss förslag på hur Uppsalas klimatarbete kan bli bättre

  Berätta vad du tycker att Uppsala behöver bli bättre på i sitt klimatarbete. Varje förslag räknas som en röst på Uppsala, i Världsnaturfonden WWF:s tävling #WeLoveCities, eftersom det visar att Uppsalas invånare är engagerade för en hållbar framtid.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med avfall och återvinning

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.