Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Kommunen har ansvar för renhållning på allmänna platser och fastighetsägare för ytor som hör till fastigheten. Du som privatperson har ett eget ansvar för att inte skräpa ner.

 2. Kommunens ansvar

  Kommunen har ansvar för renhållningen på allmänna platser. Det är miljöbalken som reglerar kommunens ansvar när det gäller tillsyn över avfallshantering. Gaturenhållningslagen styr hur vi ska städa på allmänna platser.

  Läs renhållningsordning för Uppsala kommun

  Var vi städar – och när

  Kommunen städar varje dag, året runt på offentliga platser enligt schema. Vi plockar skräp, sopar, tömmer papperskorgar och tar bort affischer och klotter. 

  Papperskorgar

  I Uppsala kommun finns cirka 2 000 papperskorgar. Mer än 275 av dem är så kallade smarta soptunnor. De komprimerar skräpet och rymmer cirka fem gånger mer än ett vanligt sopkärl. Dessutom varnar de när de börjar bli fulla, vilket innebär att vi kan planera tömningarna utifrån var behovet finns. 

  Renhållning av gator och torg

  I Uppsala är renhållningen av gator och torg uppdelad i fyra skötselområden: 

  • zon 1 (Uppsala centrum)
  • zon 2
  • zon 3
  • Storvreta.

  Se zonindelningen på en karta. (PDF, 1 MB)

  Zon 1 och torg i zon 2 och 3
  Tillsyn varje dag. Vi åtgärdar anmärkningar och felanmälningar inom två timmar. Som tidigast sker den första renhållningsåtgärden 05.30. Åtgärder där ljudnivån ligger på över 65 db startar normalt som tidigast 07.00.

  Zon 2
  Tillsyn varje dag. Vi åtgärdar anmärkningar och felanmälningar inom 4 timmar. Som tidigast sker den första renhållningsåtgärden 08.30.

  Zon 3 och Storvreta
  Tillsyn varje vecka. Vi åtgärdar anmärkningar och felanmälningar inom 8 timmar. Renhållning vid behov.

  Parker
  Renhållningen av våra parker är indelad i sex områden: centrum, nordvästra, sydvästra, nordöstra, sydöstra och ytterområden. Parkområdena ska ge ett rent, prydligt och inbjudande intryck.

 3. Fastighetsägares ansvar

  Som fastighetsägare ansvarar du för renhållning av ytor som hör till fastigheten. I det ansvaret ingår även att plocka upp och transportera bort nedskräpande föremål på gångbanor som ligger i anslutning till fastigheten.

  I gångbaneföreskriften finns information om allmänna bestämmelser, vinterväghållning, barmarksrenhållning samt ansvar och undantag.

 4. Kontakt och felanmälan

  Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen om du har frågor om renhållningen.
  Gör en felanmälan om du upptäcker fel i något av de områden som kommunen ansvarar för.

  Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen

  Öppettider reception Stationsgatan 12
  Måndag–fredag 7.45–16.00.
  Dag före helgdag 8.00–12.00.

  Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen. 

  Telefon:
  Kontaktcenter 018-727 00 00

  E-post:
  stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.se

  Vill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
  Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälan

  Besöksadress:
  Stationsgatan 12
  Postadress:
  Uppsala kommun
  Stadsbyggnadsförvaltningen
  753 75 Uppsala

Nyheter om avfall och återvinning

 • Nu släpps programmet till Uppsala klimatvecka 2021

  Maten vi äter, kläderna, resorna och husen vi bor i. Nästan två tredjedelar av Uppsalas konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från oss som bor här. Det betyder att vi tillsammans kan göra stor skillnad! Välkommen till Uppsala klimatvecka, 21-27 mars 2021.

 • Nu släpps biljetterna till Mänskliga Rättighetsdagarna

  Mycket kommer vara annorlunda på de digitala Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala. Men som vanligt är arrangemanget till för dig som vill ha fortbildning i mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi med avfall och återvinning

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.