Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan* (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Under mobilitetsveckan erbjuder Uppsala kommun flera aktiviteter för Uppsalabor. Mobilitetsveckan äger rum mellan den 16–22 september varje år.

Mobilitetsveckan 2021

Här kan du ta del av allt som händer under Europeiska mobilitetsveckan 2021 i Uppsala kommun. 

På grund av den rådande pandemin kommer vi vid vissa aktiviteter att genomföra riktade aktiviteter till utvalda grupper.

Uppsala kommun tackar alla som reser hållbart

Uppsala kommun vill tacka alla som väljer cykeln, fötterna, och andra smittsäkra och hållbara sätt att resa. Därför kommer vi torsdag 16 och måndag 20 september att finnas på plats i centrala Uppsala och dela ut reflexer och sadelskydd.

Älska din tvåhjuling

Cyklade du över en lerig åker på väg till jobbet i morse? Ingen fara! Din cykel blir ren igen på endast 2 minuter i vår nya automatiska cykeltvätt. Under vecka 38 kommer cykeltvätten stå vid centralpassagen på resecentrum tillsammans med en servicestation där du kan laga din cykel. Cykeltvätten och servicestationen är gratis att använda. Efter vecka 38 hittar du tvätten och servicestationen i cykelparkeringshuset strax intill.

Cykelparkeringshuset

Cykelpumpar och cykelvårdsstationen

Nu blir det buslätt att cykla rätt!

Buslätt att cykla rätt, är en cykelaktivitet där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om hur de ska bete sig i trafiken.

Aktiviteten är ett uppskattat återkommande arrangemang med både teori och praktik för de yngsta. Efter en kort genomgång av vägmärken får barnen låna hjälmar och cyklar för att kunna ta sig runt en liten cykelbana. Efter genomförd övning belönas barnen med ett cykelkörkort och en reflex.

Genom att lära ut trafikregler vill Uppsala kommun skapa förståelse och en större trafiksäkerhet för barn i förskoleåldern. Vi vill också lära barnen att visa hänsyn i trafiken och att samverkan med andra trafikanter.

I år kommer aktiviteten Buslätt att cykla rätt, att genomföras med utvalda förskolor, under två tillfällen i Gottsunda och Stenhagen.

Testa dina kunskaper i vårt fråge-quiz

Har du koll på vanliga trafikregler och hur din cykel ska vara utrustad för att klara lagkraven? Torsdagen den 16 september och fredagen den 17 september kan du testa dina trafikkunskaper genom frågorna i våra fråge-quiz på Instagram .

Framtidens resenärer ritar framtidens busstrafik

Elever på Sunnerstaskolan i årskurserna 3, 4 och 5 har ritat framtidens bussar. Teckningarna kommer att visas på de digitala skärmarna ombord på stadsbussarna under mobilitetsveckan från den 16 september. 

Aktiviteten är ett samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala kommun.

 • Teckningar av klass 3A Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 3A Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 3B Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 3B Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 3C Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 3C Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 3D Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 3D Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 4A Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 4A Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 4B Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 4B Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 4C Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 4C Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 5A Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 5A Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 5B Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 5B Sunnerstaskolan

 • Teckningar av klass 5C Sunnerstaskolan

  Teckningar av klass 5C Sunnerstaskolan

Lunchwebbinarium om hållbart resande fredagen den 17 september

Vill du veta mer om hur du kan resa hållbart varje dag och minska din miljöpåverkan? Var med och lyssna på ett lunchwebbinarium som bjuder på allt från stå-uppkomedi till den senaste forskningen om miljövetenskap, hälsovetenskap och beteendeförändring. Energikontoret Mälardalen är huvudarrangör och lunchwebbinariet är digitalt och kostnadsfritt för alla. Missa inte - anmäl dig här redan nu.

Ladda din elbil

Funderar du på att köpa el-bil? Undrar du över hur du bäst kan ladda en el-bil och om den är miljövänlig? Energi och klimatrådgivarna i Uppsala län ger dig opartiska och kostnadsfria råd om vad du bör tänka på och vad som passar dig bäst utifrån dina behov.

Mer information och kontakta en rådgivare.

För mer information om Europeiska mobilitetsveckan

Mobilitetsveckan i Sverige

Mobilitetsveckan i Europa