Sopkampen

 1. Om Sopkampen


  Sopkampen är en tävling som är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsalas fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

  Tävlingen går ut på att uppmuntra barn, elever och personal att lämna förslag om hur kommunen kan nå sitt mål om minska matsvinn, nedskräpning och bättre sopsortering. 

  Prispengar till bästa bidraget

  Klassen eller barngruppen med det vinnande bidraget får 5 000 kronor och presenteras för allmänheten.

  Fäll ihop
 2. Regler för att delta


  För att delta i tävlingen ska din barngrupp eller klass skicka in ett kreativt förslag inom något av följande områden:

  • minskat matsvinn
  • bättre sopsortering
  • minskad nedskräpning.

  Alla grupper och klasser som deltar ska ha en ansvarig kontaktperson som skickar in bidraget. Kontaktpersonen ska vara gruppens eller klassens pedagog.

  Jury utser vinnarna

  När tävlingen är avslutad väljer en jury ut de bidrag som de anser är de mest innovativa inom något av områdena minskad matsvinn, nedskräpning eller bättre sopsortering.  

  Läs mer om tävlingen, tävlingsreglerna och juryn i broschyren här nedan. I broschyren hittar du också tips och fakta om matsvinn, nedskräpning och sopsortering.

  Tävla i Sopkampen (PDF, 127 KB)

  Fäll ihop
 3. Lämna ett bidrag


  Bidraget kan vara en text, teckning, sång, film, dans eller något som ni har byggt. Det kan också vara något helt annat som ni själva kommer på – endast fantasin sätter gränserna!

  Utöver bidraget ska ni också lämna in en motivering som beskriver hur er idé ska bidra till att andra slänger mindre mat, sorterar sina sopor bättre eller skräpar ned mindre.

  Skicka in ert bidrag

  Ni kan skicka in bidraget som text, bild eller film. Om ni medverkar med en film behöver du ladda upp filmen via en videouppladdningstjänst, till exempel Youtube eller Vimeo. Bifoga sedan länken till filmen.

  Skicka in bidraget senast 15 november 2019. 

  Innan du skickar in

  Tänk på att inte använda upphovsrättsskyddat material i bidraget. Enligt lagen är det inte tillåtet att låna bilder från internet eller att använda musik som någon annan har producerat om du inte har tillstånd.

  Fäll ihop
 4. Vinnare 2018


  Vinnare av Sopkampen 2018 är klass 4C på Uppsävjaskolan. De fick priset för sin film med fakta och förslag på lösningar för att minska den globala miljöförstöringen. I vinst får klassen 5 000 kronor att göra något roligt för.

  Intervju med den vinnande klassen

  Motivering till vinnarna

  Linda Eskilsson (MP), första vice ordförande i utbildningsnämnden och en av medlemmarna i juryn, överraskade klassen med den glada nyheten samt ett diplom. I samband med det sa hon bland annat:

  "Jag har sett er ambitiösa och välgjorda film, och jag är imponerad av ert arbete. I filmen presenterar ni inte bara fakta kring den globala miljöförstöringen och dess konsekvenser för allt levande på vår planet, på land, i haven och i atmosfären. Dessutom visar ni modeller på potentiella lösningar som ni har byggt för att bland annat rena haven från plast, och atmosfären från koldioxid. Lösningar som ni vill ska drivas av hållbara energikällor som sol, vind och biogas. Ni visar prov på stor kreativitet, och vem vet om inte några av er kommer att vara delaktiga i att skapa lösningar som dessa i framtiden som kommer att göra skillnad för vår planets framtid."

  Stort tack till alla klasser som var med och bidrog!

  Fäll ihop