Sopkampen

 1. Om Sopkampen


  Sopkampen är en tävlingen som är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsalas fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

  Tävlingen går ut på att uppmuntra barn, elever och personal att lämna förslag om hur kommunen kan nå sitt mål om minska matsvinn, nedskräpning och bättre sopsortering. 

  Prispengar till bästa bidraget

  Klassen eller barngruppen med det vinnande bidraget får 5 000 kronor och presenteras för allmänheten.

  Fäll ihop
 2. Regler för att delta


  För att delta i tävlingen ska din barngrupp eller klass skicka in ett kreativt förslag inom något av följande områden:

  • minskat matsvinn
  • bättre sopsortering
  • minskad nedskräpning.

  Alla grupper och klasser som deltar ska ha en ansvarig kontaktperson som skickar in bidraget. Kontaktpersonen ska vara gruppens eller klassens pedagog.

  Jury utser vinnarna

  När tävlingen är avslutad väljer en jury ut de bidrag som de anser är de mest innovativa inom något av områdena minskad matsvinn, nedskräpning eller bättre sopsortering.  

  Läs mer om tävlingen, tävlingsreglerna och juryn i broschyren här nedan. I broschyren hittar du också tips och fakta om matsvinn, nedskräpning och sopsortering.

  Tävla i Sopkampen (PDF, 4 MB)

  Fäll ihop
 3. Lämna ett bidrag


  Bidraget kan vara en text, teckning, sång, film, dans eller något som ni har byggt. Det kan också vara något helt annat som ni själva kommer på – endast fantasin sätter gränserna!

  Utöver bidraget ska ni också lämna in en motivering som beskriver hur er idé ska bidra till att andra slänger mindre mat, sorterar sina sopor bättre eller skräpar ned mindre.

  Skicka in ert bidrag

  Ni kan skicka in bidraget som text, bild eller film. Om ni medverkar med en film behöver du ladda upp filmen via en videouppladdningstjänst, till exempel Youtube eller Vimeo. Bifoga sedan länken till filmen.

  Sista dag för att lämna in tävlingsbidrag är 30 november 2018. 

  Skicka in ert bidrag via formulär.

  Du kan också lämna in ert bidrag till kommunens reception på Stationsgatan 12, plan 4. 

  Innan du skickar in

  Tänk på att inte använda upphovsrättsskyddat material i bidraget. Enligt lagen är det inte tillåtet att låna bilder från internet eller att använda musik som någon annan har producerat om du inte har tillstånd.

  Fäll ihop
 4. Vinnare 2017


  Vinnare av Sopkampen 2017 var klass 7B på Kyrkskolan. Deras bidrag bestod av en video om våra beteenden kring nedskräpning och vilka långsiktiga konsekvenser det får för miljön om vi inte tar ansvar för nedskräpningen. I vinst fick klassen 5 000 kronor att göra något roligt för.

  Juryns motivering löd:

  Vinnarnas video lyfter fram hur viktigt det är att vi alla tänker till kring våra egna beteenden för att minimera all form av nedskräpning, en film som alla barn och vuxna bör se och lära av. Videon använder fakta för att betona de långa nedbrytningstiderna för skräp i olika material, något som de har lyckats göra på ett kreativt och humoristiskt sätt trots det allvarliga, underliggande budskapet om att jordens miljömässiga framtid står på spel.

  Stort tack till alla klasser som var med och bidrog!

  Fäll ihop