Sopkampen

 1. Om Sopkampen


  Sopkampen är en tävling som är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsalas fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

  Tävlingen går ut på att uppmuntra barn, elever och personal att lämna förslag om hur kommunen kan nå sitt mål om minska matsvinn, nedskräpning och bättre sopsortering. 

  Prispengar till bästa bidraget

  Klassen eller barngruppen med det vinnande bidraget får 5 000 kronor och presenteras för allmänheten.

  Lämna bidrag 2019 är stängt

  När vinnare av Sopkampen 2019 är utsedda kommer de att presenteras här. 

  Fäll ihop
 2. Regler för att delta


  För att delta i tävlingen ska din barngrupp eller klass skicka in ett kreativt förslag inom något av följande områden:

  • minskat matsvinn
  • bättre sopsortering
  • minskad nedskräpning.

  Alla grupper och klasser som deltar ska ha en ansvarig kontaktperson som skickar in bidraget. Kontaktpersonen ska vara gruppens eller klassens pedagog.

  Jury utser vinnarna

  När tävlingen är avslutad väljer en jury ut de bidrag som de anser är de mest innovativa inom något av områdena minskad matsvinn, nedskräpning eller bättre sopsortering.  

  Läs mer om tävlingen, tävlingsreglerna och juryn i broschyren här nedan. I broschyren hittar du också tips och fakta om matsvinn, nedskräpning och sopsortering.

  Tävla i Sopkampen (PDF, 127 KB)

  Fäll ihop
 3. Vinnare 2018


  Vinnare av Sopkampen 2018 är klass 4C på Uppsävjaskolan. De fick priset för sin film med fakta och förslag på lösningar för att minska den globala miljöförstöringen. I vinst får klassen 5 000 kronor att göra något roligt för.

  Intervju med den vinnande klassen

  Motivering till vinnarna

  Linda Eskilsson (MP), första vice ordförande i utbildningsnämnden och en av medlemmarna i juryn, överraskade klassen med den glada nyheten samt ett diplom. I samband med det sa hon bland annat:

  "Jag har sett er ambitiösa och välgjorda film, och jag är imponerad av ert arbete. I filmen presenterar ni inte bara fakta kring den globala miljöförstöringen och dess konsekvenser för allt levande på vår planet, på land, i haven och i atmosfären. Dessutom visar ni modeller på potentiella lösningar som ni har byggt för att bland annat rena haven från plast, och atmosfären från koldioxid. Lösningar som ni vill ska drivas av hållbara energikällor som sol, vind och biogas. Ni visar prov på stor kreativitet, och vem vet om inte några av er kommer att vara delaktiga i att skapa lösningar som dessa i framtiden som kommer att göra skillnad för vår planets framtid."

  Stort tack till alla klasser som var med och bidrog!

  Fäll ihop