Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. Om Sopkampen

  Det blev ingen Sopkampen 2020 och inte heller 2021 på grund av pandemin.

  Sopkampen är en tävling som är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsalas fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

  Tävlingen går ut på att uppmuntra barn, elever och personal att lämna förslag på hur kommunen kan nå sitt mål om att minska matsvinn och nedskräpning och bli bättre på sopsortering. 

  Prispengar till bästa bidraget

  Klassen eller barngruppen med det vinnande bidraget får 5 000 kronor och presenteras för allmänheten.

 2. Regler för att delta

  För att delta i tävlingen ska din barngrupp eller klass skicka in ett kreativt förslag inom något av följande områden:

  • minskat matsvinn
  • bättre sopsortering
  • minskad nedskräpning.
 3. Vinnare 2019

  Vinnare av Sopkampen 2019 är Jarlaparkens förskola. Deras kreativa lösning på sopsortering blev en fullträff och lyckohjulet inspirerar barnen att samla skräp och sortera rätt. På köpet får de dessutom öva färger och siffror.

  I år har förskolor, grundskolor och gymnasieskolor kunnat delta i tävlingen. Stort tack för alla fina bidrar som ni har skickat in!

   

  Motivering till vinnarna

  Ulrik Wärnsberg, förste vice ordförande i utbildningsnämnden, överraskade förskolan med diplom och en check med prissumman 5 000 kronor. Barn och pedagoger applåderade när han läste upp juryns motivering:

  "Lyckohjulet som sopsortering känns innovativt och kreativt. Hjulet kan användas av förskolebarn i alla åldrar. Det främjar ett långsiktigt lärande och kan även utvecklas över tid. En ny grej som går lätt att genomföra och som väcker inspiration till andra! Juryn är rörande överens. Jarlaparken är värdiga vinnare av Sopkampen 2019."

 4. Vinnare 2018

  Vinnare av Sopkampen 2018 är klass 4C på Uppsävjaskolan. De fick priset för sin film med fakta och förslag på lösningar för att minska den globala miljöförstöringen. I vinst får klassen 5 000 kronor att göra något roligt för.

  Intervju med den vinnande klassen

  Motivering till vinnarna

  Linda Eskilsson (MP), första vice ordförande i utbildningsnämnden och en av medlemmarna i juryn, överraskade klassen med den glada nyheten samt ett diplom. I samband med det sa hon bland annat:

  "Jag har sett er ambitiösa och välgjorda film, och jag är imponerad av ert arbete. I filmen presenterar ni inte bara fakta kring den globala miljöförstöringen och dess konsekvenser för allt levande på vår planet, på land, i haven och i atmosfären. Dessutom visar ni modeller på potentiella lösningar som ni har byggt för att bland annat rena haven från plast, och atmosfären från koldioxid. Lösningar som ni vill ska drivas av hållbara energikällor som sol, vind och biogas. Ni visar prov på stor kreativitet, och vem vet om inte några av er kommer att vara delaktiga i att skapa lösningar som dessa i framtiden som kommer att göra skillnad för vår planets framtid."

  Stort tack till alla klasser som var med och bidrog!