Delta i sopkampen 2017

 1. Om Sopkampen


  Sopkampen är en tävlingen som är öppen för alla barngrupper och klasser i Uppsalas fristående och kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

  Tävlingen går ut på att uppmuntra barn, elever och personal att lämna förslag om hur kommunen kan nå sitt mål om minska matsvinn, nedskräpning och bättre sopsortering. 

  Prispengar till bästa bidraget

  Klassen eller barngruppen med det vinnande bidraget får 5 000 kronor och presenteras för allmänheten. Årets tävling pågår fram till 19 maj. 

  Fäll ihop
 2. Regler för att delta


  För att delta i tävlingen ska din barngrupp eller klass skicka in ett kreativt förslag inom något av följande områden:

  • minskat matsvinn
  • bättre sopsortering
  • minskad nedskräpning.

  Alla grupper och klasser som deltar ska ha en ansvarig kontaktperson som skickar in bidraget. Kontaktpersonen ska vara gruppens eller klassens pedagog.

  Jury utser vinnarna

  När tävlingen är avslutad väljer en jury ut de bidrag som de anser är de mest innovativa inom något av områdena minskad matsvinn, nedskräpning eller bättre sopsortering.  

  Läs mer om tävlingen, tävlingsreglerna och juryn i broschyren här nedan. I broschyren hittar du också tips och fakta om matsvinn, nedskräpning och sopsortering.

  Tävla i Sopkampen (PDF, 4 MB)

  Fäll ihop
 3. Lämna ett bidrag


  Bidraget kan vara en text, teckning, sång, film, dans eller något som ni har byggt. Det kan också vara något helt annat som ni själva kommer på – endast fantasin sätter gränserna!

  Utöver bidraget ska ni också lämna in en motivering som beskriver hur er idé ska bidra till att andra slänger mindre mat, sorterar sina sopor bättre eller skräpar ned mindre.

  Skicka in ert bidrag

  Ni kan skicka in bidraget som text, bild eller film. Om ni medverkar med en film behöver du ladda upp filmen via en videouppladdningstjänst, till exempel Youtube eller Vimeo. Bifoga sedan länken till filmen.

  Sista ansökningsdagen för Sopkampen 2017 var 19 maj. 

  Du kan också lämna in ert bidrag till kommunens reception i Stadshuset, Vakasalagatan 15. 

  Innan du skickar in

  Tänk på att inte använda upphovsrättsskyddat material i bidraget. Enligt lagen är det inte tillåtet att låna bilder från internet eller att använda musik som någon annan har producerat om du inte har tillstånd.

  Fäll ihop
 4. Vinnare 2016


  2016 års tävling avslutades 1 december. Vinnaren blev klass 2 på Skuttunge skola som genom teckning, film och musik presenterade spelidén ”Skräpmon-go”. Som vinnare fick klassen 5 000 kronor att göra något roligt för. 
  Läs mer om det vinnande bidraget.

  Se en film om det vinnande bidraget:

  Vi fick in många kreativa bidrag med bra och tänkvärda tips om hur vi kan göra för att minska sopor, skräp och matsvinn i Uppsala. Idéerna handlade om att vi alla kan hjälpas åt och att papperkorgar kan bli synligare och skyltar ännu tydligare. En annan idé är också att få pant för varje skräp du plockar upp. Många använde film, sång, teckningar och teater för att visa sina förslag. Bidragen innehöll bland annat fakta och information, teater, hjältedrama, cheerleaderpyramid, sånger och appar för att slänga skräp och sortera rätt.

  Här kan du se några av alla bidrag som kom in.

  Vi tackar alla klasser som var med och bidrog. 

  Fäll ihop