Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Just nu tar öppna förskolan emot max 25 vuxna inomhus. Du hittar mer information på varje öppen förskolas egen webbsida.

Öppna förskolan är en mötesplats för vuxna med barn mellan 0–6 år där utbildade pedagoger jobbar. Innan ditt barn börjar i förskolan kan du som vårdnadshavare besöka öppna förskolan med ditt barn. Här kan barnen leka och träffa andra barn. Du som vårdnadshavare kan träffa och knyta kontakter med andra vuxna, få råd och stöd och delta i aktiviteter. Du kan prata om föräldraskapet och barnets utveckling med pedagogerna, de har tystnadsplikt.

Vi talar flera språk

På vissa öppna förskolor finns pedagoger som talar andra språk än svenska och engelska, till exempel arabiska och franska. Vi har också iHUB-grupper där vi har möjlighet att ta in tolkar på andra språk. Där kan du lära dig om hur samhället fungerar och vad som finns i det området där du bor.

Alla ska känna sig trygga och välkomna hos oss

Uppsala kommun har sex öppna förskolor och alla är HBTQ-diplomerade. Det innebär att våra medarbetare har gått en utbildning där man har fått information om bland annat HBTQI-personers särskilda utsatthet, arbetat med normkritik och övat på att agera ifall det skulle uppstå en jobbig situation. Vi vill att alla ska känna sig trygga och välkomna hos oss.
Läs mer om kommunens hbtq-diplomering

Så fungerar öppna förskolan

Öppna förskolan är gratis och du behöver inte anmäla dig. Du kan komma och gå till när du vill under den tiden som man har öppet, och du bestämmer själv när och hur ofta du vill delta. 

Exempel på vad öppna förskolan kan erbjuda:

 • Sång, musik och ramsor som stimulerar barnens utveckling och språk.
 • Lokaler som stimulerar barnens utveckling, till exempel genom rollekar, att skapa i en ateljé och att bygga med klossar.
 • Alla öppna förskolor är utomhus en dag i veckan. Då kan vi till exempel baka över eld, måla, ha sångstund och ordna en rörelsebana för barnen.
 • Informationsträffar om till exempel trafiksäkerhet och bibliotek. Alla informationsträffar är gratis.
 • Kurs i till exempel babymassage och barnolycksfall.
 • Det finns fika att köpa. På många öppna förskolor kan man även ta med egen lunch att värma och äta.
 • Eftersom varje öppen förskola tillhör en familjecentral finns det mycket kunskap på plats. Du kan träffa en dietist för att lära dig om bra mat för dig och ditt barn, en tandhygienist för att lära dig om barnets tänder, en fysioterapeut för hjälp innan och efter en förlossning, en bibliotekarie som berättar om språk och böcker, en kulturdoula som pratar flera språk och kan hjälpa till innan och efter förlossningen och en naturvärd som pratar flera språk och kan berätta om fördelarna med att vara utomhus.

Kommunens öppna förskolor

Det finns flera öppna förskolor i Uppsala. Sex öppna förskolor drivs av kommunen, på varje öppen förskolas webbsida hittar du information om när man har öppet, vilka aktiviteter och kurser som man erbjuder och vilka språk som personalen pratar. Det finns även öppna förskolor som drivs av församlingar eller föreningar. 

Disponentvillans öppna förskola

Kristallens öppna förskola

Liljeforstorgs öppna förskola

Stenhagens öppna förskola

Sävja öppna förskola

Heidenstams öppna förskola

Öppna förskolor som kommunen ger stöd till

Finskspråkiga öppna förskolan 

Pelle Svanslös öppna förskola

Salabackekyrkans öppna förskola

Årstakyrkans öppna förskola

Öppna förskolan Nyponrosen 

Öppna förskolan Spiran

Kontakt

Anna Hanning, 018-727 56 51

Nyheter om förskola och familjedaghem

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Utveckla digitaliseringen i undervisningen

  "Vi ser barnen som aktiva medieproducenter i stället för passiva mediekonsumenter"

 • Nominera till pedagogiska priset 10 maj–30 september

  Vem är bästa förskolläraren, läraren, skolledaren? Bestäm du. Nominera nu!

Så arbetar vi med förskola och familjedaghem

 • Så arbetar vi med:

  Aktiva och hållbara resor för barn och unga

  Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.