Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  • Tre barn åker pulka i Björklinge friluftsområde.
  • Ett hundratal personer vid stranden och i vattnet vid Sandviksbadet, Björklinge friluftsområde.

  Björklinge friluftsområde ligger vid Långsjön, 20 kilometer norr om Uppsala. Badplatsen i området kallas Sandviksbadet, Långsjöbadet eller Björklingebadet.
  Läs mer om och se bilder på Sandviksbadet.

  I området finns

  • Sandviksbadet
  • bryggor och hopptorn
  • grillplatser
  • lekplats
  • Discgolfbana
  • beachvolleybollplan
  • kiosk och camping på sommaren
  • ett fem kilometer långt elljusspår på åsen intill
  • mountainbikeled
  • tillgänglighetsanpassat dass.
  • hundbad
  • en plogad bana på isen, preparerade skidspår och en skidlift
   pulkabacke i grusgropen.

  Folder om Björklinge friluftsområde med karta över området (PDF, 785 KB)

 2. Äta

  Grillplatser

  I området finns flera grillplatser och bord där du kan äta medhavd matsäck. Ved fylls på vid grillplatserna regelbundet så länge eldningsförbud inte råder.

  Kiosk

  Kiosken är stängd för säsongen 2021.

  Foodtruck

  I området finns möjlighet för uppställning av foodtruck. Tillgänglighet och utbud varierar beroende på om platsen är bokad eller ej.

 3. Aktiviteter

  Se karta över området (PDF, 785 KB)

  Omklädningsrum

   Omklädningsrummen är stängda för säsongen. 

  I anslutning till kiosken finns omklädningsrum öppna under sommarhalvåret. Övrig tid fungerar även det tillgänglighetsanpassade utedasset bra som omklädningsrum.

  Discgolfbana

  Sandviksbadets discgolfbana passar för alla oavsett nivå och ålder. En lämplig gruppstorlek är 3–5 spelare. Det tar cirka 40 minuter att spela hela banan. Principen är densamma som i traditionell golf, men i discgolf används en disc som du kastar mot målet, i stället för klubba och boll. Discar fi­nns i olika storlekar, plastsorter och vikter. Målet i discgolf är en metallkorg med kedjor. Den spelare som klarat banan med minst antal kast vinner. 

  Discar finns att köpa i kiosken från 109 kronor.

  Regler, tips och karta över banan (PDF, 10 MB)

  MTB-led

  För dig som tycker om att cykla mountainbike finns det i Björklinge friluftsområde en mountainbikeled, MTB-led, med två olika delsträckor. Båda delsträckorna startar och slutar vid den stora grusparkeringen mellan badet och gropen.

  Längd och nivå

  1. Cirka 1100 meter i lättare terräng runt gropen. Leden är en bra nybörjarled.
  2. Cirka 800 meter i tuffare terräng i skogen. Leden är till för den mer tekniskt avancerade åkaren.

  Camping

  Campingen har stängt för säsongen 2021.

  Campingen ligger nära badplatsen, cirka 200 meter från stranden. 

  På campingen finns det

  • servicebyggnad med dusch och toaletter
   möjlighet till matlagning
  • en grillplats som delas med andra besökare.

  Bokning

  Bokningen har stängt för säsongen 2021. 

  Du kan boka campingplats för husvagn eller tält här via webben eller genom att kontakta bokningen. När bokningen har öppet ringer du 018-727 78 60. Övrig tid hänvisar vi till  bjorklingefriluft@uppsala.se .

  Boka campingplats

  Vinteraktiviteter

  Se kartbild över isbanor och skidspår i Björklinge

  Se digital karta över motionsspår och skidspår i Björklinge

  Skidspår

  När vädret tillåter finns flera skidspår att välja på cirka 7 kilometer över Sjöhagsängen och elljusspåret med start vid parkeringen. Läs om status för skidspåret på Björklinge friluftsområde Facebook-sida . Du behöver inte vara medlem i Facebook för att kunna läsa på deras Facebooksida.

  Skridskoåkning

  När vädret tillåter och isen är tillräckligt säker anläggs en isbana på cirka 5 kilometer i Långsjön med start från Sandviksbadets strand. Tänk på att motsolsåkning gäller på isbanan.

  Isvak

  Vid Sandviksbadet håller vi en isvak öppen för vinterbad. Läs om status för isvaken på Björklinge friluftsområde Facebook-sida .

 4. Hyra båtplats

  Intill Prästängens hundbad i Björklinge Långsjön finns en båtbrygga där du kan hyra plats. Det är idag kö till att få en plats. Skicka en intresseanmälan för att ställa dig i kö genom att fylla i vårt formulär. Det kostar 250 kronor per år att stå i kön.

  Villkor och regler

  Båtplatsen är personlig och får inte överlåtas. Det ingår inte boj eller y-bom i båtplatsen, det behöver du som hyr platsen ordna själv.

  Som nyttjanderättshavare (hyresgäst) ansvarar du för att

  • endast båt som är ägd och försäkrad av dig ligger på båtplatsen
  • båten är sjöduglig. Om du inte forslar bort en sjöoduglig båt efter tillsägelse, har Uppsala kommun rätt att forsla bort båten och du får betala för det.
  • förtöja din båt på ett säkert sätt. Du ansvarar själv för all skada som en inte ordentligt förtöjd båt orsakar.
  • båten är max 5 meter lång och 2 meter bred
  • storleken på båten är lämplig för förtöjning vid bryggan
  • det är tillräckligt stort avstånd till de båtar som ligger bredvid din båt.

  Uppsala kommun har rätt att säga upp hyresavtalet med en månads uppsägningstid om du har en för stor båt förtöjd vid bryggan och inte tar bort den trots tillsägelse.

  Vad det kostar

  Båtplatsen kostar 2 400 kronor per år. Nyttjanderättsavtalet gäller ett år och förlängs automatiskt med ett år i taget om du inte sagt upp platsen senast tre månader innan avtalstiden går ut.

  Det kostar 250 kronor per år att stå i kön.

 5. Tips

  Sedan 2020 finns ett nytt utegym i Björklinge. Mer info hittar du här.

 6. Hitta hit

  Åka bil

  Med bil åker du cirka 21 km på väg 600 från Uppsala mot Björklinge. Det finns en stor parkering på området.

  Du kan även ta dig hit via E4 och svänger av vid avfart 190 västerut mot Björklinge. Följ sedan skyltar mot Sandbrovägen.

  Fina vinter- och sommardagar kan parkeringen vara full. Då finns även en gräsparkering att tillgå på södra sidan av Sandbrovägen i höjd med campingen.

  Åka buss

  Du kan ta dig hit med buss. Åk till hållplatsen Björklinge centrum och gå ner till badet. Se ul.se för bussnummer och aktuella tidtabeller.

 7. Kontakt

  Kontakta Björklinge friluftsområde

  Telefonsvarare med is- och spårinformation 018-727 02 80.

  Kontakta Björklinge friluftsområde för frågor, campingbokningar med mera.

  Björklinge friluftsområde på Facebook

  Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i friluftsområdet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

 • Håll utkik efter alger i badet

  Nu är den officiella badsäsongen över för sommaren 2021 vilket betyder att kommunen inte längre kontrollerar algblomning.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

 • Kolla kvaliteten i vattnet innan du badar i sjöar och vattendrag

  Majoriteten av badplatserna i Uppsala kommun har klassificeringen utmärkt kvalitet och badvattnet är generellt sett bra. Men bada inte vid algblomning eller när kommunen avråder från bad.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Friluftslivets år 2021

  I år är det Friluftslivets år i Uppsala och i hela Sverige.

 • Algblomning, bakterier och badklåda

  Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.

 • Så arbetar vi med:

  Vatten

  Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.