Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Säsongsutsmyckning

Året runt arbetar Uppsala kommun med olika sorters säsongsutsmyckning. Det gör vi för att få mer grönska och skapa mer trivsel här.

Säsongsutsmyckningen är det där lilla extra som visar att vi bryr oss om och skapar feststämning. Den förmedlar stolthet och identitet till oss uppsalabor. Vår- och sommarblommor, julgranar, en påskbjörk pyntad i alla regnbågens färger är uppskattade inslag i stadsbilden. De gör stadsmiljön grönare, skapar variation och gör det enklare att följa årstiderna i centrum.

Blomstersmyckning

Blomsterprogrammet omfattar vår, sommar och höst. Varje år planteras säsongsväxter ut i urnor och blomsterplanteringar. Det ger variation i stadsbilden över tid och det skapar en förväntan. Det gynnar insekter och fjärilar som finns i stadsmiljön och bidrar till den biologiska mångfalden. Det skänker glädje till alla som rör sig på gator, torg och i parker. Det bidrar till en attraktiv och levande stad.

Uppsala kommuns blomsterprogram.

Jul- och vintersmyckning

Granar, granris, marschaller och ljusslingor ska ge en ombonad, granrisdoftande och glittrande känsla under årets mörkaste månad.

Under senhösten blir urnor, bågar och broräckenas blomsterlådor granrisbeklädda. Julgranar ställs på plats och kläs med ljusslingor lagom till första adventshelgen. Varje lördag och söndag i december tänds marschaller i fat längs kajkanterna mellan Dombron och Västgötaspången. Julgranar och annan julutsmyckning tas bort efter 13 januari, tjugondedag Knut. Uppsala city brukar ordna firande vid Knutafton med julgransplundring på Vaksala torg.

Påsksmyckning

Lagom till påskveckan ställs en stor påskbjörk ut på Vaksala torg. Skolbarn får klä björken med fjädrar och dekorationer tillsammans med Uppsala City.