Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Peafowl Plasmonics – ljus på ungt Uppsalabolag

Uppsalaföretaget Peafowl Plasmonics siktar på att kommersialisera världens första direkta plasmoniska cell. Det är en nanoteknik med framtida användningsområden inom allt från solelsproduktion till cancerbehandlingar. Redan nu är uppstartsbolaget på väg att bli en riktig solskenshistoria med finansiering säkrad. Det berättar bolagets marknadschef Susanne Segeblad och flaggar för nya samarbeten och tillämpningar av tekniken.

Cell_2_oskarp 900.jpg

Peafowl Plasmonics har tagit fram världens första direkta plasmoniska cell, som omvandlar ljus till elektricitet med hjälp av nanopartiklar. Det är egentligen inte en teknisk uppfinning utan upptäckten av ett fysikaliskt fenomen, efter många års forskning. Plasmoniska nanopartiklar kan absorbera upp till tio gånger mer ljus än andra kända material.

Eftersom Peafowls cell är så effektiv på att omvandla ljus till elektricitet, kan den producera elektricitet även när väldigt lite ljus fångas upp. Detta är nyckeln till cellens ultrahöga transparens. Till skillnad från vanliga solceller kan Peafowl också använda allt ljus, inte bara direkt solljus, förklarar Peafowl Plasmonics marknadschef Susanne Segeblad.

– Det behövs så extremt lite nanomaterial att det inte syns, vilket gör den transparant. Det här är för bra för att inte dela och sprida. Det kan spridas till ett större användningsområde och bidra med förbättrad teknologi och minskad klimatpåverkan, säger hon.

Möjligt att ta patent på svensk forskning

Företaget Peafowl Plasmonics grundades av Jacinto Sá, professor vid institutionen för kemi – Ångströmslaboratoriet, vid Uppsala universitet. Även om det var Jacinto som gjorde själva upptäckten efter många års forskning i Irland, Schweiz och nu i Uppsala, så var det hans fru, forskaren Cristina Paun, som bidrog till kommersialiseringen av upptäckten. Både UU innovation och UIC, Uppsala Innovation Centre, har stöttat företagets utveckling sedan det grundades 2018.

Susanne lyfter fram den värdefulla möjligheten i Sverige att ta patent på sin forskning. I de flesta andra länder tillfaller patent universitetet. Det kan vara en av anledningarna till att så stor andel av grundforskningen på Uppsalas två ledande universitet leder till nya företag.

Tidigt byte av bolagsnamn

I våras bytte bolaget namn från Peafowl Solar Power till Peafowl Plasmonics. Dels för att det nya namnet bättre beskriver vad företaget gör, dels för att det breddar skopet för vad det skulle kunna göra i framtiden.

För att ytterligare förstå namnet så kan man referera till att det även finns nanostrukturer på vissa fjärilars och fåglars vingar, där ljuset bryts på ett sätt så att de ser färgglada ut.  Därav att (Peafowl) påfågel finns med i bolagsnamnet liksom att Cristina Pauns efternamn betyder påfågel på rumänska, som är hennes modersmål.

Centrala insatser och uppmärksammande

Med sin ledande forskning, koppling till universitet och rätt stödinsatser från innovationsstödsystemet har Jacinto och Cristinas bolag vunnit och nominerats till flera priser. Peafowl Plasmonics har också rankats på flera listor för lovande företag kopplade till teknik och som gör positiv skillnad för klimatförändringarna.

Redan 2020 rankade tidningen Ny Teknik Peafowl Plasmonics som en av de 33 mest innovativa och lovande och unga teknikföretagen i Sverige och idag 2022 har man rankat de på listan än en gång. 2020 vann bolaget Startup4climate, i somras var de ett av 30 bolag i final på Techarenan Challenge och nu i höst topp tio-finalist i Nordic Cleantech Open.

Utöver UIC har Peafowl Plasmonics deltagit i andra internationella acceleratorprogram, som till exempel Clean Cities Climaccelerator och Unopos S3i Global Innovation Challenge.

– UIC har varit väldigt värdefullt för bolagets tidiga utveckling, bland annat fick vi träffa investerare genom under Uppsala innovation day 2021. Genom UIC träffade vi även företrädare för Green Innovation Park där vi nu är medlemmar och har eget labb. Därutöver har Almi och Länsförsäkringar Uppsala varit viktiga för oss, säger Susanne.

Årets upplaga av Uppsala Innovation Day arrangeras 25 oktober av UIC tillsammans med Relation.

Spännande väg framåt

Peafowl Plasmonics plan är inte att bygga någon volymfabrik utan att sälja licenser. I dagsläget har Peafowl Plasmonics installerat ett första pilotprojekt även initierat ett utvecklingsprojekt med en ett stort glastillverkningsföretag. Susanne lyfter kompetensförsörjningen som en utmaning, speciellt eftersom de behöver rekrytera internationellt. Bolaget har gått från två till elva anställda, med sju olika nationaliteter och Susanne ser positivt på initiativet Uppsala International hub – en satsning för att stödja internationella talanger att etablera sig i regionen.

Peafowl Plasmonics har deltagit i rekryteringseventet Uppsala Talent Fair och även varit i kontakt med Uppsala kommuns utbildnings- och jobbcenter.  

Efter vår senaste investeringsrunda behöver vi främst lugn och ro för att utveckla processerna och tekniken för att kunna erbjuda specialanpassade lösningar för storbolag som har möjligheterna och musklerna att utveckla sensorer och andra produkter där vår cell är integrerad. Därför är det intressant för oss att hitta samarbetspartner och bolag som kan vara länken mellan oss och slutanvändare.

Peafowl2.jpg

Peafowl Plasmonics marknadschef Susanne Segeblad lyfter fram Uppsalas innovationsstödsystem som en viktig faktor i början för företagets tidiga framgångar. Här i samtal med en av kommunens näringslivsutvecklare, Kerstin Gauffin.

Kommunen stöttar nyföretagande

Uppsala kommun är en av ägarna till den världsledande företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, har initierat Uppsala Talet Fair och driver Uppsala International Hub tillsammans med Uppsala Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Stockholms handelskammare och Region Uppsala. Uppsala kommun samarbetar också med Almi företagspartner med flera andra inom det företags- och innovationsfrämjande systemet.

Det finns en mängd event där Uppsalas uppstartsbolag kan synas, möta varandra och träffa investerare. Ta del av några av de event som hålls under hösten 2022:

Uppsala Innovation Day 25 oktober

Uppstart 4 november

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta naringsliv@uppsala.se