Så arbetar vi med: Företagsdialog

Du och ditt företag är viktiga för Uppsalas utveckling. Vi på Uppsala kommun vill gärna träffa dig som är verksam i näringslivet för att lyssna och samtala om hur det är att driva företag i här. Det är viktigt att Uppsala kommun har de bästa förutsättningarna för företagande. Genom dialog utvecklar vi Uppsala tillsammans. Hör av dig till oss på naringsliv@uppsala.se för att boka in en tid.

Vårt mål:

I Uppsala ska det finnas ett gott företagsklimat

• De vill skapa nya promenadstråk

Uppsala har kommit en bra bit på väg för att skapa en trygg, attraktiv och hållbar stad. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det säger Kristina Ehrstedt på Karavan landskapsarkitekter i ett möte med kommunen där hon föreslår fler promenadstråk både i och utanför centrala Uppsala. Och att kommunen ställer högre miljökrav på byggbranschen.

• Golvlandslaget växer med kommunen

När Uppsala växer, växer även många företag, inte minst i byggbranschen. Golvlandslaget är ett typexempel och den stora utmaningen är att hitta nya medarbetare. En dialog som företaget nyss hade med företrädare för kommunen handlade till stor del just om det. Och om hur kommunen ska kunna bli bättre som upphandlare.

• Större kulturutbud bra för rekrytering till techbolag

Lokaliseringen i Uppsala är utmärkt för växande techbolaget Hectronic som tillverkar inbyggda datorer. Företagets vd Stefan Löf tycker att staden haft en positiv utveckling de senaste åren, med mer stolthet och bra tillgång till kompetent personal. Men han tror att ett större kulturutbud skulle öka Uppsalas attraktionskraft vid rekryteringar ännu mer.

• Att växa eller inte växa – det är nöten för Famora foods

Kanske har du provat någon av snackstillverkaren Famora foods produkter som smaksatta rostade bondbönor, nötter och dadlar? Uppsalaföretagets produkter säljs i butiker över hela landet – och numera även på Island. När näringslivsutvecklaren Cecilia Linder och kommunalrådet Jonas Segersam (KD) träffade ägarbröderna David och Jonas Orang kom samtalet bland annat att handla om planerna på fortsatt expansion.

• Möt Uppsalas urbana vineri

Victor Rydén driver Uppsalas enda urbana vineri, Länna Bruk Dryckeshandel. Om några år hoppas han även kunna göra vin på lokalodlade druvor. Hade kommunen varit mer på tå skulle han också dragit i gång en musikfestival. Det och mycket mer kom upp på bordet när han träffade kommunalrådet Stefan Hanna (obunden) och näringslivsutvecklaren Ingrid Anderbjörk.

• Konstruktiv dialog om företagsklimatet

Familjeföretaget Ren Jämt nappade på kommunens inbjudan till dialog och hyllar Uppsala som plats för företagande. Men vd:n Moa Andréasson och vice vd:n Peter Andréasson har även åsikter om upphandling och infrastruktur.

• Feskarn gillar förvaltningens bemötande

Andra delar av Uppsala kommun har en del att lära av miljöförvaltningen när det gäller företagsbemötande. En samarbetskultur gynnar alla. Det menar Michael Prising som driver Feskarn i Saluhallen och Gottsunda Centrum.

• ”Uppsala ska vara bäst i världen för kunskapsintensiva företag”

De flesta av oss kommer ur utbildningar med ett betyg, nya kunskaper eller kanske ett nytt yrke. Mathias Johansson lämnade Uppsala universitet med ett frö till ett nytt företag, Dirac. 20 år senare företagets rötter stadigt kvar i Uppsala, med grenar över hela världen. I ett möte med kommunen lyfter han fram att Uppsalas näringsliv borde ha högre ambitioner.

• Senzime flyttar hem till Uppsala och växer

För att hjälpa företagen inom Uppsalas spetsindustrier att växa och rekrytera kompetens behöver kommunen bidra till att bostadsmarknaden och kommunikationerna för pendlare fungerar bättre. Det var ett av budskapen när medicinteknik-bolaget Senzimes vd Pia Renaudin träffade kommunledningen. Företaget har höga tillväxtmål och har just tagit hem sin produktion till Uppsala.

• Vi som jobbar med näringslivsutveckling

Här ser du alla som jobbar på kommunens näringslivsenheter för att underlätta för dig som företagare i Uppsala. Hör gärna av dig till oss !

Kontakt

Kommunledningskontorets avdelning näringsliv och destination svarar på mejl till naringsliv@uppsala.se och på telefon 018-727 00 00, vardagar 8.00-17.00.

Kontaktuppgifter till tjänstepersoner på avdelningen näringsliv och destination.

För frågor om evenemang och besöksmål, kontakta Destination Uppsala på destination@uppsala.se, telefon 018-727 48 00.

Om du har betalningssvårigheter eller andra frågor om fakturering till och från kommunen, kontakta kommunens ekonomisupport ekonomisupport@uppsala.se

Se även

• Så arbetar vi med:

Näringsliv

Näringslivet i Uppsala har blomstrat under lång tid. Spetskompetens, entreprenörskap, upplevelser, evenemang och hela världen runt hörnet har skapat tillväxt och framgång. Vi som kommun vill ge ännu bättre näring till framgången och skapa möjligheter för alla genom att kratta, vattna och vårda för fortsatt tillväxt. Vi lovar att göra allt för att du ska uppleva att det är här i Uppsala som du vill utveckla ditt företag. Genom relationsskapande, effektivitet och hög rättssäkerhet vill vi skapa möjligheter för dig och din affär att växa. Vi har nu höjt ribban med en omfattande handlingsplan med förbättringar. Vår ambition är att du ska lyckas och att vi ska vara en bra affärspartner för dig.

• Så arbetar vi med:

Innovation

För att möta våra utmaningar och dra nytta av våra möjligheter så arbetar Uppsala kommun med innovation. Vi bygger upp ett stöd för innovationsarbetet som riktar sig till kommunkoncernens förvaltningar och bolag. Vi ökar också våra ansträngningar för att koppla ihop kommunens behov med de resurser som andra innovationsstödjande aktörer erbjuder.