Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Idrottsföreningar inspirerar till hållbara lösningar

Lurbo Ridklubb

Föreningen har cirka 400 ridande elever varje vecka och ett 50-tal aktiva tävlingsryttare. Utöver det finns det även flertalet duktiga tränare i både hoppning och dressyr.

Lurbo ridklubb har 30 hästar, både ponnys och stora hästar på ridanläggningen som ligger nära Gottsunda/Vårdsätra.

För att bidra till miljön har klubben bland annat minskat näringsläckaget från hagarna, minskat elförbrukningen och installerat vattendelare på deras stuprör som gör att de kan använda regnvattnet till att bevattna ridunderlagen. Lurbo har gjort stora hållbara satsningar och vunnit pris som Sveriges mest hållbara ridklubb!

FN:s globala mål - Agenda 2030

Genom sina klimatsatsningar bidrar Lurbo även till Agenda-mål 6 – Rent vatten och sanitet för alla samt mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion.

Läs mer om Lurbo Ridklubb. 

Gamla Upsala SK

Gamla Upsala Sportklubb eller GUSK som de vanligtvis förkortas är en idrottsförening som har sin hemvist i Gamla Uppsala. Föreningen ägnar sig åt fotboll och har både dam- och herrlag och ungdomsfotboll för både flickor och pojkar och är en av Upplands största ungdomsföreningar.

Föreningen har 604 medlemmar.

Föreningen har monterat upp solceller på taket på deras klubblokal ute i Gamla Uppsala.

– Vi gjorde det för att vi tycker att det är viktigt med miljön. Så vi kände att det var bra för oss att kunna dra vårt strå till stacken. säger Carina Lundberg.

FN:s globala mål - Agenda 2030

Genom att montera solceller på taket bidrar föreningen till Agenda-mål 7 – hållbar el för alla.

Läs mer om Gamla Upsala Sk.

Östra Aros Judoklubb

Föreningen är en relativt nystartad judoklubb med 33 medlemmar och har sitt säte i Löten. Med sitt nya projekt, Judo på rull, så kommer de synas i många olika områden runt Uppsala. Judoklubben erbjuder träning för hela familjen, nybörjare som van judoutövare.

Judo på rull - vi kommer till er

Projektet blev möjligt genom ett stöd av RF-SISU Uppland och går ut på att judoklubben har en släpvagn som de fyller med judomattor, kastdockor och olika träningsredskap. Projektet gör att föreningen kan ha träningar på olika platser, vi kan komma till skolor och andra idrottsföreningar vilket minskar på transporter. Det är föreningen som tar sig till medlemmarna och inte tvärtom.

FN:s globala mål - Agenda 2030

Klimatinsatserna gör att de bidrar till agenda-mål 3 - God hälsa och välbefinnande samt mål 11 - hållbara städer och samhällen.

Läs mer om Östra Aros Judoklubb på Facebook.

E-post

Sunnersta AIF

Föreningen har 836 medlemmar som spelar fotboll och bordtennis, men även skidor och motion finns med i programmet. Granebergs idrottsområde är deras huvudsakliga arena för ungdomsfotbollen och Sunnersta IP är seniorernas hemmaplan. Sunnersta AIF är idag en av de största och mest framgångsrika föreningarna på ungdomssidan i Uppland.

Föreningen har installerat solceller för energieffektivisering av idrottsanläggningen samt installerat en stor vattenpump i ett gammalt nedlagt pumphus i Graneberg, bara ett stenkast från Ekoln. Vattenposter har installerats runt planerna i Graneberg. Vatten pumpas till vattenposterna från Ekoln. Föreningen slipper använda det kalla filtrerade kommunala dricksvattnet till bevattning av fotbollsplaner, det är bättre med tempererat vatten som innehåller mer ”gödning” som är nyttigt för gräsmattor. De sparar också på grundvattnet i Uppsala på detta sätt. Nu pumpar de sjövatten och bevattnar planerna helt med solenergi.

FN:s globala mål - Agenda 2030

Klimatinsatserna gör att de bidrar till agenda-mål 6 - Rent vatten och sanitet för alla samt mål 7 - Hållbar energi för alla.

Läs mer om Sunnersta AIF.

Vattenpost på fotbollsplan som sprutar vatten