Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Uppsalas ansvar

Fyrisån, domkyrkan och solande människor

Uppsala ska vara en vägledande kraft för hållbar utveckling globalt, nationellt, regionalt och lokalt enligt beslut i kommunfullmäktige. Sedan 2015 är Uppsala en Fairtrade City - en diplomering till kommuner som aktivt verkar för rättvis handel och etisk konsumtion i enlighet med Agenda 2030.

Läs Målsättning och handlingsplan för arbetet med Fairtrade City

Styrgruppens arbete

Arbetet leds av en styrgrupp med representanter från hela lokalsamhället – från kommunen (politiker och tjänsteperson), näringslivet och civilsamhället. 

Styrgruppens kontaktuppgifter

Diplomeringen Fairtrade City

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Det innebär att Uppsala kommun tillsammans med lokala aktörer jobbar för att öka kännedomen om rättvis handel och efterfrågan av varor som producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Det finns cirka 60 Fairtrade City-diplomerade städer i Sverige. Uppsala var en av de sex nominerade till Årets Fairtrade City år 2018.

Läs mer om Fairtrade City

Internationellt nätverk

Som diplomerad Fairtrade City ingår Uppsala i ett internationellt nätverk med över 2 000 Fairtrade City-diplomerade städer i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika, Asien och Oceanien. Bland annat London, Seoul, Rio de Janeiro, Chicago, Wellington och New Koforidua.

Krav på rättvis handel

Diplomeringen kräver att vi lever upp till kriterier och krav på rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling. Arbetet leds av en styrgrupp med representanter från näringsliv, handeln, frivilligorganisationer samt kommunala politiker och tjänstepersoner.

Diplomeringen Fairtrade City innebär att:

  • andelen rättvist handlade produkter i kommunens verksamheter kontinuerligt ska öka
  • arbetet drivs av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället
  • samarbete sker med butiker och serveringsställen
  • det finns ett pågående informationsarbete kring rättvis handel.

Uppsala åtta i Fairtrade Challenge

Varje år arrangerar Fairtrade Sverige kampanjen Fairtrade Challenge - en fikautmaning som sätter fokus på varför rättvis handel och etisk konsumtion är viktigt. Enligt statistik från Fairtrade Sverige var det nära 270 000 personer som deltog 2019. Av Uppsala kommuns 225 164 invånare deltog 16 293 vilket är 7,24 procent. Det resulterade i att vi avancerade från plats 12 till 8 på rankinglistan bland totalt 254 deltagande kommuner.

Uppsalas ansvar ikon

Gå en ambassadörsutbildning

Som ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter i Sverige.

Läs mer om ambassadörsutbildningen